Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ZADARSKI SABORSKI ZASTUPNICI Sabina Glasovac jedina neopravdano izostala

03.01.2019. 12:14
ZADARSKI  SABORSKI ZASTUPNICI Sabina Glasovac  jedina  neopravdano  izostala


Sabor RH objavio je najnoviju listu neopravdanih izostanaka  saborskih zastupnika. Iako se u prosincu zasjedalo svega deset dana, ima  onih koji se u sabornici nisu niti pojavili, ali ni opravdali svoj nedolazak.
Među njima je i ovoga puta zadarska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac koja se već nekoliko puta našla na listama neopravdanih izostanaka.  Osim nje, na listi su i HDZ-ovi Miroslav Tuđman i Petar Škorić, no na njoj  ovoga puta nema još jednog zastupnika iz Zadra koji se često nalazio na  ovim listama, nezavisnog Marka Vučetića. Za razliku od njega koji je sa  saborskih sjednica često odsutan zbog obveza na Sveučilištu u Zadru,  Glasovac za svoje izostanke nije uvijek imala valjanih razloga, zbog čega  se nalazila na većini saborskih listi listi neopravdanih izostanaka.  


Novčane kazne
Izostanak se, naime, opravdava u slučaju bolesti, smrtnih slučajeva u  obitelji, poziva na sudska ročišta, sudjelovanja na sjednicama općinskih  i gradskih vijeća te županijskih skupština, te odlazaka na društvene i političke skupove na kojima je njihova nazočnost bila važna.
Najnovije izvješće neopravdanih izostanaka ipak je pokazalo da ni  novčane kazne nisu disciplinirale zastupnike te da su izostanci sa sjednica i dalje uobičajena pojava. Plaćanje novčanih kazni uvedeno u srpnju  2017. godine stoga nije dovelo do bitnih promjena kada je u pitanju popunjenost sabornice jer analiza lista neopravdanih izostanaka pokazuje  da su trendovi i dalje isti. Dapače, najviše izostanaka bilo je prošle godine u veljači kada je sa sjednica "markirao" čak 26 zastupnik, što je otprilike jednako trendovima iz ranijih godina, dok nije uvedeno novčano   kažnjavanje.


HDZ-ovci disciplinirani
SDP-ove Sabine Glasovac barem nije bilo na prethodnoj listi neopravdanih izostanaka u studenom prošle godine, što je za stranku dobro jer  se prije toga čak našla na listi zastupnika koji su u devet mjeseci 2017.  godine najviše izostajali sa sjednica. U tom je razdoblju Glasovac  izostala  čak pet dana, no izostanak je opravdala smrtnim slučajem u obitelji. Za  drugi je, pak, izostanak navela da je bila na putu u Makedoniju, dok se za  peti dan izostanka nije niti sjećala o čemu se radi jer, kako nam je kazala,  nema  podatak o kojem se datumu radi.
Osim nje, na listi izostanaka nalazio se i Marko Vučetić, tada zastupnik  Mosta, no za našu je IX. izbornu jedinicu pohvalno da, osim ovo dvoje  zastupnika, na njoj više nije bilo drugih koji su preskočili sjednice Sabora.
Naime, lokalni se HDZ-ovci u pravilu ne nalaze na ovakim listama jer  su očito discipliniraniji od ostalih zastupnika redovito prisustvujući saborskim sjednicama. Analizirajući izostanke proteklih godina uočili smo  da njihova Grozdana Perić čak drži rekord po sudjelovanju u radu Sabora, budući da nema niti jednog neopravdanog izostanka te je u dosadašnjem mandatu izostala samo jednom.
No, vidimo da se trend  neopravdanih izostanak Glasovac nastavlja te  da je novčane kazne nisu osobito disciplinirale. Ovdje treba istaknuti jedan važan podatak, a taj je da Sabor svojim zastupnicima koji imaju prebivalište najmanje 50 km udaljenom od Zagreba čak isplaćuje i mjesečni  paušal od 1.500 kuna za stan i režije.