Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Raskošni i ženstveni modeli u on line prodaji

Autor: Krešimir Bukvić

02.02.2009. 23:00
Raskošni i ženstveni modeli u on line prodaji

Foto: Irena JURJEVIĆ



Zaključivši da je moda ipak ono što ju najviše definira, dizajnerica koja je svojedobno oblačila pola hrvatske estrade, vraća se svojoj najvećoj ljubavi. Kolekcija broji modele prije svega muških krojeva, košulje, jakne, hlače, najčešće narančastih boja i male glamurozne šeširiće, posebno izrađene u Londonu
Modnom revijom “Victorian PinUp”, koja će se održati 6. veljače u 21 sat u Arsenalu, zadarska modna dizajnerica Ella Dušević vraća se nakon skoro desetak godina stanke na modnu scenu. Zaključivši da je moda ipak ono što ju najviše definira i u čemu je najbolja, dizajnerica koja je svojedobno oblačila pola hrvatske estrade, vraća se, kako to sama ističe, svojoj najvećoj ljubavi.
– Ovog ljeta mi je došla voda do grla od loših manifestacija i loših klijenata, svega onoga što sam do sada radila. Odlučila sam se stoga na povratak u jedan svijet koji dobro poznajem, u svijet u kojem mogu puno toga dati. Potpuno sam sigurna da ono što moja prijateljica Ana Gojanović s curama, a ja u modi možemo dati, ne može nitko drugi tako dobro napraviti u Zadru. To ćemo ovom revijom i pokazati, samouvjerena je Ella.
Razloga za optimizam svakako ima, katalog napravljen za kolekciju, a koji se shodno najnovijim trendovima oglašavanja može pogledati na njenoj facebook i internet stranici, malo je koga ostavio ravnodušnim. Raskošna kolekcija, bogata detaljima i bojama, kolekcija koja slavi ženstvenost, sudeći po prvim odjecima u javnosti, bit će i više nego upečatljiv Ellin povratak u modu.
Moda kao prva i jedina ljubav
– Kada sam 1. rujna počela raditi na kolekciji znala sam gdje idem, no ne i gdje ću završiti. Krenula sam od jedne male ukrasne kutijice s mog radnog stola, fascinirana njenom bojom i izradom, jednim posebnim oblikom koji me na neki način inspirirao i potaknuo da krenem
ponovno s kreiranjem. Nedugo nakon toga pogledala sam film “Orlando” redateljice Sally Potter i shvatila da mi moja fascinacija bojama, uzorcima, materijalima, kojih u filmu ima napretek, jednostavno pokazuje da uistinu nemam što raditi u organiziranju raznoraznih evenata, karnevala, svega onoga što me zaokupljalo zadnjih godina, da je moja prava ljubav bila i ostala jedino moda. Nadahnuta tako svojom malom kutijicom i “Orlandom” krenula sam zdušno u modnu priču, jer za mene je svaka nova kolekcija i nova priča. Počela sam s barokom te nastavila prema 19. stoljeću i nijemom filmu, gdje sam se i zaustavila. Odlučila sam se za modele muških krojeva: košulje, jakne i hlače, zaobilazeći haljine koje me kao odjevni predmeti nikada nisu previše fascinirale. Haljinu je lako napraviti, mnogo lakše nego model u muškom kroju, okosnicu “Victorian PinUpa”. Razmišljajući dalje što bi to moglo dati jedan poseban pečat kolekciji odlučila sam se za narančastu boju, koja je vrlo zahtjevna za kombiniranje i male i glamurozne šeširiće koje sam posebno dala izraditi u Londonu, naglašava dizajnerica.
Ella Dušević se modom na neki način počela baviti još u osnovnoj školi. Sve je počelo u drugom razredu osnovne škole kada je, izradivši na satu likovnog plisiranu suknjicu, doslovno frapirala profesoricu. Već tada maloj su Elli škare bile najdraža igračka. Rezala je doslovno sve oko sebe, zaključivši vjerojatno već tada da će moda biti zauvijek u fokusu njenih želja.
U vrtlogu dekadentnog modnog svijeta
– Sjećam se kako mi roditelji nisu bili nimalo zadovoljni što sam se kao dobra učenica upisala u tekstilnu školu. No, nisam požalila. Prva kolekcija koju sam napravila bila je 1994. godine. Modna agentica Ana Gojanović je okupila nekoliko hrvatskih modnih dizajnera i organizirala modnu reviju pod nazivom “Avangard”. Među dizajnerima su bili i danas poznata dizajnerica Ksenija Vrbanić te Neven Ciganović koji je tada bio modni dizajner. Karijeru sam nastavila u Rijeci, gdje sam surađivala s tada gotovo pola hrvatske estrade. Oblačila sam, među ostalima, Putokaze, Eni, Ivanu Banfić, Nenu Belana, Emiliju Kokić… Grupu Eni sam obukla i za nastup i na Eurosongu. Danju sam radila kao konobarica, a noću sam bila modna dizajnerica. Bilo je to vatreno životno iskustvo i mislim da bi svaka žena trebala proći tako nešto, pogotovo raditi za šankom, mišljenja je Ella.
Tih godina Ella dobiva i nagradu za najzanimljiviju kolekciju na tada prestižnoj modnoj manifestaciji “Fashion newsu” u Opatiji.
– Mislim da tu nagradu trebam zahvaliti Vedrani Linardić, tada vrlo mladoj manekenki koja je sa svega devet godina za mene ponijela haltere i korzet, što je, vjerujem, bilo presudno. To je natjecanje pratio MTV pa smo Ana Gojanović i ja dobile priliku biti na programu planetarno popularne satelitske TV postaje. Nakon toga nastavila sam u istom smjeru, brojni nastupi, od Latinice do prve revije transvestita u Hrvatskoj u tada popularnom riječkom klubu Palaha. Rijeka je u to doba bila jako dekadentna, a modni svijet još dekadentniji. Iako sam “plivala” u svemu tome i u jednu ruku bila luđa od svih njih, bila sam, da se tako izrazim “normalnija” od ekipe. Imala sam sređenu obiteljsku situaciju, bila bez gay sklonosti, nisam se drogirala pa nisam mogla biti u potpunosti dio tog svijeta. Nekako, ja sam njih sve “prešišala” i vratila se doma. Otvorila sam školu za djecu, počela se baviti glumom, ritmikom, manekenstvom, organizirati tuđe revije. Ta moja moda je jednostavno iščezla, sve do sada, sve do “Victorian PinUp”, dodaje Ella.
U njenom su joj povratku pomogli brojni Zadrani, njena dugogodišnja ekipa, poslovni partneri i prijatelji koji su na neki način “kumovali” izlasku kolekcije. Ella naglašava kako su na projektu “Victorian PinUp” angažirane isključivo domaće snage. Zadrani će nositi reviju, Zadrani su radili na kolekciji, osmislili scenografiju, svjetlo, sve one pojedinosti kako bi 6. veljače show bio glamurozan.
– Ana Gojanović radi casting djevojaka, fotograf kataloga je Vlado Ivanov, šminku je radila Martine Manojlović, Neno Stojaković radi scenografiju, a Ljilja Surać mi je pomagala slagati nakit. Ovo je manifestacija bez sponzora, što također želim istaknuti. Postoje samo pojedinci kojima se želim posebno zahvaliti, od menadžmenta Arsenala, Vlade Ivanova, Ane i moje nevjeste Tamare Dušević, čiju sam karticu peglala do boli te Milene Blašković, vrhunske majstorice u izradi modela, ističe Ella.
Specifičnost ove kolekcije, kako doznajemo, bit će i u tome što će se svi modeli moći kupiti on line. Ella kaže da je primijetila da naši ljudi nemaju običaj kupovati na internetu, no kako je ona, radeći na kolekciji, bila u prilici puno toga kupiti on line, uvjerila se da se može pa je odlučila na taj način prodavati i svoju kolekciju.
Kupujmo hrvatsko sa stegnutim remenom
– Ovo što ja sad radim isključivo je za on line prodaju, propagiram “Kupujmo hrvatsko sa stegnutim remenom”. Vjerujem da će to moji kupci znati prepoznati i radije kupovati hrvatske proizvode nego nešto iz inozemstva. Naravno, ako netko želi može doći i direktno do mene u studio i kupiti ono što mu se svidi. Dakako, sve radimo po mjeri, ovo na internetu su samo uzorci po promotivnim cijenama. Krojevi su jednostavni i svaki se odjevni predmet može nositi u različitim prilikama. U kolekciji je dvadesetak košulja, većinom dnevnih isto kao i hlača. Cijene će biti srednje visoke, a cijela je kolekcija namijenjena ženama od dvadeset do šezdeset godina. Moje sakoe mogu nositi i mlađe i ozbiljnije gospođe, bilo uz neku večericu, krizmu ili kakvu drugu prigodu, naglašava Ella.
Ella planira pravi modni show šestoga u Arsenalu, vrlo glamurozno i atraktivo prezentiranje svega napravljenog, kako to već uvriježeno rade u svim modnim prijestolnicama.
– Smatram da možemo napraviti modu koja se ne srami mode vani, modu za koju je zainterisiran i Fashion TV. S njima smo u pregovorima, pa ako dođu bit će to izvrsna potvrda da radimo nešto stvarno dobro, zaključuje Ella. Kolekcija “Victorian PinUp” može se pogledati na www.byella.hr.