Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bilo bi lakše igrati kad bi plaće dolazile

Autor: Roman Morović

02.02.2009. 23:00
Bilo bi lakše igrati kad bi plaće dolazile

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kada bismo bili plaćeni barem u nekim granicama normale, siguran sam da bismo mogli pružati i bolje partije. U ovom trenutku situacija je jako teška, no mi ćemo dati sve od sebe da dobijemo ove dvije utakmice koje su pred nama, kaže Gečevski


Pobjedom u Novom Mestu košarkaši Zadra došli su, barem privremeno, do toliko potrebnog mira u momčadi uoči raspleta sezone. Je li možda prerano već sada govoriti o raspletu sezone? Nije, iz razloga što Zadar do kraja regularnog dijela regionalne lige (samo 6 utakmica) više nema pravo niti na jedan poraz. Istina, mogu se Zadrani teoretski plasirati na završni turnir i sa jednim ili dva poraza ali bilo bi puno bolje kada bi zadržali kontrolu nad situacijom kao što je imaju sada, a to mogu postići jedino pobjedama. Kada je riječ o Eurokupu, prvo kolo drugoga kruga dalo je naznačiti da će se u Zadrovoj skupini „J” mnogo toga rješavati na domaćem terenu.
Pobjede Benettona nad Unicsom i Turk Telekoma nad Zadrom praktički znače da će onaj koji ostvari jednu gostujuću pobjedu (uz prepostavku da obrani domaći teren) biti siguran putnik na Final Eight. Zadar je prvu priliku propustio u Ankari, a s obzirom u kakvoj je formi trenutno Unics nije realno očekivati da Zadrani u Kazanu mogu iznenaditi. Ukoliko sve momčadi do kraja budu pobjeđivale na domaćem terenu odlučivat će međusobni omjer, odnosno koš razlika i stoga je večerašnja utakmica između Zadra i Benettona od iznimne važnosti za obje momčadi. Zadar je favorit iz prostog razloga što u Dvorani Krešimira Ćosića još uvijek nije izgubio niti jednu utakmicu, dok je s druge strane Benetton ove sezone izvan svoje dvorane slavio tek triput u jedanaest utakmica. Ipak, opreza nikad dosta i Zadrani će bez sumnje ponovno morati pružiti svoj maksimum tokom svih četrdeset minuta žele li u ovoj utakmici doći do pobjede.
– Znamo da je u Eurokupu svaka domaća pobjeda izuzetno važna, a isto tako kasnije može odlučivati i koš razlika. O plasmanu na Final Eight odlučivati će ili jedna gostujuća pobjeda ili koš razlika tako će biti izuzetno važno odigrati maksimalno svih 40 minuta bez opuštanja – mišljenja je kapetan Zadra Todor Gečevski.
Plasman u drugi krug Eurokupa Benetton je osigurao već nakon prva četiri kola kada je s omjerom 4-0 bio vodeća momčad svoje skupine. U posljednje dvije utakmice porazi kod kuće od Bešiktaša i na gostovanju kod ruskog Khimkija koštali su Trevižane prvog mjesta na tablici, no prvo ili drugo mjesto na kraju krajeva i nije donosilo neku bitnu razliku. Što se momčadi tiče, na poziciji razigravača izmjenjuju se Amerikanci Bobby Dixon i DaShaun Wood, a ostatak prve petorke izgleda ovako: šuter Gary Neal, krilo Matteo Soragna krilni centar Charles Wallace, te centar Sandro Nicević. Dakako, ono što krasi ovu momčad jest i širina klupe što će reći da će Zadrani morati pripaziti i na Slovenca Domena Lorbeka, Australca s talijanskom putovnicom Stevena Markovića, zatim Slovaka Radoslava Rancika, a u posljednje vrijeme značajniju minutažu počeo je dobivati i devetnaestgodišnji talijanski krilni centar Andrea Renzi.
– Benetton je jedna odlična momčad s velikom tradicijom. Ove godine su dosta napredovali u odnosu na lani, imaju puno bolju momčad što pokazuju i u domaćem prvenstvu. Vidjeli smo da su u prvom kolu pobijedili Unics što je isto znak da se radi o jednoj vrlo kvalitetnoj momčadi. Imaju velik broj igrača u rotaciji što im omogućuje da cijelu utakmicu igraju vrlo agresivno.  Mi ćemo pokušati uz pomoć naših navijača krenuti agresivno i borbeno od prve minute i vjerujem da ćemo iskoristiti prednost domaćeg terena – kaže Gečevski.
