Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na pomolu predizborna smjena Zorana Morovića?

Autor: Nives Rogoznica

02.02.2009. 23:00
Na pomolu predizborna smjena Zorana Morovića?

Foto: Zvonko KUCELIN



Čudi zahtjev za sazivanje izvanredne izborne skupštine budući da smo 10. prosinca 2008. imali programsku skupštinu na kojoj su svi prisutni delegati jednoglasno prihvatili moje izviješće i program rada. Moram obaviti dodatne konzultacije s Predsjedništvom kako bih razjasnio situaciju, odgovorio je Morović


Od  predsjednika Županijskog odbora HSS-a Zorana Morovića stranačka je središnjica zatražila sazivanje izvanredne izborne skupštine u roku od petnaest dana, potvrdio je Morović za Zadarski list.
– Primio sam dopis u kojem se traži da organiziram skupštinu temeljem zahtjeva 47 potpisanih članova. Međutim, imam tehničkih problema prilikom organizacije ove izborne skupštine, budući da od 47 potpisanih, na žalost ne poznajem 27 ljudi, niti su mi poznate njihove adrese, tako da trenutno prikupljam ove podatke, dodao je Morović.
Budući da bi se, prema statutu stranke, redovna izborna skupština lokalnih tijela trebala sazvati nakon provedenih lokalnih izbora, od Morovića smo zatražili odgovor na pitanje treba li ovakav zahtjev staviti u predizborni kontekst smjene vodstva, te očekuje li biti smijenjen.
– U svakom slučaju me čudi zahtjev za sazivanje izvanredne izborne skupštine budući da smo10. prosinca 2008.  imali programsku skupštinu. Na toj skupštini je bilo 80 posto od svih delegata, a to znači 59 do 74 i svi prisutni su jednoglasno prihvatili moje izviješće i program rada. Moram obaviti dodatne konzultacije s Predsjedništvom kako bih razjasnio ovu situaciju, odgovorio je Morović.
U zadarski HSS stigao je i službeni zapisnik sa sjednice Statutarnog povjerenstva koje je donijelo odluku kako je koncem prošle godine održana izborna skupština Gradske organizacije HSS-a održana u skladu sa statutom. Statutarno povjerenstvo time je potvrdilo izbor novog vodstva na čelu s Danijelom Segarićem.
Sad već bivše vodstvo zadarskog HSS-a na čelu s također bivšim vršiteljem dužnosti predsjednika Marijanom Marojom uputilo je nakon održavanja ove izborne skupštine žalbu, kako Statutarnom povjerenstvu, tako i Glavnom odboru stranke, dok je Županijski odbor HSS-a žalbu uputio Nadzornom odboru. Oni su u žalbama naveli kao izborna skupština nije bila održana u skladu sa statutom budući da nije bila organizirana po delegatskom principu što je, ustvrdili su, trebalo učiniti budući da je organizacija prešla brojku 100 članova. Također su ustvrdili kako nije bilo kvoruma u trenutku izbora novog vodstva, a imali su primjedbu i na to što je stranačka središnjica izravno primala članove u matične ogranke.
– Statutarno povjerenstvo je na našu žalbu odgovorilo kako je izbor vodstva bio legalan budući da nitko nije dao primjedbu da nema kvoruma, kazao je Marijan Maroja napominjući kako povjerenstvo nije odgovorilo na žalbu Županijskog odbora HSS-a.
Ovo je potvrdio i predsjednik županijskog HSS-a Morović dodajući kako u odgovoru povjerenstva bivšem Gradskom odboru stoji i da  središnjica može primati članove u matične ogranke po posebno utvrđenoj proceduri.
Iako Glavni i Nadzorni odbor stranke još nisu dostavili svoje odgovore, novi predsjednik zadarskog HSS-a ovog će tjedna dobiti ključeve stranačkih prostorija. Taj su odgovor potvrdili i županijski predsjednik Morović i novi zadarski predsjednik Segarić.