Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DAN PONOSA I SLAVE Fabijan: Trebalo je tog dana imati snage neprijatelja odbaciti nazad

03.01.2019. 15:20
DAN PONOSA I SLAVE Fabijan:  Trebalo je tog  dana imati  snage  neprijatelja  odbaciti nazad


Ovdje je za vojsku JNA sve palo u vodu – sve što su  radili 50 godina, njihova vojnička izobrazba, njihove škole, doktrine i  taktike. O omjeru snaga da ne pričam. Sve to zato što je velika JNA vojska  naišla na malog, običnog Hrvata koji je imao odlučnost i hrabrost učiniti  nemoguće. Opkoljen s tri strane, s jednim nesigurnim izlazom, obranio  se Zemunik, što je naravno i Zadar dovelo u puno povoljniju situaciju.  Danas je Hrvatska vojska moderna vojska, ravnopravna u NATO-u, a sve  zahvaljujući svima vama koji ste branili svoju domovinu, onima koji su  dali život za nju i svim obiteljima branitelja. Vi ste taj kamen temeljac  zbog kojeg je današnja Hrvatska vojska takva kakva jest, rekao je general  Mladen Fuzul danas na proslavi Dana obrane Zemunika.
Samostalna satnija Zemunik već treću godinu organizira ovu proslavu  u spomen na 3. siječnja 1992. godine, dan kada je u žestokim borbama s  nadmoćnim neprijateljem obranjen Zemunik Donji.


Sadnja drvoreda
– Bilo je žestoko. Trebalo ih je (nakon njihova prodora do središta  mjesta, op.a.) vratiti nazad i uspjeli smo na današnji dan. I više nisu imali  snage doći. Bilo je teško braniti Zemunik s tri strane, ali uz pomoć zemuničkih branitelja i branitelja iz svih drugih krajeva Hrvatske, čak i iz druge države, uspjeli smo. Danas su emocije pomiješane, osjećamo da je to –  to. Bilo je to onda, a jest i danas ovo što radimo. A sve to da se ne zaboravi i da naša djeca nastave ovu tradiciju. Isto tako, osjećamo tugu jer 24  izgubljena života nisu malo. Dosta ih je i umrlo nakon rata. Mi, kao  udruga obilazimo sve naše branitelje i obitelji poginulih, za svaki njihov  problem naša vrata su im uvijek otvorena, rekao je Željko Fabijan, predsjednik udruge Samostalna satnija Zemunik.
Ovaj veliki dan obilježen je govorima sudionika i uzvanika, polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima, svetom misom i sadnjom drvoreda. Naime, branitelji su posadili 24 stabla, u spomen na četiri civila i 20 branitelja iz Zemunika koji su poginuli u Domovinskom ratu.
Članovi njihovih obitelji koji su sudjelovali na jučerašnjoj proslavi  teško su mogli suspregnuti emocije.


Duboki tragovi branitelja
– Puno mi znači što nas se naši branitelji sjete i što obilježavaju ove  obljetnice, ali s druge strane, u ove dane obilježavanja, kao i u vrijeme  blagdana, posebno je teško. Koliki je ponos, tolika je i tuga. Teško je i govoriti o tome, uspjela je izgovoriti Bosiljka Čanković koje je izgubila sina  Borisa u veljači 1992. godine.
U spomen na Borisa i ostale, jučer su stabla posadili na putu prema  Gradini, koja je, kako je rekao Ivica Šarić, načelnik Zemunika Donjeg,  simbol otpora i obrane.
– Svi smo mi ovdje samo u prolazu, ali ipak ostavljamo tragove svojih  stopa u pijesku života. Ovi su branitelji ostavili duboke tragove i ne smijemo dozvoliti da niti jedan vjetar to zamete. Ova će stabla, iako imaju i  sama životni vijek, dugo biti živi spomenik onima koji su ugradili svoje  živote da bismo mi danas mogli biti ovdje, kazao je Šarić.
Osim spomenutih, govorio je i Silvio Butić, ratni zapovjednik Zemunika Donjeg i zapovjednik obrane Zemunika Donjeg, zatim zamjenik  župana Šime Vicković, u ime župana, ali i kao posebni izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te Ivan Vukić, državni tajnik iz Ministarstva branitelja i posebni izaslanik vrhovne zapovjednice oružanih snaga,  predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Bio je tu i gradonačelnik Zadra,  Branko Dukić, a general-bojnik Mladen Fuzul je nazočio i u ime ministra  obrane, Damira Krstičevića te u ime načelnika Glavnog stožera HV-a,  Mirka Šundova.
Butić je istaknuo važnost obrane Zemunika za samu poziciju Zadra jer  je to spriječilo spajanje Benkovca s aerobazom u Zemuniku.




Zahvala braniteljima
Dožupan Vicković, koji je i sam iz Zemunika, kazao je da je u doba  obrane Zemunika imao samo šest godina.
– U ime svoje generacije želim vam zahvaliti što ste nam obranili domovinu, vratili ponos i snagu i što danas ovdje možemo biti zajedno s  vama, rekao je Vicković.
Vukić je istaknuo kako su kroz novi Zakon o braniteljima prepoznate  najugroženije skupine, a to su branitelji bez posla, bez stambenog  rješenja, oni koji se bore s bolestima te obitelji poginulih branitelja.
Program proslave obrane Zemunika vodio je Ante Župan iz Zadarske  županije, a klapa Kandelora iz Zemunika otpjevala je himnu. Osim za  evociranje uspomena na pobjedničke dane i prisjećanje na onih koje nema, ove su prigode uvijek dobra prilika za druženje nekadašnjih suboraca pa je i jučerašnji program završio uz domjenak u velikom vojničkom  šatoru na zemuničkom igralištu.