Već smo spomenuli kako je Benetton ove sezone izrazito domaćinska momčad (u talijanskom prvenstvu kod kuće su poraženi samo od Siene)  budući da je na gostovanjima slavio tek triput u jedanaest susreta. Dvaput u Eurokupu (Bešiktaš i Le Havre), te jednom u talijanskom prvenstvu kod Solsonice Rieti, pretposljednje momčadi na tablici. Ipak, ne treba zanemariti niti činjenicu da su puno bolju igru prikazali na gostovanjima u Eurokupu nego li u domaćem prvenstvu, a sasvim je sigurno da im motiva u ovoj utakmici neće nedostajati. Jer, zna se koliku težinu u ovom natjecanju ima svaka gostujuća pobjeda.
– Oni igraju puno bolje kod kuće nego u gostima ali i kod nas je slična situacija jer mi u našoj dvorani uvijek igramo bolje što pokazuje i činjenica da do sada nismo izgubili utakmicu. Bez obzira na to što, kako odmiče sezona, imamo sve manje igrača još uvijek imamo dosta kvalitetnih igrača u momčadi. Imamo osam vrlo dobrih igrača i svako od nas može povući momčad u bilo kojem trenutku utakmice, a tu su i dva mlada igrača koji će kada za to bude prilika sigurno moći pokazati što znaju.
Jedno je sigurno. Ukoliko Zadar večeras odigra onako kako zna i može i kako je pokazao u svim dosadašnjim domaćim utakmicama, pobjeda neće doći u pitanje. Zadar je u svojoj dvorani pobjeđivao i jače momčadi od Benettona i zato će mnogo toga večeras ovisiti upravo o pristupu Zadrana u ovoj utakmici.
– Teško nas je skautirati jer mislim da imamo jednu širinu u momčadi i možemo igrati na više načina. Napad nam je uvijek bio jača strana, a ako pritom odigramo dobro i u obrani mislim da možemo pobijediti svakoga. Protiv Benettona moramo agresivno i koncentrirano ući u utakmicu i zadržati taj ritam svih 40 minuta, ako u tome uspijemo mislim da ćemo večeras pobijediti – zaključio je kapetan Zadra.
Dodajmo na kraju vrlo bitnu stvar koju svakako valja posebno istaknuti jer može imati izravne posljedice na igru i rezultate Zadra. Radi se naravno o već dobro poznatom problemu s kašnjenjem plaća igračima koji su do sada sve to držali unutar momčadi i unatoč svim problemima uvijek davali sve od sebe na terenu. Ipak, svačijem strpljenju kada tada dođe kraj, a klub je izgleda ovoga puta zaista pretjerao.
– Što se tiče plaćanja tu je situacija jako loša, a vidjet ćemo kako će se stvari odvijati tokom tjedna. Čekaju nas izuzetno važne utakmice, a mi ne možemo dati naš maksimum jer nismo redovito plaćeni. Mi smo profesionalci i vrlo je teško koncentrirati se na samu utakmicu ako imamo problema s plaćama. Sigurno je da se i to odražava na našu igru. Kada bismo bili plaćeni barem u nekim granicama normale, siguran sam da bismo mogli pružati i bolje partije. U ovom trenutku situacija je jako teška, no mi ćemo dati sve od sebe da dobijemo ove dvije utakmice koje su pred nama. Nadam se da ćemo bez obzira na sve pobijediti Benetton i Zagreb i tako produžiti našu pozitivnu seriju, te zadržati šanse za što bolji rezultat kako u Eurokupu tako i u NLB ligi – kaže kapetan Gečevski.


 POBJEDA BENETTONA U PREDSEZONI




Benetton i Zadar ove su se sezone već jednom susreli i to u utakmici za treće mjesto memorijalnog turnira Rino Snaidero u Udinama sredinom rujna prošle godine. Slavio je tada Benetton sa 77:62 (13:18, 24:18, 22:12, 18:14), no dakako bila je to utakmica više prijateljskog nego li natjecateljskog karaktera u kojoj su treneri prije svega željeli testirati mogućnosti svojih momčadi uoči službenog početka sezone. Najviše problema Zadranima su tada zadavali Radoslav Rancik, te Charles Wallace koji su ubacili po 17 poena, te Sandro Nicević koji je pridodao 16.  Zadar je tada predvodio Johnson sa 16 ubačaja, Stipčević je zabio 14, Macura 10, Ružić 9 poena s tim da u toj utakmici nije nastupio kapetan Todor Gečevski.