Mještani Neviđana tradicionalnom koledom zaključili Staru godinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održavaju običaj zaštićen kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro
Tri dana na koje se održava koleda su Badnjak, Stara godina i Sveta tri kralja. Tada Neviđanci (ili Nevici) u dijelu mjesta namijenjenom održavanju običaja (Koledišću) pale veliki krijes (koledu), a prije toga koledari pjevaju prigodni tradicijski napjev i zazivaju blagoslov od Boga
Rahela JURKOVIĆ
U Neviđanima na otoku Pašmanu na Staru godinu održana je jedna od tri neviske kolede

U Neviđanima na otoku Pašmanu na Staru godinu održana je neviska koleda, tradicijski godišnji običaj koji je 2013. zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Neviska se koleda u Neviđanima održava od 17. stoljeća, kao dio zavjeta koji su stanovnici mjesta dali Bogu da će ga tri puta godišnje slaviti i zahvaljivati mu ako ih zaštiti od kuge. Tri dana na koje se održava koleda su Badnjak, Stara godina i Sveta tri kralja. Tada Neviđanci (ili Nevici) u dijelu mjesta namijenjenom održavanju običaja (Koledišću) pale veliki krijes (koledu), a prije toga koledari pjevaju prigodni tradicijski napjev i zazivaju blagoslov od Boga.

Priprema kreće oko podne

U subotu je priprema za koledu počela oko podne, kada je skupina mladih Nevika skupljala drva koja će se zapaliti na Koledišću, nakon što na župnoj crkvi »odzvoni Zdrava Marija«, kako je Albert Štorić, jedan od nositelja običaja kazivao dr. sc. Raheli Jurković koja je ove godine, uz potporu Ministarstva kulture i medija, istražila običaj i o tome izdala publikaciju »Neviska koleda«. Albert Štorić, čiji je pokojni otac Krsto zaslužan za obnovu običaja sredinom 1990-ih, opisao je cijeli tijek običaja na neviskom dijalektu: »Tamo se, na Koledišću, skupimo prije pet uri uvečer i sačekamo da zvoni Zdravo Marija. Nakon toga partimo s koledun, tj. koledarskun pismun.«
Početak koledarske pjesme glasi: »Na dobro nan Božić dojde - Obilo blago, Na dobro nan Božić dojde - Obilo grede; Za Božićun mlado lito - Obilo blago, Za Božićun mlado lito - Obilo grede; O Božiću Gospodine - Obilo blago, O Božiću Gospodine - Obilo grede« itd.
Albert Štorić je dalje rekao kako se »onda vi zlamenamo«.

Mladi nastavljaju tradiciju

- Tamo bude parićana jena velika hrpa drvja, izmoli se Očenaš, Zdrava Marija i Slava Ocu, i unda se jedan od koledarov, tj. jedan od judi ki ‘vo pivaju, prigne (čučne), čane, što bi rekli, užge (zapali) koledu i ka’ počne tinjati kaže: Kako se ‘va koleda užgala, tako se i mlada divojka udala!, pojasnio je Štorić.
Nakon toga se opet svi zlamenuju (prekrste). U subotu, na Staru godinu, koledu je užgao Vitomir Škrokov, jedan od starijih mještana, sudionika kolede koji se sjeća kako je kao dječak skupljao drva za koledu, a ove godine je to činio njegov unuk, zajedno s drugim mladim Nevicima koji već i kao koledari nastavljaju tradiciju neviske kolede.
Daljni tijek običaja je, riječima Alberta Štorića, ovaj:
- Ka’ se stvori malo žerave (žara), unda oni ki je za to zadužen s jenun lopatun uzme žeravu i stavi je u kupu konalicu. Unda se stavi u žeravu malo već parićanoga tamjana. Tamjan počne dimiti i onda ti koledar gre o’ jenoga do drugoga. I nisu samo koledari tamo, bude svita, na stotine ih dojde, i iz drugih mist, ne samo iz Neviđan. I unda o’ jenoga do drugoga nosi kupu konalicu i svak se kadi. Koledar ki nosi kupu konalicu uglavnon bude isti, Romano Kučina«.

