Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Polančecu i kumu prijava zbog stadionskih reflektora

Autor: Z L

02.02.2010. 23:00
Polančecu i kumu prijava zbog stadionskih reflektora


Damir Polančec i službeno je “zaradio” kaznenu prijavu zbog rasvjete nogometnog terena NK Osvit u rodnom mu Đelekovcu “teškog” 354.000 kuna. Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ga je u suradnji s koprivničko-križevačkom policijom jučer prijavio za protuzakonito posredovanje.
Iako policija u posljednjem priopćenju nije navela ime bivšeg potpredsjednika Vlade, neslužbeno doznajemo da je upravo Polančec kazneno prijavljen. U cijeli posao umiješan je i njegov već pritvoreni kum Nevio Prlog te odgovorna osoba iz zagrebačkog građevinskog poduzeća. Koprivnička policija Polančeca je ispitivala još prošlog tjedna.
Ovaj slučaj policija je počela istraživati još sredinom prošle godine, a iz cijelog posla oko famoznih reflektora u Đelekovcu prema policiji su se iznjedrila tri kaznena djela – zloporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i protuzakonito posredovanje.
Navodno je Polančec preuzeo na sebe poslove oko izgradnje rasvjete na igralištu NK Osvit iz Đelekovaca. Koristeći svoj položaj, kao jedan od moćnijih ljudi u državi, utjecao je na direktora zagrebačke tvrtke nagovorivši ga da u svojim poslovnim knjigama lažno prikaže da je radove na rasvjeti obavila koprivnička tvrtka “PNP Commerc”, čiji je vlasnik njegov kum Nevio Prlog. Ta je zagrebačka tvrtka na koncu isplatila točno 354.205,04 kuna na račun Prlogovog poduzeća, koje je uistinu i izgradilo rasvjetu na igralištu.
Nastojeći, prema prijavi, prikriti mutne poslove Polančec je naknadno s kumom dogovorio da “PNP Commerc” ispostavi dvije fakture o spornim radovima na ime NK Osvita, a sam je onda klubu donirao 385.000 kuna.
– Ne znam još detalje prijave, rekao nam je jučer kratko Polančecov odvjetnik Anto Nobilo, a s prijavom nije bio upoznat ni Prlogov branitelj Goran Radišić.
Nakon postavljanja reflektora objavljeno je da je Damir Polančec za njih 100.000 kuna platio iz vlastitog džepa, no sam Polančec to nikada nije potvrdio. Dio novca dao je Hrvatski nogometni savez, dio je platio NK Osvit, a dio su pokrili sponzori. Načelnik općine tvrdio je da nema veze s postavljanjem reflektora, osim što je dopustio građevinske radove na općinskom zemljištu. Radovi su dodatno uvjetovani postavljanjem javne rasvjete u parku kod škole, kako djeca ne bi išla po mraku. S time se Polančec složio.