Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dobrodošla stanka

Autor: Roman Morović

02.02.2010. 23:00
Dobrodošla stanka

Foto: Zvonko KUCELIN



Trener Jusup traži brzi prelazak u napad iz agresivne obrane. To je zahtjevna igra i nadam se da ćemo brzo svi ući u taj sistem i kasnije, kada se uigramo, to će protivnicima biti jako teško za braniti
Opet je previše nekošarkaških događaja u KK Zadar da bi se moglo misliti i razgovarati samo o košarci. U kratkom vremenskom razdoblju promijenjen je trener i otišla su dva igrača, a uz to, Zadrani su zaredali i s tri uzastopna poraza. Posljednji put Zadar je u takvoj negativnoj seriji u NLB ligi bio prije dvije godine kada je, nakon četrnaest uzastopnih pobjeda, nanizao četiri poraza za redom, ali tada je plasman u četvrtfinale već bio osiguran. Ovoga puta je situacija potpuno drugačija jer si Zadrani, da bi se plasirali na Final four, u posljednjih sedam kola ne mogu priuštiti više od jednog poraza. Treći uzastopni poraz, prošle nedjelje od Cibone, nije bio nimalo ugodan i definitivno je ostavio traga na atmosferi unutar momčadi.
– Zaista nije lako nešto reći o tome. Sve se poklopilo. Dva teška gostovanja u Srbiji, a sada i prvi poraz na domaćem terenu. Taj je poraz bio dosta bolan. Svaki poraz je težak, a pogotovo kad se izgubi od Cibone i to u našoj dvorani, što mu daje dodatnu težinu. Znamo da smo sveli šanse za plasman na Final four na minimum. U teškoj smo situaciji, ali što je tu je, moramo ići dalje – kaže Hrvoje Perić.
Nema previše razloga za optimizam u redovima Zadra ali…
– Naša je obveza kao profesionalaca davati sve od sebe na svakom treningu i na svakoj utakmici pa što bude. Tako treba razmišljati i davati svoj maksimum iz dana u dan. Što će se izroditi iz toga, vidjet ćemo. Šanse su minimalne, s obzirom da smo sedmi i da imamo devet poraza, ali moramo u svakoj utakmici ići na pobjedu pa što bude.
Olakotna okolnost, ako je tako možemo nazvati, za Zadrane je ta što je sljedeća utakmica tek u subotu. Dakle, nakon nešto više od dva mjeseca igre u ritmu dvije utakmice tjedno, slijedi razdoblje bez utakmica utorkom ili srijedom, što znači da će trener i igrači imati više vremena za odmor i pripremu za idućg protivnika. Prvi sljedeći ispit za Zadrane je Helios.
– Nova utakmica je tek u subotu, što je dobro, jer ćemo moći malo ohladiti glave, smiriti se i pripremiti za Helios. Nadam se da ćemo u Domžalama prekinuti ovaj negativan niz.
Prošle sezone Zadar je gostovao u Domžalama otprilike u ovom razdoblju (21. siječnja). Sjećate li se te utakmice? Podjsetnik: Jacobson 8, plus Snow 7, jednako je 15 trica i pobjeda Heliosa u produžetku. Ove sezone i dalje je tamo Snow, a umjesto Jacobsona ništa lošiji šuter Domen Lorbek, koji je neki dan odveo svoju momčad do pobjede u Vršcu sa 32 poena (trice 6/8). Tom je senzacionalnom pobjedom momčad iz Domžala došla korak bliže ostanku u ligi, ali još uvijek ima samo dvije pobjede više od posljednje Bosne. Prema tome, protiv Zadra Slovencima sasvim sigurno neće nedostajati motiva.
– Doveli su Domena Lorbeka i centra Miloša Paravinju i bore se za ostanak u ligi, odnosno za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Znamo da su na svom terenu tradicionalno neugodan protivnik za Zadar. Sjećamo se prošlosezonskog poraza u Domžalama, koji nam je teško pao, ali što je bilo, bilo je. Neće nam biti lako ni u subotu, ali dati ćemo sve od sebe da pobijedimo.
Koja je najznačajnija promjena u igri Zadra od dolaska trenera Jusupa?
– Mislim da se na našoj igri vidi da smo uspjeli nešto promijeniti. Igra se sa više tranzicije, traži se polukontra i kontra i vjerujem da će to još puno bolje izgledati kada se mi igrači još malo na to naviknemo. Trener Jusup traži brzi prelazak u napad iz agresivne obrane. To je zahtjevna igra i nadam se da ćemo brzo svi ući u taj sistem i kasnije, kada se uigramo, to će protivnicima biti jako teško za braniti – za kraj će Perić.