Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nastavak uređenja Ulice Stjepana Radića krajem godine

04.01.2020. 13:45


U proljeće 2018. godine saniran je i uređen dio nogostupa u ulici Stjepana Radića, koji vodi od mosta do trgovine Konzum preko puta Male pošte, a onda je uređen i osvijetljen i dio nogostupa s druge strane, do križanja sa Štrossmajerovom ulicom. Ali, najkritičnji dio nogostupa, od pješačkog prijelaza prema Centru za razminiranje i Gradskoj knjižnici, ostao je i dalje neuređen. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertina Dujele, ti su radovi planirani tek za kraj ove godine.


Prioritet – sanacija obale na Puntamici i Diklu
– Zbog potrebe hitne sanacije, uzrokovane olujnim nevremenom koje su u značajnoj mjeri oštetile obalu na Puntamici i Diklu, kao i u Foši koje su nam prioritet broj jedan u ovom dijelu godine, našem ugovorenom izvođaču Stipčeviću d.o.o., naložili smo uređenje plaže Marex – Jadran za što smo izradili idejni projekt. Preduvjet za preostalu dionicu Ulice Stjepana Radića bila je ugradnja lijevog skretača u Štrossmajerovoj ulici, koji bi promijenila geometriju samog križanja. U svezi s tim u koordinaciji smo s Upravnim odjelom za prostorno uređenje i graditeljstvo pod čijom nadležnosti su poslovi izgradnje. Javnu rasvjetu planiramo implementirati po istom modelu kao i u ostalim dionicama, no nogostup ćemo idejnim projektom prilagoditi prvenstveno s ciljem zaštite pješaka, dijelom i za parking gdje je to moguće. Vrijednost svake dionice realizirane do sad bio je pola milijuna kuna – objasnio je Dujela dodajući, kako vjeruje da će se ovaj projekt početi realizirati krajem godine ukoliko, kako je naglasio, ne bude većih neplaniranih intervencija koje bi potrošile resurse.


Ne posustaju nesavjesni vozači, ali ni prometno redarstvo
No, na tom dijelu, kako smo već i pisali, nije samo problem nogostupa koji je u katastrofalnom stanju, već je problem u tome što se taj dio pločnika pretvorio u parkiralište, pa se pješaci od parkiranih automobila, ponekad i u dva reda, ne mogu normalno kretati. Radnim je danom gužva, pa parkiranih automobila bude sve do ulaza u zgradu Centra za razminiranje. Često se dogodi da pješaci moraju na cestu kako bi zaobišli »opasan niz«. Dio vozača doista ne posustaje i uporno parkira na tom dijelu nogostupa, ali kako je rekao i pročelnik Dujela, ne posustaje ni prometno redarstvo s pauk službom kako bi osiguralo i pružilo sigurnost i zaštitu koridora pješacima.




»Prometno redarstvo s pauk službom ne posustaje kako bi osiguralo i pružilo sigurnost i zaštitu koridora pješacima.
Robertino Dujela


– Stalno radimo na podizanju svijesti i odgovornosti dijela građana koji nepropisno parkiraju svoja vozila i naše Prometno redarstvo ureduje i po potrebi uvijek zatraži podršku Pauk službe, a sve kako bismo zaštitili najranjivije skupine sudionika u prometu, pješake, rekao je Dujela.
Podsjećamo, službu Prometnog redarstva Grad je uveo prije dvije godine, baš u cilju uvođenja reda u promet u mirovanju, poboljšanja protočnosti prometa, ali i zbog bolje edukacije vozača o prometnoj kulturi.


Nema kanti za smeće na novoouređenoj obali ispred Ljepotice
Kad je riječ o edukaciji i kulturi i to ne samo onoj prometnoj, ukazali smo pročelniku Dujeli na još jedan problem, a to je nedostatak kanti za smeće na novoouređenom dijelu obale od Veslačkog kluba do Jazina, ispred zgrade Ljepotice, koja je doista zasjala punim sjajem. Vraćene su palme na svoje mjesto, riva je popločana bijelim kamenom, klupe su nove, a mali škver »utkan« u novu priču sačuvan je od zaborava i ostao je na istom mjestu upravo kao podsjetnik na prošla vremena svim budućim generacijama Zadrana.
Ali cijelom duljinom te nove šetnice nema niti jedne kante za smeće, a ista je situacija i na dijelu zadarske rive. Naime, od zgrade Sveučilišta, preko Foše, sve do Pomorske škole, također nema niti jednog koša za otpatke.
– Taj je dio rive u nadležnosti Županijske lučke uprave i mi ćemo u koordinaciji s njima problem riješiti. Također, i dio obale ispred Ljepotice je u njihovoj nadležnosti, no neće nam predstavljati problem postaviti odgovarajuće koševe za otpad čim potpišemo ugovor za izabranim izvođačem održavanja gradske opreme, a što se očekuje u slijedećim danima. Upoznati smo s tim detaljem, vodimo brigu o tome i svakako ćemo taj nedostatak nastojati što prije otkloniti, obećao je pročelnik Dujela.