Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obdukcija nije pokazala uzrok smrti bebe?!

Autor: Suzana Bandić

02.02.2010. 23:00
Obdukcija nije pokazala uzrok smrti bebe?!


Obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv dežurnog liječnika temeljem koje su policijski inspektori obavili obavijesne razgovore, izuzeli dokumentaciju rodilje i bebe. Slučaj su proslijedili državnom odvjetništvu koje još nema rezultate obdukcije
Na odjelu Patologije zadarske Opće bolnice jutros je izvršena obdukcija tijela mrtvorođenčeta, bebe koja je u noći s ponedjeljka na utorak, umrla u utrobi majke na odjelu zadarske ginekologije netom prije poroda.
Međutim, obzirom da je obdukcija naložena jer je obitelj posumnjala na liječničku pogrešku, jučer nitko od nadležnih nije želio progovoriti o njezinim rezultatima.
Naime, policija je slučaj prepustila istražnom sucu, a on, pak, do zaključenja broja nije dobio službeni nalaz. U interesu daljnje istrage o rezultatu nalaza obdukcije nije želio govoriti ni ravnatelj bolnice dr. Dario Nakić.
Neslužbeno, međutim, saznajemo kako danas provedena obdukcija nije pokazala točan uzrok smrti bebe te da su zatraženi dodatni nalazi. Čekaju se i nalazi inspekcije nadležnog Ministarstva zdravstva koje je jučer trebalo obići zadarsku ginekologiju. No, to će, kako su nam potvrdili, potrajati nekoliko dana.
Podsjetimo, 25-godišnja Zadranka A.M. kojoj je to bila treća trudnoća, primljena je na Odjel ginekologije pola sata nakon ponoći s kontrakcijama maternice, a sam porod u tom trenutku još nije započeo. Prvi CTG pregled napravljen joj je odmah, a on je, prema riječima Branka Dukića, šefa zadarske ginekologije, pokazivao uredne otkucaje srca djeteta. Rodilja je ponovno podvrgnuta CTG pregledu oko 2.30 sati , a potom joj je zbog dodatne sigurnosti napravljen i ultrazvučni pregled koji je pokazao da dijete ne daje znakove života. Na inicijativu majke obavljen je porod carskim rezom, a kako je bila riječ o urednoj trudnoći obitelj je posumnjala u liječnički propust i odmah o svemu obavijestila policiju. Osim toga, njihovu sumnju potkrijepili su i uredni liječnički nalazi s kojima je nakon jednodnevnih pretraga na odjelu ginekologije svaga nekoliko dana ranije rodilja otpuštena.
Obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv dežurnog liječnika temeljem koje su policijski inspektori u utorak ujutro obavili obavijesne razgovore, izuzeli dokumentaciju rodilje i mrtvorođenčeta te slučaj potom proslijedili Županijskom državnom odvjetništvu. Istraga koju poput vrućeg krompira svi odbacuju od sebe, zapala je dežurnog istražnog suca Milana Pečinu koji je i naložio obdukciju, no njezine rezultate nije zaprimio.