Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BORBA ZA OPSTANAK “Novo zatvaranje došlo je kad smo za očuvanje poslovanja potrošili rezerve”

03.01.2021. 15:52


U danima i tjednima dok hrvatski ugostitelji razmišljaju hoće li, dok traje mjera Nacionalnog stožera koja je stupila na snagu 28. studenog o njihovom privremenom prestanku rada, uopće biti novčano sposobni ponovno otvoriti svoje objekte kada to bude moguće, stigle su vijesti o dodjeli godišnjih turističkih priznanja Grada Zadra u akciji Nasmiješeno sunce, a među nagrađenima su i ugostitelji. Tako su za najbolje proglašeni caffe bar Art kavana, konoba Berekin, kuhar Saša Began, konobar Grgo Burić i restoran Pašta&Svašta.
Vlasnik ovog restorana Ivan Čapeta priznao je kako ga je ugodno iznenadilo što su izabrani za ovu nagradu.
– Drago nam je da nas je Grad, na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem i Turističkim vijećem Grada, prepoznao kao mali kotačić koji doprinosi stvaranju dodane vrijednost za grad Zadar i za turizam grada Zadra. Osobito je ta nagrada vrijedna s obzirom na tu tešku 2020. godinu, ali nam je važno zbog truda koji ulažemo prošlih sedam godina, govori Čapeta dodajući kako i njihov restoran privremeno zatvaranje pogađa, s obzirom da rade cijelu godinu, iako većinu prihoda ostvaruju u glavnoj turističkoj sezoni.


Zadržavanje tima zaposlenika
– Nama koji radimo tijekom cijele godine je razdoblje od 1. studenog do 1. travnja i u regularnim uvjetima zbog sezonalnosti posla izazovno, a pogotovo sada kada imamo pandemiju. Kako bi održavali kvalitetu – ključno je uvijek bilo stvarati tim tijekom godina i držati ga na okupu što je nakon pandemije postalo izuzetno teško. Dvoje naših zaposlenika nije bilo zadovoljno s iznosom mjesečne naknade koju je država namijenila plaćati, a s druge strane mi im razliku do pune plaće nismo mogli nadoplatiti zbog drastičnog pada prihoda. Ti ljudi su nažalost sami otišli. Neka im je sretno, ističe Čapeta koji otkriva kako su se u prvom valu zatvaranja svi ozbiljni ugostitelji izborili da im njihovi radnici ostanu na poslu.


Ključan pritisak udruge Glas poduzetnika
– Svi oni su se lomili, bilo je jako teško donijeti odluku o zadržavanju svih radnika jer su prvotne Vladine mjere bile apsolutno nezadovoljavajuće s obzirom na činjenicu da nam je sama Vlada ograničila i onemogućila rad. Tako je Vlada isprva odbijala donijeti odluku o otpisu davanja na plaće, da bi to prihvatili tek nakon pritiska udruge Glas poduzetnika. Nakon toga je došla turistička sezona pa se određen obujam posla odradio. Međutim, u 2020. godini ostali smo bez prihoda tijekom pet, šest mjeseci, što je preveliki izazov za opstanak, govori vlasnik Pašta&Svašta koji je rekao kako je stoga većina ugostitelja kroz ovo razdoblje trošila svoje rezerve kako bi održala poslovanje.
– U vođenju našeg restorana situaciju je dodatno otežalo što smo zaključno s 1. ožujkom 2020. završili kompletno renoviranje. Onda je uslijedilo zatvaranje pa sezona u kojoj smo imali pad prometa od 65 posto u odnosu na godinu prije, da bi potom ušli u dio godine u kojem u Zadru, nažalost, nema toliko posla, već se trudimo održavati poslovanje na pozitivnoj nuli ili s malim minusom što nam je u ovom trenutku prihvatljivo. Nama, koji smo dobar poslovni partner bankama, zbog ulaska u investiciju renoviranja se dogodilo da moramo s njima mjesecima pregovarati oko novog aranžmana do razdoblja kada ponovno počnemo uprihodovati, naglašava Čapeta koji je pohvalio odluke Grada Zadra koji je odustao od naplate najma javne površine za terasu te otpisao još neka davanja, a nadaju se da će im izaći ususret i dalje.




Mjere Grada Zadra
– Međutim, valja naglasiti da poduzetnici i dalje snose sve svoje fiksne troškove i većinu nameta – unatoč zabrani rada. Ipak, zadovoljno možemo konstatirati da je Vlada najavila pokrivanje dijela fiksnih troškova od prosinca i to će svima pomoći da dočekaju sezonu. Iako je teško predviđati razvoj situacije u narednim mjesecima, upravo zbog ovih zadnjih poteza Vlade vidimo svjetlo na kraju tunela. Valja naglasiti da je problem u našoj branši ugostiteljstva puno dublji – i da bi lakše dočekali pozitivan razvoj situacije valjalo bi što hitnije poraditi na poreznom i zakonodavnom okviru u kojem djelujemo. Popuštanjem porezne presije, ukidanjem parafiskala i svođenjem PDV-a na konkurentne razine malo i mikro poduzetništvo bi prodisalo, a zbog čega bi se dogodila potrebna likvidnost, investicije, proizvodnja, zapošljavanje, podizanje kvalitete te naposljetku još veći izvoz i priljev prihoda u državnu blagajnu nego što je to sada slučaj, zaključuje vlasnik ovog restorana.
 


Pekare ruše kvalitetu i rejting destinacije Zadar


Vlasnik restorana Pašta&Svašta upozorio je kako se u Zadru u zadnjih desetak godina otvorilo jako puno objekata koji nude pripremu hrane.
– Naš restoran je našao svoju tržišnu nišu, što je držalo vodu dok se nije promijenila stopa PDV-a, a koja je ugrozila naš poslovni plan i čemu smo se morali prilagoditi preko noći. U međuvremenu nastavlja se trend ekspanzije fast foodova i to prije svega pekara koje se ponašaju kao a la carte restorani što stvara nelojalnu konkurenciju koja smanjuje kvalitetu i rejting destinacije te privlači niže platežnu klijentelu, priča Čapeta dodajući kako grad Zadar treba stvoriti svoju strategiju razvoja turizma i prilagoditi se novim trendovima adekvatno odgovarajući na izazove turističkog tržišta.