Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

O Adventu, Matici Zadrana, ateljeu Benini, Zmajskom stolu, crkvi Srca Isusova…

04.01.2020. 07:15


Naš poznati sugrađanin, autor Leksikona zadarskih laureata, Roman Segarić objavio je u Hrvatskom slovu svoje dojmove i osjećaje koji su ga pratili u tjednu od 25. studenoga do prve nedjelje Došašća 1. prosinca 2019., i to u rubrici u kojoj ovo glasilo objavljuje zapažanja i dojmove istaknutih pojedinaca s ciljem promicanja hrvatskog identiteta, jezika, baštine i kulture. Prenosimo, po izboru urednika, djeliće njegova dnevnika.


Ponedjeljak, 25. studenoga 2019.
Ovim danom započinje crkvena ili liturgijska godina, to je Božićno doba, vrijeme Došašća ili Adventa, priprave za blagdan Isusova rođenja, Božić. Dan prije, u nedjelju, 24. studenoga slavio se blagdan Krista Kralja, kojim završava crkvena godina. Na isti dan bio je i blagdan sv. Krševana, nebeskog zaštitnika Zadra, Dan Grada Zadra.
Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u petak, 22. studenoga u Narodnom kazalištu. Pored mnogobrojnih osoba iz društvenog, političkog, vojnog, znanstvenog, prosvjetnog i crkvenog života, skupu su nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i umirovljeni general Ante Gotovina.


Utorak, 26. studenoga 2019.
Danas je Muzej antičkog stakla u povodu obilježavanja Dana Grada Zadra otvorio izložbu Plakati za dar MAS Zadar, donacija Općoj bolnici Zadar. Znanstvena knjižnica je u četvrtak, 21. studenoga organizirala tradicionalnu izložbu pod nazivom Izdavaštvo na zadarskom području, studeni 2018. – 2019. Na izložbi je predstavljeno stotinjak izdavača s 274 naslova tiskanih knjiga, a izdano je devet naslova elektroničke građe i šest naslova audiovizualne građe, te 48 naslova serijske publikacije.
Najplodnija je izdavačka kuća Forum koja je izdala 66 naslova, slijedi Sveučilište u Zadru s 36 naslova, zatim izdanja u vlastitoj nakladi s 13 naslova (u tome najzastupljeniji poznati zadarski publicist Drago Marić s tri naslova), Ogranak Matice hrvatske u Zadru zabilježila je 12 naslova, kulturne institucije Grada Zadra: Državni arhiv, Narodni muzej, Muzej antičkog stakla, Arheološki muzej, Znanstvena knjižnica, Gradska knjižnica, Koncertni ured. Gradska knjižnica Benkovac izdala je devet naslova.




Srijeda, 27. studenoga 2019.
Na izložbi Izdavaštvo na zadarskom području, studeni 2018. – 2019., od mnogobrojnih knjiga izloženih u veoma ukusno izrađenim vitrinama, na vidnom mjestu u prvoj vitrini izložena je i knjiga Leksikon zadarskih laureata – Prošlost dodjeljivanja javnih priznanja Općine Zadar, Grada Zadra i Zadarske županije. Riječ je o sveobuhvatnom leksikografskom priručniku u kojemu je dan pregled dobitnika tih priznanja koja su dodjeljivali Skupština općine Zadar, Gradsko vijeće Grada Zadra i Županijska skupština Zadarsko-kninske, odnosno Zadarske županije.


Četvrtak, 28. studenoga 2019.
Sjetio sam se danas sa sjetom veoma snažne društvene i kulturne aktivnosti više zadarskih udruga i organizacija koje su osnovane za vrijeme Domovinskog rata i tadašnjeg i snažnog zanosa u doprinosu stvaranju Hrvatske države i među kojim kulturnim udrugama posebno su bile aktivni Zmajski stol u Zadru Družbe Braća hrvatskoga zmaja, Zagreb, Matica Zadrana i Atelje Benini koje su u proteklih nekoliko godina i više, znatno smanjile svoju aktivnost!
Zmajski stol u Zadru, kojeg je Družba osnovala u veljači 1991. godine, kao njen prvi utemeljeni ogranak u slobodnoj Hrvatskoj, bez obzira na ratno stanje, članovi Stola, njih desetorica, bili su veoma aktivni svojim društvenim i kulturnim djelovanjem.


