Ime Franza von Suppea na Samostanu sv. Frane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Zahtjev zadarskog Koncertnog ureda
Franc von Suppe sa svega 15 godina dok je živio u Zadru skladao je »Missu Dalmaticu« koja je praizvedena davne 1835. godine u zadarskoj Franjevačkoj crkvi
ZK
Samostan sv. Frane

Koncertni ured Zadar uputio je zahtjev za postavljanje spomen ploče skladatelju Franzu von Suppeu na vanjskom zidu franjevačkog Samostana sv. Frane u Zadru. Zahtjevu je priložena preostala potrebna dokumentacija: idejno rješenje spomen ploče, odgovor Zadarske nadbiskupije, suglasnost franjevačkog Samostana sv. Frane i suglasnost Konzervatorskog odjela u Zadru. Odbor za odgoj, obrazovanje, kulturu i šport Gradskog vijeća Grada Zadra dao je pozitivno mišljenje te se sukladno članku 5. stavak 2. Odluke o postavljanju i uklanjanju spomenika, spomen ploča, skulptura i drugih sličnih obilježja, dostavlja Gradskom vijeću taj prijedlog odluke - na razmatranje i odlučivanje.
Kako smo ranije izvještavali u Zadarskom listu, inicijativu za postavljanje ove ploče pokrenuo je bečki Hrvat dr. sc. Marijan Brajinović, austrijski ministar-savjetnik u mirovini, prisegnuti sudski tumač i prevoditelj, utemeljitelj i osnivač Austrijsko-hrvatskog društva koji preko 40 godina aktivno djeluje na području Austrije i Hrvatske. Kako je ove godine 200. obljetnica od rSuppeova rođenja, a obzirom na to da je on kao dječak živio u Zadru ideja je bila da se spomen ploča postavi na jednu od dvije kuća u kojima je živilo, no pokazalo se kako ih više nema. Konačna odluka da to bude zid Samostana sv. Frane pala je iz razloga što se u Franjevačkoj crkvi 1835. godine dogodila praizvedba Suppeove »Misse Dalmatica« koju je komponirao sa 15 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno