Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ABA LIGA Bez Mavre i Cartera pružen solidan otpor moćnom Euroligašu

03.01.2021. 09:30


Košarkaši Zadra doživjeli su očekivani poraz na gostovanju kod Euroligaša C. zvezde pruživši im pravi otpor u prvih 15-ak minuta utakmice, nakon čega je Perinčićeva momčad morala položiti oružje, s velikim opravdanjem jer je u Beograd stigla poprilično hendikepirana bez ponajboljih igrača, kapetana Mavre i Cartera. Nije ni domaćin bio lišen problema s izostancima pa je vrijedno napomenuti da Dejan Radonjić nije mogao računati na Loyda, Halla i Jagodića-Kuridžu, no sastav Beograđana ionako vrvi s kvalitetnim igračima tako da je Perinčić jako brzo osjetio neigranje Mavre i Cartera, osuđen na igru s tek jednim pravim organizatorom igre, Junakovićem, kojeg je morao odmarati golobradi Paponja.


Sužena rotacija
Vidno sužena rotacija gostiju pokazala se i ključem raspada igre pred kraj druge četvrtine kad je domaći sastav uspio pobjeći na dvoznamenkastu prednost (43:28). Može se konstatirati da je bila i prava šteta što Zadar nije stigao u Beograd kompletan jer je i ovakva jedna krnja Perinčićeva postava na trenutke pokazivala zube renomiranom Euroligašu. Posebno na samom otvaranju kad su Onuaku i Bursać donijeli 0:4, potom Justice pogađa tricu za 2:7, Zvezda se vratila sa šest poena u nizu (8:7), ali Junaković tricom i dodatnim postavlja na 11:8. Domaćin ponovno odgovara sa serijom 7:0 (15:11), a Palokaj s četiri vezana poena donosi poravnanje (15:15). Od te osme minute utakmice, Zadar je do kraja bio osuđen gledati u leđa igrača u crveno-bijelim dresovima iako se Beograđani nisu uspijevali bitnije odvojiti sve do završnih minuta druge četvrtine. Prvu četvrtinu je Zvezda preko Reatha, Coloma i Lazića zaključila sa 22:16, a Zadrani nisu imali više pravog odgovora kad su na klupu morali sjesti starteri. Zamjene u vidu rekovanlenscenta i golobradog Brale te također nezrelog Paponje nisu mogle dugo držati vodu pa je Radonjićev sastav polako, ali sigurno počeo podizati svoju prednost. Radanov i Lazić donose 11 viška (32:21) polovicom druge četvrtine, na trenutak su vratili nadu Onuaku i Bursać (34:28), no tri vezane trice C. zvezde u završnih 100 sekundi prvog poluvremena pokazale su se točkom na i ovog dvoboja.


Onuaku predvodio
Teško je bilo za očekivati u nastavku nekakav povratak Zadra u živu utakmicu posebno nakon bijega Zvezdaša na 20 plusa početkom treće četvrtine (50:30). Ipak veliku dozu zadovoljstva Perinčiću je mogla donijeti činjenica što mu se momčad nije raspala, već je igrala vrlo angažirano pa je pred kraj treće dionice bilo samo 13 razlike (60:47), a na isto odstojanje došli su i u završne dvije minute dvoboja spustivši ponovno Zvezdinih 20 viška (70:50) na 77:64. Bursać, Justice i Onuaku nisu u završnici dopustili razbijanje, pa se poraz od 15 poena protiv Euroligaša na njegov terenu i to nakon 10 dana provedenih u samoizolaciji, bez pravih treninga i bez dvojice vrlo bitnih igrača, može smatrati i dobrim poslom. Zadar je u dvorani Aleksandra Nikolića imao četiri dvoznamenkasta igrača, 15 je ubacio Bursać, 13 je zabio Junaković, Justice je dodao 12 koševa dok je najkompletniji učinak ostvario Onuaku koji uz 11 poena imao 12 skokova, dvije asistencije te po jednu ukradenu loptu i blokadu.
 




C. ZVEZDA 81
ZADAR 66


(22:16, 21:12, 25:22, 13:16)


BEOGRAD – Dvorana Aleksandar Nikolić. Bez gledatelja. Suci: Ilija Belošević, Uroš Nikolić i Bojan Kruljac.
C. ZVEZDA: O’Bryant 10, Walden 12, Uskoković, Davidovac 7, Lazić 6, Reath 9, Radanov 8, Dobrić 12, Simanić, Kuzmić 6, Nnoko 1, Colom 10. Trener: Dejan Radonjić.
ZADAR: Paponja, Justice 12, Palokaj 9, Brala 2, Vujičić, Vuković 2, Bursać 15, Junaković 13, Buljan, Onuaku 11, Planinić 2. Trener: Ivan Perinčić.
Šut za dva: C. zvezda 21-39 (54%); Zadar 19-37 (51%).
Šut za tri: C. zvezda 10-30 (33%), Zadar 6-18 (33%).
Slobodna bacanja: C. zvezda 9-18 (50%); Zadar 10-16 (63%).
Skokovi: C. zvezda 41 (27+14), Zadar 23 (20+3).
 


Brala najmlađi kapetan Zadra u povijesti


Jučerašnji dvoboj 13. kola ABA lige između C. zvezde i Zadra bit će vjerojatno dugo vrijeme upisan zlatnim slovima u klupsku povijest jer je u izostanku Dominika Mavre čast nositi kapetansku vrpcu dobio još uvijek junior Duje Brala. Sa 17 godina i devet mjeseci tako je postao najmlađim kapetanom Zadra ikad nadmašivši dosadašnje rekordere Juru Ružića i Lovru Bašića koji su kapetani postali sa 20 godina.
 
 


Antonio Jordano novo pojačanje?


Naprasni odlazak Dominica Gilberta ostavio je prazninu u rosteru Veljka Mršića koji je odlučio (kao sportski direktor) po pisanju portala večernji.hr dovesti novog igrača na Višnjik koji pak nije adekvatna zamjena za Gilberta već će popunjavati pozicije jedan i dva. Radi se o članu Vrijednosnica Osijek Antoniju Jordanu (22 god., 188 cm), hrvatskom reprezentativcu i trenutačno najboljem strijelcu HT Premijer lige koji je prije Osijeka branio boje Cedevite i Zaboka. Cijela stvar je naravno još uvijek neslužbena, no Osječani očito nisu odoljeli zovu novca kojeg će im KK Zadar isplatiti na račun odštete za Jordana, a potvrdit će to i najnovija im pojačanja na bekovskim pozicijama, švedski reprezentativac Elijah Clarance te srpski razigravač Nino Čelebić.