Petak, 29. studenoga 2019.
Ovaj dan sam posjetio Međunarodnu izložbu plakata Tolerancija koju je u Kneževoj palači organizirao Narodni muzej u suradnji sa svjetskim poznatim dizajnerom i ilustratorom Mirkom Ilićem.
Prisjećam se Matice Zadrana i Ateljea Benini, aktivnih i usred ratnih razaranja. Ideja o osnivanju Matice Zadrana rodila se koncem 1992. godine kada je grad Zadar bio pod nekom vrstom opsade od strane srpskih pobunjenika i tzv. JNA, kad je Grad bio granatiran, bez vode i struje, pa iako su se tada mnogi dani i noći provodili u skloništima i podrumima, građani Zadra nisu klonili duhom. U to vrijeme jedna manja grupa entuzijasta, njih osmorica, starosjedioca rođenih u ruševnom Zadru iza Drugog svjetskog rata, zaljubljeni u svoj grad, osnovali su udrugu Maticu Zadrana. Za prvog predsjednika izabran je prof. dr.sc. Slavko Perović, legendarni zadarski pedijatar.


O ateljeu Benini
Atelje Benini slikarskog umjetničkog bračnog para Duška i Nevenke Benini, poznat je još iz ranih 70-ih godina kad su se tu počeli okupljati umjetnički i pjesnički nadareni sugrađani, studenti i profesori. Živeći intenzivan kulturni život i u najtežim ratnim vremenima u Domovinskom ratu, ne želeći vidjeti depresivnost, zastrašenost i apatičnost kod svojih sugrađana, širom su otvorili vrata svog ateljea svima koji su svoj otpor željeli iskazati na poseban način: pjesmom, slikom i glazbom. Održano je tu održano preko 260 kulturnih večeri, predavanja, pjesničkih i glumačkih performansa.


Subota, 30. studenoga 2019.
Od mnogobrojnih današnjih događanja u Zadru, vrijedno je zabilježiti da je na Narodnom trgu održan dio tradicionalne humanitarne akcije Vukovaru-ZaDar, koju već 24. put organizira Hrvatska udruga medicinskih sestra i tehničara (č.s. Melhiora Biošić, počasna predsjednica Udruge).
U zadnje vrijeme tiskano je o Krunislavu Mašini i Ratku Petriću više članaka u Zadarskom listu. Krunislav Mašina (Preko, 1934. – Zadar, 2004.), bio je politički emigrant, zanesen svojim darom da piše u svim dostupnim tiskovinama u hrvatskoj dijaspori, s osnovnim ciljem da prodre istina o Hrvatskoj, jer mu je životna vodilja bila vizija zajedništva u ostvarenju konačnog cilja: slobodne, demokratske i pravedne Hrvatske.


Nedjelja, 1. prosinca 2019.
Ova nedjelja je prva Nedjelja došašća ili adventa. Kao i svake nedjelje rado gledam i slušam prijenos mise na televiziji, a nakon toga se uputim prema našoj župnoj crkvi na misu. Budući stanujem na Voštarnici, gdje se nalazi župna crkva Presvetog srca Isusova, redovito sam nedjeljom na misi koja počinje u 12 sati, a koja je namijenjena zadarskoj mladeži, ali ima podosta i nas starijih. Volim biti na tom misnom slavlju s mnoštvom mladih vjernika, koju predvodi mladi fratar i uživam slušati Zbor mladih crkve Srca Isusova koji vodi Iva Grubić, profesorica u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.


»Atelje Benini slikarskog umjetničkog bračnog para Duška i Nevenke Benini, poznat je još iz ranih 70-ih godina kad su se tu počeli okupljati umjetnički i pjesnički nadareni sugrađani, studenti i profesori.
Roman Segarić


Hrvatski akademik i slikar
Ratko Petrić (Zadar 1941. – Zagreb 2010.), renomirani hrvatski akademski kipar, dobitnik Nagrade Grada Zadra za životno djelo, za života je u svojem je vrtu na Belafuži, površine oko 2.200 m2, obraslog snažnom borovom šumom, postavio na otvorenom 12 svojih impozantnih skulptura i nazvao ga Parkom skulptura Njegovi nasljednici, supruga, sin i kćer, koji imaju stalan boravak u Zagrebu, u više su se navrata pismeno obratili Gradu Zadru s prijedlogom da Grad otkupi Park skulptura, smatrajući da bi se tako sačuvalo to kulturno dobro
Roman SEGARIĆ