Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Topla siječnja da nas Bog sačuva

03.01.2019. 11:55
Topla siječnja da  nas Bog sačuva


Iako se ovih dana najavljuje hladnoća opasna po zdravlje, u  Zadru nas očekuje samo "ugriz zime" – ništa neuobičajeno za siječanj.  Kako kaže meteorolog Duško Kraljev, naslovi o prognozi su u zadnje vrijeme često pretjerani, ali u tekstu se sve to onda malo ublaži.
– Istina je da će zahladiti, ali kod nas ni u najvećoj zimi nije neprestano  hladno već uvijek imamo i toplijih dana. Malo prije i tijekom vikenda  temperature će pasti na nulu i malo ispod. Siječanj je najzimskiji mjesec  u godini pa to nije ništa čudno. Stara narodna kaže 'topla siječnja da nas  Bog sačuva' jer, prema statistici, ako je siječanj topao, i ostali mjeseci se  poremete. Tako je prošle godine siječanj bio iznadprosječno topao i s  puno pljuskova pa nas je ugrizla veljača, prisjeća se Kraljev.
Kako ističe nadalje Kraljev, ovaj bi siječanj, kako se trenutačno čini,  trebao biti u prosjeku.
– Bit će jake bure, a teških oborina u Zadru ne bi trebalo biti. Za snijeg  nije neka vjerojatnost, možda koja pahulja u samom gradu. A oko grada  će vjerojatno biti snijega nošenog burom s Velebita. Još jedan jači ugriz  očekuje se još i krajem siječnja, a u međuvremenu će biti i lijepih dana.  Ako i dođe neka jača hladnoća, naš akumulator topline, a to je more, sve  to ublaži. Kažu se, isto tako 'ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, dolu i  brijegu'. Kod nas najvjerojatnije neće biti snijega, ali neće biti teško ni  brijegu, ni dolu jer je takvo naše podneblje. Bilo bi svakako dobro da zima ujede sada pa da ostali mjeseci budu primjereniji. Tako da kad idu  duži dani da bude i toplije. Kod nas dosta brzo dođe proljeće pa će vjerojatno tako biti i ove godine, govori Kraljev.