Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NIŽI PDV, NE I CIJENE Povrće i voće jeftinije za desetak dana, cijene mesa pale, na ribarnici ni ribe, ni svita…

03.01.2019. 12:27
NIŽI PDV, NE I CIJENE Povrće i voće  jeftinije za  desetak dana,  cijene mesa  pale, na  ribarnici ni  ribe, ni svita…


Nova, 2019. godina započela je s nižim PDV-om na meso, ribu, jaja, voće i povrće te pelene, točnije umjesto 25% PDV-a sada iznosi  13%.
Na papiru sve to jako lijepo izgleda, no kakva je realna situacija, jesu li  se promjene dogodile u stvarnosti, o kojim se smanjenjima cijena konkretno radi te što na to kažu prodavači i kupci na zadarskoj tržnici, saznali smo iz prve ruke.


Cijela "filozofija" je u ponudi i potražnji
Prodavači su nam kazali kako je još rano za promjene. Cijene će se  svakako mijenjati kako je najavljeno, ali tvrde, cijene njihovih proizvoda  više ovise o cijenama veleprodaje nego o porezu.
– Nije to još zaživjelo, prerano je. Mi smo jutros u većini slučajeva robu  uzeli neplaćeno. No, cijene će definitivno pasti, ali kod voća i povrća je  važnija ponuda. To će biti glavno i osnovno. Tako je npr. jutros cijena  blitve od 15 do 20 kuna zato jer je nema, a kada je pak ima u izobilju, onda je kilo šest kuna i uopće te ne zanima koliki je PDV, kazala nam je prodavačica Anka dodavši kako je to cijela filozofija.
– Ovo što se još danas prodaje je roba koja je nabavljena po starom sistemu, a tek za desetak dana bi trebale zaživjeti nove, niže cijene što mi  trgovci svakako i podržavamo, kazala je gospođa Anka objasnivši nam  sniženje cijene na primjeru banana.
– Cijena banana će možda ići i ispod 10 kuna/kg, a do neki dan su bile  12, 13 kuna. To će biti svakako lijepa promjena, dodala je prodavačica  Anka.
Razgovarali smo s još nekoliko prodvača voća i povrća na tržnici i svi  su nam potvrdili isto. Neće to biti neko značajno sniženje, ali ako se uzme cijena od 10 kuna/kg određene namirnice, smanjenje će iznositi do  1,50 kuna po artiklu. Svi prodavači tvrde kako je potez Vlade dobar, no  da bio to zaživjelo, treba se prvo riješiti veleprodaja, a onda će to utjecati  i na male trgovce.
– Mi više ovisimo o veleprodaji nego o smanjenju poreza, o njima se  radi. A rak rana nam je i prodaja na crno koja nam također uzima kruh iz  usta, kazao je jedan od prodavača.


Cijene mesa manje i za 15 kuna, riba se još "ne da"
Mesnice su već korigirale cijene zbog umanjenog PDV-a na meso. Tako građani od sada meso mogu kupiti po značajno nižim cijenama. U  razgovoru s mesarima u nekoliko mesnica na zadarskoj tržnici saznali  smo kako pozdravljaju ovu uredbu te kako će to kupci itekako osjetiti.
– Suhomesnati proizvodi, konkretno naše domaće bijele divenice, bile  su 60 kuna, sada su 48 kuna/kg. To je 12 kuna manje, vjerujem da će  kupci biti zadovoljni i vjerojatno će se lakše odlučiti na kupovinu i skupljeg komada mesa jer je cjenovno pristupačnije, kazao nam je mesar  Sead dodavši kako je značajno sniženje cijena i kod svježeg mesa.
– Cijena svježeg mesa npr. telećih kotleta do sada je bila 90 kuna, a sada je 75 kuna/kg, dodao je.
Na štandu sa svježim pilećim mesom također niže cijene, iako ne toliko kao kod crvenog mesa. Tako se pileće meso sada može kupiti po cijeni od 22 kn/kg, a prije nekoliko dana bilo je 24/kg.
Na ribarnici situacija poprilično prazna. Nema baš ribe, a još je manje  svita, kazali su nam prodavači.
– Naši ljudi nisu baš ludi za ribom, nešto je malo išlo za Badnjak, a ostatak ništa. Za advent se već dugi niz godina više jede meso, a tek u korizmi riba, kazala nam je prodavačica Branka dodavši kako se nadaju da  će se možda za nadolazeći pravoslavni Božić prodati još ponešto ribe.  Što se tiče smanjenja cijena, kaže kako će ga biti, ali ništa značajno.
– Očekuje se smanjenje cijena. Još uvijek nije zaživjelo, ali malo pojeftinjenje će se osjetiti, pogotovo na svježoj ribi. Tako će npr. orada i brancin koji su koštali 60 ili 70 kn/kg sada stajati 55/65 kuna/kg.
– Do pet kuna se može očekivati smanjenje cijena, kazala je Branka.
Provjerili smo cijene i na pultu jedne tvrtke koja prodaje smrznutu ribu. Tamo je stanje za sada također nepromijenjeno. Sipa očišćena 85,50  kn/kg, lignja peškafondo 95 kn/kg, filet lista 56,60 kn/kg, tuna odrezak  53,90 kn/kg, lignjun 39,50 kn/kg itd.
– Nismo još snizili cijene, ali i inače imamo dosta niske cijene ribe tako  da su kupci kod nas već odavno zadovoljni, kazala nam je prodavačica.




