Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta Vranskog jezera

02.02.2011. 23:00
Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta Vranskog jezera


Neki od najzanimljivijih i  najljepših prirodnih fenomena uz pejzaže Vranskog jezera jučer su prikazani na premijeri filma “Park prirode  Vransko jezero” održanoj u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Najljepše jezero Zadarske županije ujedno je vrijedno i ugroženo  močvarno i vodeno stanište u kojem su  dom pronašle brojne ptice močvarice i  drugi organizmi, a veliki dio toga prikazan je i na filmu redatelja Mihovila  Gunjače prikazanom u povodu obilježavanja Svjetskog dana močvarnih  staništa. Više o premijeri i filmu kazala  je Ivana Zubak, stručna suradnica u PP  Vransko jezero.
– Ovo je promotivni film snimljen  prvenstveno kako bi posjetiteljima koji  će doći u park prikazali i ono što ne  mogu vidjeti prilikom jednog posjeta,  poput nekih vrsta ptica ili izlaska sunca  u pet ujutro. Film je prikazan i na  Wildlife Vaasa film festivalu gdje je  ušao u drugi krug, kazala je Zubak  ističući kako je ova premijera održana  u povodu obilježavanja Svjetskog dana  močvarnih staništa kako bi što više  ljudi shvatilo važnost tih područja  među kojima je i Vransko jezero.
Ivica Prtenjača, ravnatelj PP Vransko jezero, kazao je kako će se film  prodavati u prezentacijskim centrima  parka prirode te da još nije definirana  cijena.
– U domeni promicanja parka mislim da je ovaj film kvalitetno rješenje i  imamo što za ponuditi posjetiteljima,  kazao je Prtenjača.
Film je sniman u razdoblju od godinu dana kako bi se obuhvatila sva  godišnja doba, a kamera vještog snimatelja Borisa Poljaka uspjela je uhvatiti zanimljive trenutke i bogatstvo  biljnog i životinjskog svijeta. Najveći  naglasak stavljen je na faunu ptica, no u  ovom edukacijskom filmu prikazani su  i kadrovi o sportskom ribolovu. O kvaliteti uratka Mihovila Gunjače i Borisa  Poljaka dovoljno govori i podatak da je  film prikazan i na Wildlife Vaasa film  festivalu u Finskoj u konkurenciji s  renomiranim filmovima Discoveryja,  National geografica i Animal planeta.
Osim polusatnog filma posjetitelji su  imali priliku pogledati i popratnu  izložbu pejzažnih fotografija s područja jezera čiji su autori Vinko  Pešić te tri djelatnika PP Vransko  jezero Maja Ćuže, Ana Katalinić i  Dario Rogić.