Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Još godinu dana mrak i rupe na cesti

Autor:

02.02.2009. 23:00
Još godinu dana mrak i rupe na cesti

Foto: Adam VIDAS



Koliko god problem s cestama mučio mještane neće biti riješen još najmanje godinu dana, zbog toga što ove godine idemo u projekt rješavanja problema odvodnje i kanalizacije, kaže donačelnik Đekić dodajući kako su za ove putove nadležne Ceste Zadarske županije, a one su odustale od rekonstrukcije, jer bi bilo kontraproduktivno raditi na cestama koje bi uskoro trebale biti raskopane


Mještani Gračaca nedavno su nam se požalili zbog katastrofalnog stanja cesta u mjestu te zbog toga što noću veliki dio mjesta nema javnu rasvjetu.
Čekanje na odvodnju
Do sada je mnogo mještana uništilo svoje automobile na golemim rupama u ulicama Ante Starčevića i Obrovačkoj, a i sam donačelnik Općine Gračac Veljko Đekić je cestovne probleme osjetio na vlastitom džepu. Naime, rekao je kako je prije nekoliko dana u Ulici Ante Starčevića naletio na rupu i uništio ratkapu i felgu.
– Koliko god problem s cestama mučio mještane neće biti riješen još najmanje godinu dana zbog toga što ove godine idemo u projekt rješavanja problema odvodnje i kanalizacije, kaže donačelnik Đekić dodajući kako su za ove putove nadležne Ceste Zadarske županije koje su odustale od rekonstrukcije jer bi bilo kontraproduktivno raditi na cestama koje bi uskoro trebale biti raskopane.
– Načelno se slažem s njima jer zbog navedenog projekta rekonstrukcije komunalne infrastrukture, ceste će se morati kopati. Djelatnici cesta su pokušavali zakrpati rupe s hladnim slojem koji se nije uspio homogenizirati zbog kiša i kamiona koji prolaze tim cestama, kaže Đekić ističući kako je projekt rješavanja komunalne infrastrukture, zbog kojeg se čeka s rješavanjem putova, vrijedan 20 milijuna kuna, a trebao bi imati glavni kolektor za odvodnju i kanalizaciju, a s njim će biti riješeno i pitanje problema odvodnje u Novom naselju.
Svaki treći stup
Podsjetimo kako mještani Novog naselja imaju velike probleme i nakon svake malo veće kiše, zbog oborinskih voda i loše konstruiranog sustava odvodnje, mjesto poplavi.
– Veliki problem s odvodnjom u Novom naselju bit će riješen jer će glavnim kolektorom biti spojene dvije upojne septičke jame iz Novog naselja, kaže donačelnik Đekić.
Mještani Gračaca također su istaknuli kako javne rasvjete praktički nema, radi svaki treći ili četvrti stup na glavnoj cesti, a na sporednima ne radi niti jedno svjetlo. Najveći problemi nastaju kada padne snijeg i nogostupi nisu očišćeni, tada mještani moraju hodati po cesti kojom se kreću i automobili.
– U lošoj smo situaciji jer spadamo u Zadarsku županiju, a sa strujom smo pod gospićkim HEP-om pa smo pomalo zapostavljeni, rekao nam je donačelnik Đekić dodajući kako rade na tome da problem s rasvjetom provuku kroz projekt obnove.
– Ulice Nikole Tesle, Obrovačka, Ante Starčevića, Hrvatskog proljeća i Hrvatske bratske zajednice su imale rasvjetnu infrastrukturu i pokušavamo je osposobiti kroz državnu obnovu, a rasvjeta drugih dijelova ići će na teret općine. Na račun HEP-a smo uplatili 80 posto sredstava, no zbog radova koje mora izvoditi zbog štete nastale uslijed elementarne nepogode, HEP ne može krenuti na sređivanje rasvjete kaže Đekić dodajući da se nada kako će uskoro krenuti ti radovi.
Izgleda da će se mještani morati čekati i još neko vrijeme zaobilaziti rupe na cestama i trpjeti mrak u velikom dijelu mjesta, no utješno je jedino to što će kada riješe ove probleme imati riješen i kanalizacijski sustav.