Okrupljavanje poljoprivrednog zemljišta Zadarske županije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
mario_zrile_benkovac
Adam VIDAS
Strankama ćemo pomagati savjetodavno, imovinsko-pravno, pa čak i novčano - Mario Zrile

Od jučer u Benkovcu u Ulici Petra Zoranića 5b djeluje Ured za poljoprivredno zemljište gdje se mogu obratiti svi zainteresirani za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Voditelj Ureda je Mario Zrile, a njegova pomoćnica je Tihana Jurišić, oboje diplomirani agronomi. Ured će djelovati do 31. svibnja nakon čega bi ga trebao  zamijeniti ured Agencije za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, a njegov rad se financira sredstvima darovnice Vlade Kraljevine Švedske i iz državnog proračuna.

- Naša glavna zadaća u iduća četiri mjeseca je da upoznamo ljude s problematikom rascjepkanosti i okrupnjavanja zemljišta, odnosno da pripremimo teren za rad Agencije za poljoprivredno zemljište. Uz to primat ćemo stranke koje imaju namjeru ući u okrupnjavanje te im se pomogne savjetodavno, imovinsko-pravno, pa čak i novčano u okviru programskih sredstava, kaže Zrile.

Jedan od najvećih problema s kojima će se susresti djelatnici Ureda, a i buduće Agencije, jest neažurno vođenje podataka o tome tko je posjednik, a tko vlasnik zemljišta. Poteškoće u Zadarskoj županiji stvarat će i relacije s odbjeglim Srbima jer će se zbog njihove odsutnosti teško moći utvrditi stanje na terenu. Tu su i problemi s nerazminiranim zemljištem, uzurpiranim državnim zemljištem koje neke obitelji generacijama koriste, prenamjeni poljoprivrednog zemljišta uz obalu i na otocima, kako navodi Zrile.

Ukupne poljoprivredne površine u Zadarskoj županiji obuhvaćaju 231.746 hektara od čega 68.976 hektara spada u obradive površine, a 167.770 hektara u pašnjake. Po popisu poljoprivrede koji je proveden 2003. godine u Zadarskoj županiji obuhvaćeno je 14.413 jedinica s poljoprivrednom proizvodnjom. U prosjeku je jedna jedinica koristila svega 1,46 hektara na čak 5,5 parcela!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno