Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nahraniti kožu iz kužine

05.01.2020. 17:00


 
Koža je naš najveći organ. Ni manje ni više od toga. I kao svi organi, ima svoja pravila. Osnova zdravlja kože, njezin izgled, mane i vrline proizlaze iz unutra. Iz prehrane. Ukoliko unosimo kao prvo dovoljno vode, pa onda i vitamine, minerale, hranu koja joj je potrebna, uravnotežene hormone organizma, tada koža rezultira kao zdrav organ, bez suvišnih mana, mladolik i elastičan.
No kada kao u ovom periodu paradoksalno napadnemo tijelo s PREVIŠE hrane, dodamo zdravice alkoholom koji dehidrira organizam i završno klima nam pošalje buru i hladnoću koja isušuje, rezultat je da nakon što smo zablistali za doček Nove Godine, stvarnu novu godinu prvih dana dočekamo sa kožom koja je suha, jauče, zapomaže, ljušti se, napadaju prištevi a i gljivice…
Naravno kozmetička industrija nudi poprilično rješenja za ovu situaciju. No spas možemo naći i jednostavnim haračenjem po kuhinji! Jeftinije je, zasigurno, no i na taj način možemo biti sigurni da naša koža zaista dobiva ono što je propisano, i samo to. Naime kreme putuju iz tvornica sa drugog kraja svijeta, i da bi uopće došle ne pokvarene do naših parfumerija, proizvođači moraju staviti konzervanse. Čak i u ono što je označeno kao prirodna kozmetika.
Da bi dobro razumjeli našu vlastitu kožu, dobro je prvo ju upoznati. Koža je polu-propusni organ (ona »diše«, i mora biti čista, u nju mogu ući toksini, ali i ostati u organizmu ako napravimo barijeru u obliku teške šminke ili neodgovarajuće kreme koja začepi pore, ili ako ostavimo suhi mrtvi sloj stanica na njoj – dakle prvi korak je čišćenje kože, stalnim umivanjem u običnoj vodi te obaveznim povremenim pilinzima ili mehaničko ljuštenje kože blago abrazivnim sredstvima)
Zadužena je za održavanje unutarnje temperature, pohrane energije (i apsorpcije super vitamina D, te razvijanje seratonina hormona sreće, a sve to zahvaljujući sunčanim zrakama, čak i zimi-dakle šetnja po Boriku ili Kolovarama je ujedno i spas za kožu). Sastoji se od slojeva stanica, živaca i žlijezda i to konkretno tri sloja (vanjski je epidermis i djeluje kao štit protiv štetnih tvari (koje donose upalu) i zaključava vlagu, srednji- dermis, dok je subcutis masno potkožno tkivo koje skladišti energiju.). Iznosi oko 18 posto naše tjelesne težine (ja konkretno imam oko 3 kg kože, i puuuno manje mozga)
Dakle kožu moramo oljuštiti, navlažiti i na kraju nahraniti i zaštititi, osim što joj prvo i osnovno iz unutra moramo davati dobar krvotok tekućinu, hranu..
Pa krenimo sa pilinzima koje svi imamo u kuhinji.
Prvi je med! On ide u maske, tonike, pilinge – u sve. Dubinski hidratizira kožu, hrani ju, uklanja nesimpatične prišteve, opekotine i ožiljke, antiseptički je, jednostavno čudo prirode i gotovo!!!
Samljevena zob, smanjuje upale i hrani kožu, ujedno mehaničkim putem uklanja površinski sloj, regenerira. Kukuruzni ili pšenični griz za grublje čišćenje, ili brašno za blaže. Šećer hidratizira kožu, hrani ju i naravno mehanički ljušti. Bolji su prirodni nerafinirani i smeđi šećeri. Iako je u zadnje vrijeme šećer postao baba-roga broj jedan, ipak je jedna velika firma napravila cijeli program za lice i usta upravo sa njim, ne slučajno. Soda bikarbona je jackpot, djeluje hranljivo na kožu, efikasno uklanja akne i otklanja i smiruje neprimjetne gljivične infekcije. Od začina možemo koristiti cimet, klinčić, muškatni orah, kurkumu, sol, kakao… Antiseptički i protuvirusno, hrani i njeguje. Čajevi: samljeveni origano(antiseptički), zeleni čaj(stišće i regenerira), kava(stišće pore i uklanja podočnjake te potiče cirkulaciju, čak i kod celulita), kamilica(smirujuća i protuupalna), menta(osvježavajuća smirujuća i antiseptička te razgrađuje masti), kadulja(izbjeljuje zube, no za kožu dezinficira i smiruje potiče razvoj kolagena). Možemo ih koristiti kao sitno samljeveni dio pilinga ili skuhati kao čaj pa poput tonika ovlažiti kožu. Izaberete ono što vam odgovara, umiješate u tečnu pastu, ostavite par minuta, pa laganim kružnim pokretima dobro isperete.
Tonici su jako važan dio, jer upravo sada a ne toliko po ljeti, naša koža se isušuje. Grijanje po kućama, bura i hladnoća, alkohol i premalo vode jer tko bi bio sad žedan-e pa tonici su za poprskati i jednostavno ostaviti da se upiju.
Maske za lice: sve ono što može kožu nahraniti i dati joj vitamine i minerale a ući će u nju jer eto-polupropusna je!
Prvo opet med i opet med! Pa avokado, limun, banane, naranče, grožđe, jabučni ocat, mrkva i krumpir oboje i sirovi i kuhani, tikva, celer, zob, kruške, maslinovo i kokos ulje(njega je sada lako naći po dućanima a nevjerojatno hrani kožu, i daje joj vlagu i djeluje protiv gljivica) jogurt, mlijeko, kefir, maslac, vrhnje, bjelanjak i žutanjak od jaja, kvasac za kruh, piva.. Sve ovo je fantazija za kožu. U mikser sa tim, pa na lice. Ispiranje nakon otprilike pola sata.
Da ne bi ulazila sada u svaki od ovih sastojaka što sadrži od onih zapletenih kemijskih naziva koji skaču na svim reklamama za skupu kozmetiku, samo ću malo navesti. Hijaluronska kiselina, kolagen, Q10, proteini, vitamini A(famozni retinol iz reklama!), C, B kompleks, masne, AHA i voćne kiseline.. Sve to se nalazi u ovom spisku za spizu… A kada stavite nešto od toga možete biti sigurni da je zasigurno unutra. Kivi ne laže, zaista ima vitamin C u sebi!