DO 2021. Parkom će prometovati električni vlak i solarni čamac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Revitalizacija i povezivanje atrakcija PP Vransko jezero
Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km za izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om)
Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme, sedam kajaka

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta, "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode  Vransko jezero" u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u  nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Projekt će se provoditi do  kraja 2021., vrijedan je 29,8 milijuna kuna, EU financiranje je 19 milijuna  kuna, a projektni partneri su Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i LAG  Laura, doznajemo od voditelja projekta Danijela Katičina.

Novi sadržaji i oprema za posjetitelje

Kako podsjeća Katičin, tijekom prošle godine, u siječnju je u okviru  projekta zaposleno četvero djelatnika na radnim mjestima: stručni suradnik-edukator, stručni suradnik za projektne aktivnosti, stručni suradnik  za promidžbu i prezentaciju i računovodstveni referent – financijski knjigovođa.

U veljači je potpisan ugovor za usluge pripreme i provedbe postupaka  javne nabave za projekt s odvjetnikom Dominikom Nizićem.

U ožujku je proveden postupak jednostavne nabave za biološka istraživanja koja su preduvjet za zahvat izgradnje lučice Crkvine u Parku i  predstavljaju doprinos očuvanju prirodne baštine zaštićenog područja.  Odabrani su sljedeći ponuditelji po grupama: I. Praćenje promjena pridnenih zajednica makroskopskih beskralježnjaka – Geonatura d.o.o., II.  Praćenje stanja ihtiofaune – Biota j.d.o.o., III. lstraživanje sustava vrsta  algi porodice Characeae – Hrvatsko botaničko društvo. Istraživanja će se  provoditi do kraja 2021. godine.

- Kako bi se osigurala vidljivost projekta, u travnju su nabavljene informacijske ploče i naljepnice.  Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme kroz travanj i svibanj. Nabavljeno je 5 MTB bicikala, 1  dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, 7 kajaka s pripadajućom  opremom od kojih su 2 ribička te oprema za promatranje ptica: 13 dalekozora i durbin s pripadajućom opremom. Novu opremu posjetitelji  mogu unajmiti na info centrima Crkvine i Prosika, navodi Katičin.

Provedeni treninzi promatranja ptica

U suradnji s Udrugom BIOM, partnerom na projektu, ove godine su  provedeni treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica. Osim navedenog, Udruga BIOM provodi monitoring ptica na području Parka u  svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije, razradit će i  proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz  biološku raznolikost.  Aktivnosti su planirane do kraja 2021. godine.

U lipnju je donesena odluka o odabiru za predmet javne nabave  Stručni nadzor gradnje, projektantski i geodetski nadzor, upravljanje  projektom gradnje po grupama: I. Stručni građevinski nadzor za lučicu  Crkvine, II. Stručni građevinski nadzor na edukacijsko poučnoj stazi  uređenoj tehnologijom "in situ" cementne stabilizacije makadamskog  puta, III. Stručni nadzor građenja na drvenoj poučnoj stazi, IV. Projektantski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, V. Geodetski projekt i geodetski  nadzor na drvenoj poučnoj stazi, VI. Ovlašteni inženjer-upravljanje projektom gradnje. Za grupu I, II, III, IV i V odabrana je Zajednica ponuditelja: H5 d.o.o., DOKO DOM d.o.o., P.I.N. d.o.o. i USUS FRUCTUS GEO  d.o.o., a za grupu VI odabran je ponuditelj Alcina d.o.o.

U lučici Crkvine u tijeku su radovi na I. fazi uređenja lučice koja obuhvaća izvedbu fiksnog pristupnog gata s pripadajućom manjom zaobalnom (pristupnom) površinom te postavljanje pontonskog pristana zajedno s pristupnim mostićem, koji bi služio za prihvat novog izletničkog  plovila na električni pogon. Radovi su započeli 16. kolovoza. Za izvođača  radova odabran je g.o. Krešo Gabrić čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Vrijednost nabave iznosi  1.830.044,38 kn (s PDV-om).

Adrenalinski park

Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu  u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km za  izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. čija je ponuda u  postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om).

Projektom je obuhvaćeno i potpisivanje ugovora za nabavu električnog vlaka, solarnog čamca za prijevoz posjetitelja, električnih bicikla  i amfibije čija je ukupna vrijednost nabave 3.271.962,50 kn (s PDV-om).

Kroz projekt je planirana i izrada niza promotivnih materijala, turističko-planinarski zemljovid i atlas krajobraza. Tu je i postupak javne nabave za postavljanje adrenalinskog parka.

Uređenje info centra u Biogradu na Moru je aktivnost koju provodi  Grad Biograd na Moru, kao partner na projektu.

- Rezultat provedenih aktivnosti (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i  edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) dovest će do  povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku što je i svrha projekta, zaključuje Katičin. 

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno