Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Uprava Interšpara najavila otkaze dvojici radnika

Autor: Suzana Bandić

02.02.2010. 23:00
Uprava Interšpara najavila otkaze dvojici radnika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uprava Interšpara najavila je izanredne otkaze dvojici zaposlenika, a Sindikat najavljuje žalbu i oštro protivljenje
Uprava trgovačkog lanca Interspar jučer je ujutro realizirala najavljeni plan. Naime, na adresu zadarskog Sindikata stigla je najava izvanrednih otkaza upućenih dvojici zaposlenika na odjelu za prodaju mesnih proizvoda u tom zadarskom centu.
Riječ je o Ivanu Paleki i Branku Prtenjači, dvojici radnika koji su, nakon što su u prošlu osumnjičeni za krađu, voditelja centra, Aleksandra Kneževića prijavili za mobing. Ovakva odluka Uprave Interšpara iznenadila je sindikalce koji su najavili ošto protivljenje otkazima.
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, kazao je kako će u roku od osam dana poslodavcu dvojice radnika uputiti prigovor na njihov dopis, te da će ustrajati u tome das u tome da su dvojica radnika pošteno obavljali svoj posao.
Podsjetimo, Knežević je u prošlu srijedu ujutro pozvao dvojicu zaposlenika u svoj ured nakon čega je optužio Paleku da je posluživši Prtenjaču na odjelu prodaje mesa namjerno otkucao krivu šifru čime je poslodavca oštetio za oko 30 -ak kuna. Paleka se usprotivio kazavši kako je riječ o pogrešci, a ne krađi, no Knežević je bio neumoljiv te im je obojici ponudio da potpišu sporazumni prekid ugovora pod prijetnjom izvanrednog otkaza.. Obojica zaposlenika odmah su izišli u javost sa svojim pričama kazavši kao su zbog optuži koje im je Knežević sručio a teret pretrpjeli užasan šok. Za pomoć su se obratili I liječniku koji im je otvorio bolovanje i naložio strogo mirovanje i odmor uz terapiju. Inače, ovo je već drugi put da se voditelja Aleksandra Kneževića optužuje za mobing, a na zadarskim Općinskm sudom pri kraju je proces koji se na incicijativu Državnog odvjetništva vodi protiv njega pod sumnjom da je seksualno uznemiravao zaposlenicu Juliju Baljak. To je ujedno i prvi slučaj mobinga u Hrvatskoj koji je završio na sudu.


 SPAR: NIJE MOBBING, NEGO POVREDA ZAKONA


Vezano uz sadržaj članka “Prijetili im otkazom zbog 20 kuna, oni prijavili mobing”, kojeg potpisuje novinarka Suzana Bandić, objavljen u Zadarskom listu od 29. siječnja 2010. želimo dati pojašnjenje oko navedenog slučaja, u cilju Vaše informiranosti, kao i objektivnog i cjelovitog izvještavanja hrvatske javnosti.
Naime, oba spomenuta zaposlenika zadarskog Interspara uhvaćena su u krađi za što postoje pismene izjave svjedoka i foto dokumentacija. Ovdje nije riječ o mobbingu već o povredi zakona i obveza iz radnog odnosa zbog čega smo, u skladu sa zakonskim ovlastima, primorani uručiti im izvanredne otkaze ugovora o radu.
Spar je odgovoran poslodavac koji brine o svojim zaposlenicima i cijeni njihovo zalaganje i trud. Tako redovito ulažemo u unapređenje njihovih znanja i vještina, a provodimo i interne programe u okviru kojih dodatno nagrađujemo njihovo zalaganje i postizanje odličnih rezultata. No jednako tako, ukoliko dođe do povreda obveza iz radnog odnosa, imamo pravo i obvezu reagirati u skladu sa zakonskim ovlastima, stoji u priopćenju Uprave Spar Hrvatska.
Uprava Spar Hrvatska