Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Darovi za Dan života

Autor: Teuta Babajko Jamičić

02.02.2009. 23:00
Darovi za Dan života

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Obilježavajući Dan života posjećujemo rodilje na zadarskom Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo kako bi barem na simboličan način podržali njihovu odluku da rode, da postanu majke. U Hrvatskoj se još uvijek veliki broj žena odlučuje na pobačaj, stoga moramo podržati one koje su odlučile novi život donijeti na svijet, govori don Ivica Jurišić


Dan života, koji Crkva slavi prve nedjelje u veljači, djelatnici Caritasa Zadarske nadbiskupije obilježili su tradicionalnim posjetom Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo Opće bolnice Zadar. Prilikom jučerašnjeg posjeta, don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa zadarske nadbiskupije, zajedno s djelatnicama, obišao je rodilje kojima je uručio i prigodne darove.
– Posljednjih godina obilježavajući Dan života posjećujemo rodilje na zadarskom Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo kako bi barem na simboličan način podržali njihovu odluku da rode, da postanu majke. Naime, u Hrvatskoj još uvijek se veliki broj žena odlučuje na pobačaj, stoga moramo podržati one koje su odlučile novi život donijeti na svijet, govori don Ivica Jurišić, te dodaje kako je zadarski Caritas, u povodu Dana života, za rodilje pripremio prigodne darove, uglavnom potrepštine za njegu novorođenčadi.
Dr. Dinko Kulišić, specijalist ginekologije i opstetricije, zahvalio se Caritasu zadarske nadbiskupije na posjetu i darovima za roditelje te u prilog obilježavanju Dana života istaknuo kako je tijekom 2008. godine u Zadru rođeno 1761 dijete, s tim da je bilo 50 poroda više nego godinu dana ranije, dakle u 2007. Kao i ranijih godina, tako je i u 2008. rođeno više curica nego dječaka, te čak 25 blizanaca.
– Uvjeti za rad na zadarskom Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo su jako dobri. Obnovljen je odjel babinjača, gdje zahvaljujući “rooming in” sustavu majke i djeca 24 sata dnevno mogu biti zajedno. Što se tiče rađanja, na raspolaganju je i alternativna metoda rađanja na stolcu. Također, sada imamo mogućnosti i za nešto liberalniji pristup pred sam porod, tako da trudnica može šetati ili koristiti loptu. Mogućnost rađanju uz epiduralnu anesteziju, nažalost još uvijek ovisi o dežurnom anesteziologu, koji nije na raspolaganju u trećoj smjeni, kaže dr. Dinko Kulišić, dodajući kako će zadarsko rodilište, zahvaljujući napretku koji je postignut u posljednjih nekoliko godina, ponovo steći naslov “Bolnica – prijatelj djece”.