Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gusta gradnja u “Ulici”

Autor: Velimir Brkić

02.02.2010. 23:00
Gusta gradnja u “Ulici”

Foto: Velimir BRKIĆ



Predložili smo proširenje građevinskih područja gdje je moguće, gdje su privatna zemljišta u vlasništvu domicilnih stanovnika. Po savjetima i prijedlozima izrađivača plana “Areho” d.o.o. predložili smo manje korekcije, vodeći računa da se zadovolje potrebe lokalnog stanovništva, rekao je mr.sc. Filip Đinđić, predsjednik MO Sv. Filip i Jakov
Završen je javni uvid i rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Sv. Filip i Jakov, osim za naselje Turanj. Prostorni plan općine je usklađen sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji te s izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije. Shodno brojnim zahtjevima i inicijativama za izmjenom plana prišlo se i odluci o izradi izmjena i dopuna.
Proširenje građevinskih područja
– Na sva pitanja i primjedbe koja su podnesene dobit će se adekvatni odgovori. Mnogi će odgovori, koliko je to moguće, u većini slučajeva biti pozitivni, kaže filipjanski načelnik Igor Pedišić.
Mjesni odbor Sv. Filip i Jakov nadasve je aktivno sudjelovao u izradi prijedloga o Izmjenama i dopunama Prostornog plana ovog općinskog središta. Nakon nekoliko sastanaka na koje su pozivani od strane Općine kroz 2009. godinu Prijedlog plana je bio izložen u Općinskoj vijećnici.
– Kao predsjednik Mjesnog odbora i ujedno osoba koja predstavlja Mjesni odbor s članovima MO predložili smo proširenje građevinskih područja gdje je moguće. Poglavito gdje su su privatna zemljišta u vlasništvu domicilnih stanovnika. Po savjetima i prijedlozima izrađivača plana “Areho” d.o.o. predložili smo manje korekcije, vodeći računa da se maksimalno zadovolje potrebe lokalnog stanovništva i aktualnog stanja u prostoru, rekao je mr.sc. Filip Đinđić, predsjednik MO Sv. Filip i Jakov.
– Predložili smo korekcije koeficijenta izgrađenosti i iskoristivosti u izgrađenim zonama te obuhvatili sve izgrađene objekte, kako bi ostalo prostora za dodatno proširenje neizgrađenih dijelova naselja koja su graničila s izgrađenim. Popravili smo nedostatke prvenstveno u tekstualnom dijelu te predložili da u zoni naselja “Ulica” zbog guste gradnje veličina potrebne parcele smanji na 200 metara četvornih, kao i da se tamo odobri i gradnja obiteljskih kuća u nizu, koja je u tom dijelu naselja poznata već 200 godina, istaknuo je Đinđić.
Za punjenje proračuna
Kao Mjesni odbor vodili smo, kaže Đinđić, pravičnu socijalnu politiku kako bi se proširenja podjednako odnosila na što više različitih obitelji i stanovnika, a ne kako je to bilo u prijašnjim Prostornim planovima da onima koji već imaju na tisuće kvadrata dodaju još tisuće.
– Nažalost, postoji pojedinačna opstrukcija u Općinskom vijeću. Na raspravu se dolazi samo zbog vlastitog interesa umjesto da se radi za ukupan razvoj naselja, a time i Općine. Srećom takvi su rijetki pa se nadamo da će Općina Sv. Filip i Jakov, na korist svim mještana, što prije usvojiti Izmjene i dopune Prostornog plana kako bi gradnja, koja je proteklih godina stagnirala ponovo krenula, a time i punjenje općinskog proračuna, poželio je Filip Đinđić, dodajući da su ostale promjene u PPUO vezane za obveze iz plana višeg reda, odnosno županijskog Prostornog plana kao i obveze iz Zakona o prostornom uređenju i gradnji.