Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Po uzoru na sestru

Autor: Edi Prodan

02.02.2009. 23:00
Po uzoru na sestru


Po uzoru na sestru
Prve službene fotografije četvrte generacije Opel Astre nedavno su ugledale svjetlo dana. Već na prvi pogled jasno je da se radi o automobilu čiji je apsolutni uzor najnovija generacija Insignije te da se dimenzije u odnosu na aktualni model neće bitno mijenjati. Rast kompaktne klase je očigledno zaustavljen (za usporedbu – šesta generacija VW Golfa je čak kraća od prethodnika) što je u svakom slučaju dobro iz više razloga. Ponajprije – kompakti dužine oko 4,2 metra su idealni okvir za veliku većinu potreba četveročlanih obitelji, a gledamo li čitavu priču i s ekološke strane: manji automobil, manja težina, manja potrošnja – veći nivo ekološke zaštite.
Unutrašnjost automobila je još uvijek nepoznata, no sudimo li prema fotografijama napravljenim na predtestnim modelima, središnja konzola postaje kompaktnija, bolje i jednostavnije organizirana, opet – nalik na onu u Insigniji, no u vizualnom smislu riječ je ipak o unikatu.
Kad smo već spominjali motore istaknimo da će nova Astra koristiti agregate manje težine, ali zato veće iskoristivosti. Iz manje će se zapremine izvlačiti veća snaga i bolji okretni moment, a kao osnova će se koristiti 1,4-litreni benzinac koji danas pronalazimo kod Corse sa snagom od 90 KS. U slučaju Astre riječ će biti o turbo varijanti odnosno o snazi koja će vjerojatno startati sa 120 KS. Gama će se dalje širiti i u smjeru dizelaskih strojeva, a sasvim je sigurno da će svi nositi ponosni Opelov prefiks “eco”. Naravno, Astra će se pojaviti i s hibridnim motorima a najbolji  pokazatelj u kom će se smjeru kretati je prototip Corse (turbodizelski motor s litij-ionskim baterijam i elektro-motorom) predstavljen na frankfurtskom salonu automobila 2007. godine. S druge strane, one sportske očekuje se i VXR izdanje Astre s 2-litrenim turbo motorom čija je snaga 250 KS i što je još važnije – pogonom na sve kotače.
Nova se Astra na tržištu očekuje početkom 2010. godine.


 NAPREDNA TEHNOLOGIJA


Nova Astra donosi i nekoliko za kompaktnu klasu atipičnih tehnoloških rješenja. Ponajprije tu je FCS (Front Camera System) koji “čita” signale s prometnice te ih digitalnim putem kao informaciju šalje vozaču i središnjem “elektronskom mozgu” automobila kao i već poznati AFL (Adaptive Front Lighting) koji također detektira uvjete što vladaju na putu kojim se automobil kreće te njima prilagođavaju svjetlosni snop.