Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

(Ne)vrijeme krivo za prolongiranje rokova

Autor:

02.02.2009. 23:00
(Ne)vrijeme krivo za prolongiranje rokova

Foto: Sebastian GOVORČIN



Tvrtka “Duca” nedavno je zatražila odgodu roka završetka radova sve do 12. veljače, jer navodno, nisu uspjeli sve radove privesti kraju, odnosno zamijeniti preostale tri oštećene ploče. Nakon toga bi trebao biti sastanak s Gradom kada bi Grad konačno trebao preuzeti objekt, kazala je Ivana Dadić


Nekoliko većih projekata na području Zadra, koji su trebali biti završeni još prije početka nove godine, a s čijim je okončanjem Zadar u novu godinu trebao ući u još ljepšem ruhu, ni do danas nisu završeni. Tako još uvijek nisu okončani radovi na vrtiću “Grigor Vitez”, u DHM-u, a i jedinstevena zadarska instalacija Pozdrav suncu još čeka preuzimanje Grada Zadra od izvođača radova, tvrtke “Duca”.
Oštećeni Jupiter
Poznato je također kako je preuzimanje objekta kasnilo zbog potrebe da se zamijene oštećene ploče na centralnoj instalaciji i perifernom “Jupiteru”, kao i to da je Grad Zadar od Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) zatražio vještačenje kojim se trebalo utvrditi kako su oštećenja nastala, odnosno je li riječ o oštećenjima uzrokovanim uporabom sile ili, pak, nastalim zbog manjkavosti upotrijebljenog materijala.
Vještačenje IGH je, umjesto predviđenih mjesec dana, potrajalo više od mjesec i pol, a potom je objavljeno kako su ploče Pozdrava suncu oštećene šiljastim krutim predmetom i koncentracijom velikog opterećenja te kako nije poznato je li “Jupiter” oštećen namjerno i je li vozač kad je prešao preko ove ploče bio neupućen. IGH je nadalje Gradu savjetovao zabranu prometovanja preko instalacije i stalni nadzor. Grad Zadar nadzor nad Pozdravom suncu već provodi posredstvom triju kamera koje sliku emitiraju u prostoru Pomorske policije.
– Tvrtka “Duca” nedavno je zatražila odgodu roka završetka radova sve do 12. veljače, jer navodno, nisu uspjeli sve radove privesti kraju, odnosno zamijeniti preostale tri oštećene ploče. Nakon toga bi trebao biti sastanak s Gradom kada bi Grad konačno trebao preuzeti objekt, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru, napomenuvši kako Grad odmah onog dana kada izvođač zamijeni ploče na teren može uputiti stručnu komisiju koja će utvrditi je li sve u redu.
Podsjetimo također kako je i obnova i rekonstrukcija Dječjeg vrtića “Grigor Vitez”, područnog objekta odgojno-obrazovne ustanove “Radost”, koja je prema posljednjim najavam trebala biti gotova do kraja siječnja, još uvijek u tijeku.
Prema riječima Ivane Dadić, razlozi prolongiranja roka završetka radova su uobičajeni, već neko vrijeme aktualni, odnosno loši vremenski uvjeti.
Nenaklonjeno vrijeme
– Unutarnji radovi su odavno završeni, a preostalo je još uređenje okoliša koje je zbog obilnih kiša posljednjih dana bilo otežano. S obzirom da sve ovisi o vremenskim uvjetima, datum konačnog završetka za sada je teško predvidjeti, pojasnila je Dadić.
Podsjetimo, naime, da najveći problem u višekratnom produženju rokova završetka radova najprije leži u činjenici da su brojni zadarski mališani, koji su sve do travnja bili polaznici ovog vrtića, premješteni u druge vrtiće zbog čega je nemali broj roditelja prisiljen djecu odvoditi na redom udaljena i nepristupačna mjesta.
Poznato je također kako su građevinski radovi zapravo planirani za kraj studenoga ili početak prosinca prošle godine, no zbog proceduralnih razloga oko izdavanja građevinske dozvole krenuli su tek u travnju, i to s ugovorenim rokom izgradnje od šest mjeseci, odnosno do sredine listopada ove godine. Unatoč tome, najavljivalo se da će Dječji vrtić “Grigor Vitez” biti spreman za zadarsku djecu do 1. rujna, kada je započela nova pedagoška godina. No, zbog spomenutog zakašnjenja početka radova to se ipak nije dogodilo, a osim toga radovi nisu završeni niti nakon šest mjeseci od početka.
U kašnjenju je i projekt rekonstrukcije Doma hrvatske mladeži, točnije proširenje tamošnje studentske menze. Naime, radovi su započeli još sredinom srpnja, nakon završetka studentskog ispitnog razdoblja, dok je prema prvotnim rokovima završetak radova bio planiran za prosinac.
– Trenutačno su u tijeku unutarnji radovi na instalacijama. Također se može reći da u ovoj fazi radova konačni završetak ovisi o vremenskim uvjetima, jer sad bismo trebali stavljati izolaciju na krov, no s obzirom da je površina krova mokra moramo čekati da se osuši, pojasnio je ravnatelj Darko Dell’orco, istaknuvši kako je završetak radova bio predviđen za kraj godine no zbog nekih iznenadnih promjena te zbog, kako je već spomenuto, vremena, krajnji rok je trenutačno nemoguće predvidjeti.
Naime, rekonstrukcijom menze u DHM-u gotovo će se utrostručiti njezin kapacitet, pa će u prosincu menza moći primiti umjesto dosadašnjih osamdeset, skoro tristo mjesta. Između ostaloga, spomenutim radovima povećat će se i kapacitet kuhinje, što podrazumijeva i zaposlenje većeg broja djelatnika u kuhinji.
Podsjetimo, zadarskim studentima uslugu prehrane još u listopadu je omogućio Đački dom, a ravnatelj Mile Ivković je potpisao klasičnu verziju ugovora za prehranu studenata, kojim se obvezao, kako je rekao, bez puno premišljanja, brinuti o prehrani zadarskih studenata za vrijeme trajanja radova na uređenju studentske menze u DHM-u.