Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kina zabranila Zadranima penjanje na Yagmantai

Autor: Z L

02.02.2010. 23:00
Kina zabranila Zadranima penjanje na Yagmantai


Četveročlana ekipa zadarskog HGSS-a Neven Zrilić, Siniša Primožić, Šime Sorić i Šime Jukić uz stručno vodstvo njemačkog vodiča hrvatskog podrijetla Bogdana Brakusa protekla tri tjedna boravila je u kineskoj pokrajini Sichuan na granici s Tibetom, s ciljem osvajanja dosad neosvojenog vrha.
U pokušaju osvajanja vrha Yagmantai (5.666 m) došlo je do Vladine zabrane ulaska u dolinu u kojoj se vrh nalazi i to navodno zbog protupožarne zaštite.
Podsjetimo kako je krajem prošle godine pri pokušaju uspona na susjedni vrh zbog lavine smrtno stradalo dvoje ruskih alpinista. Alpinisti su se potom pokušali popeti na vrlo zahtjevan bezimeni vrh (5.383 m). U petodnevnom ekspedicijskom pokušaju, tim je došao do završne 400 metara visoke stijene podno samog vrha. Međutim, velika količina novonapadalog snijega te povećani rizik od lavina nisu išle na ruku spašavateljima čiji je daljnji uspon bio nemoguć.
Obzirom da je iz objektivnih razloga onemogućen uspon na ovaj neosvojeni vrh, što je bio plan ekspedicije zadarskog HGSS-a, zbog nedostatka vremena krenulo se na najbliži pettisućnjak Daguniang shan (5.025 m). Uspon na vrh trajao je sedam i pol sati uz savladavanje 1.800 m nadmorske visine i 16 km dugog pristupa planini, što prema riječima lokalnog planinarskog vodica Gao Weia nije pošlo za rukom niti jednoj prethodnoj ekspediciji. Inače, prosječno vrijeme uspona na navedeni vrh iznosi dva dana, no Zadranima je na ruku išla prethodno odrađena aklimatizacija.
U pripremi za osvajanje planiranog vrha ekipa se intenzivno pripremala u penjanju po zaleđenim slapovima, a vrhunac priprema je bio 400-metarki slap ocjene WI 5. Unatoč svemu zadarski spašavatelji pokazali su izvrsnu psihofizičku i stručnu spremnost u ovim ekstremnim aktivnostima. Osim penjačke, napravljena je i zanimljiva putopisna ekspedicija o kulturi i tradiciji istočnotibetanskog naroda čija će se projekcija prikazati nakon povratka iz Kine, koji je u planu idući tjedan.