Kunu po kunu
Malobrojni kupci koje smo jučer susreli na tržnici i u ribarnici dan nakon Nove godine nisu pokazali neko preveliko oduševljenje Vladinom  mjerom smanjenja PDV-a na namirnice. Više ih smetaju male mirovine i  plaće zbog kojih im niti ove mjere neće puno pomoći u svakodnevnom  životu.
– Umjesto da podignu plaće ili mirovine, oni smanjuju poreze. Što nama to znači? Neka mi ministar radije podigne plaću pa nek porez bude i  50 % što se mene tiče, kazao nam jedan od kupaca koji tvrdi da se smanjenje poreza baš i ne osjeti pri kupovini namirnica.
– Nisam primijetila nešto manju cijenu, ali ako je smanjena, to je dobro. Bitno da ne raste, kazala nam je jedna gospođa koja je došla kupiti,  kako reče, nešto povrća i voća.
– Ma, vraga će pojeftiniti. To su možda spustili cijene od ove robe što  im je ostalo od Stare godine, pa kad to prodaju sve će se vratiti na isto,  prokomentirao je skeptično jedan stariji gospodin.
– Nema ovdje nikakve kontrole, svašta se tu radi. Ma neka mi stavi i  veću cijenu ribe, ali da je barem svježa, potužio se ovaj kupac.
Bilo je i onih koji su i s malim pojeftinjenjem zadovoljni.
– Nisam primijetila smanjenje, ali drago mi je ako je tako. Puno će to  značiti, pogotovo nama penzionerima. Trebalo bi to ići dole još i više, ali  što ćemo. Kuna po kuna i dobro je, kazala nam je starija gospođa na pijaci.
Većina trgovina u blizini pijace koje smo planirali posjetiti trenutno  provode inventuru, no pronašli smo i neke koje rade te provjerili kakva je  situacija kod njih i je li već nešto od najavljenog i pojeftinilo.
– Nismo još stigli sve sniziti jer nam je ludnica od jutra, ali npr. jaja su  nam pojeftinila za kunu. Do sada su koštala 15 kuna (10 komada), sada  su 14 kuna, zatim je pojeftinilo voće i povrće u prosjeku za 1 do 2 kune i  pelene su jeftinije u prosjeku 10 kuna. To je za sada to, rekla nam je prodavačica u jednoj trgovini na zadarskoj pijaci.
– Onako kako su najavili, tako će i biti, kazala je dodavši kako kupci u  narednom periodu stoga mogu očekivati uštedu prilikom kupovine svakodnevnih namirnica, a mlade mame prilikom kupnje dječjih pelena.


Jeftinije liječenje prehlade
Između ostalog, pojeftinili su i lijekovi. Naime, s 1. siječnjem, PDV na bezreceptne lijekove smanjio se sa sadašnjih 25 na 5 % zbog čega su i njihove maloprodajne  cijene osjetno niže. To su nam potvrdili i u ljekarni Zadar. Cijene analgetika i antipiretika do sada su se kretale od 25 do 40 kuna, a nakon promjene PDV-a te kategorije najprodavanijih bezreceptnih lijekova (poput lijekova za ublažavanje simptoma prehlade) stoje između 20 i 30 kuna.