Koledari bez hijerarhije

I prošle subote je taj zadatak pripao Romanu Kučini, no treba napomenuti da su svi koledari jednaki i da među njima nema hijerarhije, već je sve stvar dobre volje i dogovora Nevika oko svih dijelova zaduženja koja su uz koledu vezana.
Nakon kađenja tamjanom, članovi crkvenoga zbora i KUD-a Nevijana pjevali su i druge pjesme, a mještani su se družili uz jelo i piće. Naime, sastavni dio kolede su i dvije male i jedna velika večera. Male večere spremaju se na Badnjak i na Staru godinu za sve sudionike kolede, dok se na Sveta tri kralja sprema velika večera, za koledare i mlade koji sudjeluju u pripremi drva za koledu. Prošle godine velika se večera nije održala, a neće ni ove godine za Sveta tri kralja, zbog pandemije koronavirusa. Za malu večeru prošle su subote tri obitelji spremile za sve mještane i sudionike kolede rakije, vina, sokova, fritula i kroštula.
Osim Nevika, ovaj običaj privlači i druge, koji ga poštuju i njeguju. Koledarska pjesma neviske kolede ušla je i u repertoar nacionalnog folklornog ansambla Lado te je već više godina poznata i izvan Pašmana. No najveće značenje neviske kolede nalazimo u tome što taj običaj održava zajedništvo mještana Neviđana i odraz je njegovanja njihovih dobrosusjedskih odnosa i solidarnosti. Tu tradiciju nastavljaju i mladi Nevici. Dosta njih studira ili radi izvan otoka, no za koledu se vraćaju na Pašman i ponosno čuvaju baštinu svoga kraja, kao što to rade i njihovi očevi, majke, djede i bake.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika isabella
Od muža sam se razdvojila prije tri godine. Među nama nije bilo komunikacije. Obitelji i prijatelji su me savjetovali da zaboravim na brak i da nastavim dalje u životu. Nisam se htjela udati za nekog drugog jer duboko u sebi još uvijek volim svog muža. Toliko sam patila od boli i zbunjenosti da sam na internetu pročitala preporuku o tome kako je dr. Alaba ponovno spojio razoreni brak uz pomoć svojih duhovnih moći. Neprestano sam čitala toliko svjedočanstava o tome kako je pomogao stati na kraj razvodu i vratiti bivše voljene ljude i moja vjera se obnovila. Trebala bih odmah kontaktirati dr. Alabu nekoliko minuta kasnije, on mi je odgovorio i dao upute što da radim, nakon što sam dva dana nakon rituala ispunila traženi uvjet, čarolija mi je promijenila život oko mog muža da me više od toga ne kontaktira. Dvije godine su me zvale usred noći plačući i ispričavajući se da je to djelo demona, pa se i dalje čudim ovom čudu pa mu opraštam. Sada je moj brak u ravnoteži. Ritual Dralaba je odlično funkcionirao i brak jači nego prije, i ništa nas opet ne može razdvojiti. Posjetio sam toliko stranica da sam tražio pomoć, bilo je beznadno dok se nisam povezao s Dralabom, pravim čovjekom koji mi je pomogao da oporavim svoj razoreni brak ako imaš sličan problem u braku, želiš da te muž ili žena opet vole . , Imate nekoga koga volite i želite da vas on ili ona voli zauzvrat, imate izazov u svom životu, predložak čarolije dr. Alabe je rješenje i odgovor na vaš problem, whatsapp/viber s njegovim telefonskim brojem: +1(425) 477-2744, Kontaktirajte ga već danas slanjem e-pošte na dralaba3000@gmail.com Ne dopustite da vam netko oduzme supružnika.

love