KONTROVERZE Predsjednik OV i vijećnici iz redova HDZ-a zatražili mišljenje od Ministarstva uprave

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Hoće li proračun Općine Posedarje biti upitan?
Kako neslužbeno doznajemo, zatraženo mišljenje od Ministarstva uprave se odnosi na to da Ivica Klanac, načelnik, nije u zakonskom roku do 15. studenoga Općinskom vijeću, odnosno vijećnicima, dostavio konačni prijedlog proračuna, kako ni sve materijale potrebite za sjednicu u roku od pet dana do održavanja iste
Velimir BRKIĆ
Nije bilo protiv, sve odluke su bile jednoglasne

Zadarska županija ima na svom području ustrojeno  34 jedinice lokalne samouprave, šest gradova i 28 općina, i sve su do  31. prosinca 2018. izglasale proračun i Zakon o izvršenju proračuna te  se on počeo primjenjivati od 1. siječnja ove godine.

Doduše, jedini proračun koji je zasad možda upitan je onaj Općine  Posedarje. Predsjednik Općinskog vijeća i vijećnici iz redova HDZ-a zatražili su mišljenje od Ministarstva uprave zbog, po njihovom mišljenju,  nezakonite sjednice Vijeća, tzv. proračunske sjednice održane 29. studenoga protekle godine na kojoj je izglasan i rebalans proračuna za  2018. i proračun za 2019.

- Tu se radi isključivo o radu Općinskog vijeća i nije korektno prema  instituciji Vijeća i prema svim vijećnicima da dajem izjave prije  mišljenja Ministarstva uprave, kazao je Ivica Juričević, predsjednik  HDZ-a općine Posedarje, bivši načelnik. 

Kako neslužbeno doznajemo, zatraženo mišljenje od Ministarstva  uprave se odnosi na to da Ivica Klanac, načelnik, nije u zakonskom roku do 15. studenoga Općinskom vijeću, odnosno vijećnicima, dostavio  konačni prijedlog proračuna, kako ni sve materijale potrebite za sjednicu u roku od pet dana do održavanja iste.

Drugo zatraženo mišljenje se odnosi na članak 66. Poslovnika o radu  Općinskog vijeća: "Sjednici Općinskog vijeća predsjedava predsjednik  Općinskog vijeća, a u njegovoj odsutnosti ili spriječenosti potpredsjednik kojeg odredi predsjednik Općinskog vijeća".

Naime, na sjednici nije nazočio Marin Galić, predsjednik OV-a, niti  Ivica Predovan, jedan od dva potpredsjednika, sjednicom je  (ne)ovlašteno predsjedao potpredsjednik, Ivica Zurak, bivši načelnik iz  redova HDZ-a.

Politička situacija u Posedarju je izrazito turbulentna što se prenijelo  i na Općinsko vijeće. Nezavisni načelnik Ivica Klanac je u kohabitaciji,  nema većinu u OV-u. Ima šest ruku, dok HDZ ima većinu od sedam ruku. Na sjednici je nazočilo 8 od 13 vijećnika, za proračun je glasovalo  svih osam nazočnih vijećnika, među njima i dvoje vijećnika HDZ-a, Ivica Zurak i Linda Šalin, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a.

Na toj (ne)spornoj sjednici ostavku je dala HDZ-ova vijećnica Linda  Šalina iz Podgradine, a potom i njen sumještanin, nezavisni Luka Breulj, zbog radnih obveza.

Načelnik Ivica Klanac: Sjednica Vijeća  je regularna

-Iz Ministarstva uprave nismo dobili nikakav dopis da su zaprimili  žalbu HDZ-a na održanu sjednicu. A što se tiče sjednice Općinskog vijeća one se sve snimaju, to svi vijećnici znaju. Na prethodnoj sjednici je  predsjednik Općinskoj vijeća potvrdio održavanje tzv. proračunske sjednice zakazane za tjedan dana. Međutim, kako su dva od sedam vijećnika HDZ-a izrazila želju podržati proračun, HDZ je htio da se sjednica Vijeća prolongira za 20-ak dana, odnosno za 17. prosinca. Najvjerojatnije da od njih zatraže povratak mandata kako bi postavili dva nova vijećnika. A što se tiče materijala o proračunu ona su na vrijeme dostavljena.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno