Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SOS dojavom do liječničke pomoći

Autor: Katarina Belić

02.02.2009. 23:00
SOS dojavom do liječničke pomoći


Sigurnost korisnika doma je jedan od prioriteta pa tako svi korisnici imaju ugrađene moderne i efikasne vatrodojave u slučaju požara ili, pak, SOS dojavu u slučaju da zbog bilo kojeg razloga korisniku treba hitna intervencija medicinskog osoblja. Jednostavnim pritiskom na dugme odmah se “alarmira” osoblje u glavnoj ambulanti


Život u Domu za starije i nemoćne osobe na Obali kneza Trpimira u posljednjih nekoliko godina je postao zaista ugodan i zanimljiv za sve one koji su starije životne dobi ili one kojima treba svakodnevna zdravstvena pomoć i njega.
Naime, kontinuirano ulaganje u dom i stalno nadograđivanje i obnavljane doveli su do toga da grad Zadar osim što ima jedan od većih domova u Hrvatskoj, ima zasigurno i jedan od ljepših.
Klimatizacija doma
– U zadnjih nekoliko godina smo napravili mnogo toga kako bismo našim korisnicima osigurali što ljepši i ugodniji život i boravak u našem domu. Trenutačno nam je ispunjen kapacitet od preko 300 mjesta, a jako veliki broj, njih više stotina je na listi čekanja jer, nažalost, imamo mnogo više zahtjeva za prijem nego koliko osoba možemo primiti. Zanimljiv je podatak da trenutačno imamo oko 35 korisnika iznad 95 godina pa sve do 99 godina koliko ima naša najstarija korisnica doma. No, ono na što želim staviti poseban naglasak, kao jedna od značajnijih “tehničkih” promjena, je klimatizacija cijelog doma. Prvi dio doma već je klimatiziran, a to se odnosi na 4. i 3. kat gdje je i najtoplije ljeti, a kroz nekoliko mjeseci trebala bi se klimatizacija provesti i u ostatku doma kako bi naši korisnici tople dane dočekali u klimatiziranom prostoru, kazao je Grgo Šoša, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe.
Osim klimatizacije, uskoro će korisnicima biti postavljen jedan novi i još veći televizor u holu pored recepcije, a kada se oslobode prostorije kojim se trenutačno koristi zadarska bolnica, korisnici će dobiti još više prostora za svoje aktivnosti.
– Korisnici u našem domu su jako aktivni, stoga redovito imamo zanimljivih događanja poput rođendanskih proslava. Također postoje i dvije radionice i to muška i ženska u kojima naši korisnici koji to mogu i žele na razne načine krate vrijeme. Pored toga imamo i duhovnu skrb pa tako jednom tjedno obvezno dolazi svećenik i predvodi sv. misu, kazao je Šoša.
Sigurnost korisnika
Sama sigurnost doma je također jedan od prioriteta pa tako svi korisnici imaju ugrađene moderne i efikasne vatrodojave u slučaju požara ili, pak, SOS dojavu u slučaju da zbog bilo kojeg razloga korisniku treba hitna intervencija medicinskog osoblja jednostavnim pritiskom na dugme odmah se “alarmira” osoblje u glavnoj ambulanti i postojanje SOS dojave je danas zakonska obveza svih socijalnih ustanova.
– Uvijek nastojimo raditi na tome da je korisnicima život što sigurniji i ljepši. Uskoro će se dovršiti i naša podružnica doma na Dugom otoku, točnije u Salima i na Preku koja ima mali kapacitet prijema, negdje 20-ak osoba. Domovi će imati veliku praonicu i restoran koji će moći ostali koristiti, a time će im zasigurno biti znatno olakšana svakodnevica, a stariji ljudi na otocima konačno će moći dobiti prikladnu skrb, kazao je Šoša dodajući kako se ide na to da se u budućnosti pomogne i skrbi o ljudima izvan institucija, dakle, u njihovim domovima, tako da im se prije svega omogući svakodnevno topli obrok i čista odjeća koja bi im se donosila.