Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Psihologija najpopularniji studij na Sveučilištu u Zadru

Autor: Marijana Roščić

02.02.2010. 23:00
Psihologija najpopularniji studij na Sveučilištu u Zadru

Foto: Adam VIDAS



S 31. siječnja završile su prijave za ispite državne mature za ljetni upisni rok. Državna matura zamijenila je dosadašnju praksa razredbenog ispita za upis na studij. Maturanti su, kao i drugi kandidati koji žele polagati ispite državne mature, mogli prijaviti 10 željenih studijskih grupa.
Na zadarskom sveučilištu za ukupno 28 preddiplomskih studijskih programa, koji se izvode na 22 odjela, zaprimljeno je 9429 prijava. Najveći broj prijava, njih 761, je za studij psihologije, a zatim slijede pedagogija (756), menadžment (739), engleski jezik i književnost (618), učiteljski studij (601) i predškolski odgoj (578). Najmanji broj prijava je za studij grčkog jezika i književnosti (18) te latinskog jezika i književnosti (24) te su to jedini studijski programi s dvoznamenkastim brojem prijava. Svi ostali imaju minimalno preko 100 prijava. Preko 400 prijava imaju studiji hrvatskog jezika i književnosti, sociologija te kultura i turizam. Prijave za ostale studijske grupe su u rasponu od 125 prijava (talijanski jezik, prevoditeljski smjer) do 377 (dvopredmetna geografija).
No ove prijave nisu mjerilo upisa budućih studenata jer ne pokazuju redni broj izbora. Tako od 10 željenih studijskih grupa, ove prijave mogu zauzimati različite pozicije. Nekima su zasigurno studijski programi zadarskog sveučilišta među prvim odabirom, a nekima ipak spadaju među zadnji izbor, odnosno kad kandidati ne zadovolje uvjete upisa na željeni studij onda se upisuju na studijske programe na kojima su te uvjete zadovoljili iako možda nisu sretni tim “drugim” izborom.
Također, treba pričekati 20. srpnja kada kandidati potvrđuju upis na studijske programe na kojima su zadovoljili uvjete upisa jer će se tada znati koliki je konačni broj upisanih u ljetnom ispitnom roku, odnosno koliko je mjesta ostalo za jesenski rok.