RJEŠENJE DKOM-A Zaustavljen javni natječaj Ortopedske bolnice u Biogradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Odredbama natječaja pogodovali jednom ponuđaču
Komisija je zaustavila javni natječaj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru za nabavu i dostavu ugradbenog materijala za ortopediju odnosno za bescementnu endoprotezu kuka, poništivši dokumentaciju o nabavi u dijelu u kojem je zahvaćena nezakonitošću
Velimir BRKIĆ
Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru mora izmijeniti dio dokumentacije u ovom natječaju zahvaćen nezakonitošću

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) donijela je Rješenje kojim je zaustavila javni natječaj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru za nabavu i dostavu ugradbenog materijala za ortopediju odnosno za bescementnu endoprotezu kuka, poništivši dokumentaciju o nabavi u dijelu u kojem je zahvaćena nezakonitošću. Radi se o nabavi procijenjene vrijednosti 2,1 milijun kuna.
Žalbu na sadržaj dokumentacije o nabavi podnio je jedan od zainteresiranih ponuditelja, tvrtka Lima-O.I. d.o.o. iz Zagreba. Naveli su da je dokumentacija o nabavi nezakonita te u potpunosti diskriminirajuća zato što je u suprotnosti s načelima javne nabave iz Zakona, a to su između ostalog, načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, načelo razmjernosti i načelo transparentnosti.

Žalila se tvrtka Lima-O.I. iz Zagreba

- Troškovnik predmeta nabave za grupu 1 prilagođen je u potpunosti tvtrki EndoPro Implants d.o.o. iz Zagreba, odnosno proizvođaču Permedica S.p.A. te nijedan drugi ponuditelj ne može u cijelosti ponuditi traženo: bescementni acetabulum presvučen porotitanijumom i hidroksiapatitom, materijal titanska legura, press-fit kapa presvučena porotitanijumom i hidroksiapatitom... Pod napomenom je naručitelj, Bolnica u Biogradu naveo da sve stavke nuđene tom grupom moraju biti od istog proizvođača kako bi se po potrebi mogle intraoperativno kombinirati, kao i da je ponuditelj obavezan ponuditi čitavu grupu proizvoda. Iz navedenog proizlazi da specifikaciju u potpunosti može zadovoljiti samo jedan ponuditelj, odnosno trenutačni dobavljač proizvođač Permedica S.p.A., EndoPro Implants d.o.o. te da nitko drugi ne može ponuditi traženo sukladno zahtjevima troškovnika i obvezujućim napomenama koje stoje u tehničkoj dokumentaciji, ističu u tvrtki Lima-O.I.
U odgovoru na žalbu u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd navode da nisu onemogućili tržišno natjecanje te da nisu pogodovali samo jednom dobavljaču kako to žalitelj tvrdi.
- Tražene tehničke specifikacije, odnosno opise iz troškovnika predmeta ove nabave prema našim saznanjima može zadovoljiti više ponuditelja prisutnih na tržištu, a kao dokaz navedenog prilažemo kataloge proizvođača, pojašnjavaju u Bolnici iz koje su naveli kako je po pojedinim stavkama tehničke specifikacije za nabavu vidljivo kako po dvoje do troje proizvodača zadovoljava sve traženo troškovnikom.

Bolnica plaća i naknadu troškova žalbe

DKOM je, pak, utvrdio kako je žalitelj bio u pravu te da svim osporavanim stavkama tehničke specifikacije predmeta nabave može udovoljiti samo proizvođač Permedica Orthopaedics.
- Ostali proizvođači nekim stavkama mogu udovoljiti, a nekima ne mogu. Primjerice, proizvođač Lima Corporate ne može udovoljiti stavci 1.10., dok proizvođač Zimmer može udovoljiti sarno stavci 1.10., no ne i ostalima. Proizvođač Grupo Bioimpianti može udovoljiti stavkama 1.1.-.1.4, 1.8. i 1.9., no ne i stavkama 1.5.-1.7. i 1.10. Bolnica nije dokazala činjenice i okolnosti kojima bi opravdala propisane stavke tehničke specifikacije, odnosno kojima bi otklonila sumnju da je tako propisanom tehničkom specifikacijom pogodovano jednom gospodarskom subjektu, proizvođaču Permedica Orthopaedics, kako to žalitelj iznosi, ističu u Komisiji koja je ove navode iz žalbe proglasila osnovanim.
DKOM je također odobrio zahtjev Lima-O.I. za naknadu troškova žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna na ime plaćene naknade za pokretanje žalbenog postupka.
Protiv ovog rješenja ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)