Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

LUKA ŽORIĆ Nisam došao biti drugi!

03.01.2019. 09:46
LUKA ŽORIĆ Nisam  došao biti  drugi!


U Novu 2019. godinu na Višnjiku se ušlo s predstavljanjem  pojačanja kojeg se očekivalo praktički od početka sezone, a nakon prave  male sapunice koja je trajala preko tri mjeseca i povuci-potegni pregovora Luka Žorić je konačno stigao u klub za kojeg dosad u karijeri nije imao  prilike zaigrati. Najdraži klub koji ga nije znao prepoznati u njegovim  mladim danima kad je preko Cibone, a onda mnogih malih klubova stigao do Zagreba, a nakon toga i do Euroligaških giganata Unicaje i Fenerbahcea. S 35 godina na leđima Žorić je eto dočekao i taj dan za ispunjenje svoj dječačkog sna i od sutra će se službeno predstaviti zadarskim  navijačima s brojem sedam na leđima protiv Petrol Olimpije.
– Ispunio sam dječački san i drago mi je što sam tu. Nadam da ćemo  igrati dobru košarku i ispuniti želje navijača. Prerano je govoriti o očekivanjima prije nego napravim prvi trening. Već sam rekao da trebamo  početi igrati dobru košarku te napredovati kao momčad i na temelju toga će doći rezultati – prva je službena izjava Žorića nakon pristupanja  Zadru u kojem ga očekuje u narednih pet-šest mjeseci pokušaj vraćanja  kluba na pobjedničke staze posebice u domaćim natjecanjima gdje ova  momčad Zadra na čelu s njime može i do nečega što se čeka već dugih  11 godina. Podizanje jednog od trofeja s najkorisnijim igračem lanjskog  izdanja ABA i HT Premijer lige sigurno je sad u primislima navijača, ali i  klupskoj struci iako će se tako nešto teško moći čuti u njihovim izjavama. No, za Žorića kao pravog sportaša ambicija je uvijek biti na vrhu…


Nije potpuno spreman
– Ambicije su najveće u mojoj dosadašnjoj karijeri. Nisam ovdje došao  da budem drugi, da budem drugi u ičemu. Ja na to tako gledam. To je  teško breme i možda je to hrabro reći, ali ja ne znam drugačije.
Faza prilagodbe na novu sredinu Žoriću će biti olakšana i s činjenicom  da će ga voditi stari znanac Ante Nazor. Upravo on je bio dodatni motiv  pristupanju klubu s Višnjika.
 – Imam samo najbolja iskustva. Otkad je on došao pričali smo o mom  dolasku u Zadar i drago mi je što će mi on biti trener – kazao je Žorić kojeg će Nazor moći već koristiti sutra u abaligaškom nastupu kontra Petrol Olimpije. Iako se ne očekuje od prve  potpuna eksploatacija njegovih  sposobnosti samo  prisustvo u momčadi poslužit će kao detonator dobrog raspoloženja kod suigrača.
– To je trenerova odluka. Ja sam na raspolaganju od sada pa nadalje.  Njegova je odluka koliko ću igrati. Nastojat ću dati sve od sebe. Sigurno  da nisam u najboljoj igračkoj formi. Fizički sam trenirao i radio, no ne  mogu reći da sam spreman za igru. Ovo je nova momčad i nisam trenirao s njima. Trebat će nam neko vrijeme da se posložimo, ali isto tako  trebamo očekivati dobru kolektivnu košarku – zaključio je Žorić dok su o  njemu svoje dojmove ponudili oba direktora kluba. Sportski direktor  Branimir Longin konačno se može pohvaliti kako je uspio dovesti pravog  kapitalca s kojim su i automatski povećani apetiti pred nastavak sezone.  
– Drago nam što je Luka s nama. I na početku sezone je bilo kontakata,  no nismo se uspjeli dogovoriti. Luka je sad tu i svi smo sretni. Treba  početi igrati dobru košarku, treba trenirati i svaku utakmicu ići kao da je  zadnja i nadam se da će to dovesti do dobrih igara kao i do pobjeda – kazao je Longin.


Zadar i  Tomas raskinuli suradnju
Nakon popunjavanja rubrike dolasci s Lukom Žorićem u rubriku odlasci je upisan  Luka Tomas. Razlog je očit, jer mladi Tomas je ionako dobivao 'mrvice' ove sezone, a  i u pitanju je prekapacitiranost rostera kojeg Ante Nazor ima pod sobom u ovom trenutku.
– Sporazumno smo raskinuli ugovor s Lukom Tomasom. Bila je to ponajviše njegova želja. Nije vidio da ima prostora za velike minute i dogovorili smo sporazumni prekid suradnje. To još uvijek nije gotovo, ali  tijekom jučerašnjeg dana ili najkasnije danas će biti i pravno riješeno.




Priča oko pregovora nije za medije
Misterij oko višemjesečnih neuspjelih pregovora kluba s Lukom Žorićem nije razjašnjen ni nakon njegovog potpisa. Zašto se nije mogao sklopiti dogovor početkom  sezone ostat će obavijeno i dalje velom tajne.
– To je priča koja nije za ovo vrijeme ni za medije. Bilo je nekih kontakata, ali ne  na onaj način na koji se pričalo. Sad sam tu i treba gledati u tom smjeru – kratak i  jasan je bio Žorić na tu temu.


Došlo vrijeme da svi dišu kao jedan
Direktor kluba Željko Žilavec istaknuo je pozitivno razmišljanje Žorića kao primjer  za kojim bi se svi trebali povesti. Pozitivni duh je nešto čega je uistinu manjkalo u i  oko kluba od samog početka sezone.
– Volio bih da svi mislimo što i on. Počevši od svlačionice pa nadalje. Lijepo je rekao, a to nam nedostaje – da nije došao biti drugi. U tom bih duhu volio da cijela  svlačionica, dvorana i grad dišu kao jedan, da upremo i budemo pozitivni. Nitko nema čarobni štapić pa tako ni trener, igrači ili sam Luka. Ali volio bih da naše ponašanje bude na tom tragu.


Od Borika do Zadra
Luka Žorić je od početka bavljenjem košarkom do današnjeg dana nosio dres 15  klubova. Dres Zadra će mu tako biti 16. kojeg je navukao na sebe u svojoj iznimno  bogatoj karijeri. Započeo je 2000. godine u Borik-Puntamici, a igrao je za mnoge hrvatske klubove uglavnom na posudbama dok nije 2008. pristupio Zagrebu s kojim je  napravio najveće uspjehe u karijeri. Prvenstveno je tada u paru s Antom Tomićem  predvodio momčad iz Trnskog do naslova Hrvatske i dva osvojena Kupa "Krešimir  Ćosić" te je svoje dobre igre okrunio titulom za najkorisnijeg igrača NLB lige, poziv u  reprezentaciju te priliku zaigrati u Euroligaškim klubovima poput Unicaje i Fenerbahcea.
2000./01.Borik Puntamika
2001./02. Zabok
2002./03.Šanac Karlovac
2003./04.Dubrava Zagreb
2004./05.Braunschweig
2004./05.Dubrovnik
2005./06.Union Olimpija
2005./06.Postojna
2005./06.Dubrovnik
2006./07.Šibenka
2007./08.Cibona
2008./09.Zabok
2008./09., 2009./10., 2010./11.Zagreb
2011./12., 2012./13.Unicaja
2013./14., 2014./15.Fenerbahce Ulker
2015./16.Cedevita
2016./17.Real Betis Sevilla
2016. – 2018.Cibona