Ilegalno oružje može se predati policiji bez ikakvih sankcija

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Policiji su u siječnju predane tri puške, 23 bombe, 27 mina i 3.647 komada raznog streljiva

Koliko je još raznog oružja,  eksplozivnih stvari i streljiva odbačeno  uokolo te koliko građani naoružanja još  čuvaju u svojim domovima potpuno nesvjesni opasnosti, pokazalo se tijekom posljednja tri dana kada su dvojica građana  policiji prijavila pronalazak odbačenog  naoružanja, dok je još jedan policiji dragovoljno predao mali arsenal. Naime,  najprije je u nedjelju mještanin s područja Dračevca policiju pozvao nakon  što je u poljskom bunaru pronašao automatsku pušku i streljivo u poljskom  bunaru, a svega dan kasnije 60-godišnji  Sukošanac u šumi na predjelu Tustice  pronašao je šest ručnih bombi. Isti dan  poslijepodne u prostorije II. policijske  postaje došao je Zadranin koji je dragovoljno predao dvije vojničke puške,  dvije ručne bombe, dvije detonirajuće  kapisle i 250 komada streljiva. Zadarska  policija koja svake godine provodi akciju  „Manje oružja, manje tragedija", stoga  još jednom apelira na sve građane koji u  svojim domovima čuvaju oružje da ga se  riješe i potpuno anonimno i bez ikakvih  sankcija svoj život učine sigurnijim.

Lani predano 178 bombi i 129  mina

Policiji je tako tijekom 2010. godine  ukupno vraćeno ili pronađeno 90 komada vatrenog oružja, od čega 32 komada automatskog, 21 poluautomatski te  još 12 pištolja i 15 komada repetirajućeg  oružja. Policija je prikupila i 822 komada  rasprskavajućeg oružja, odnosno 178  ručnih bombi i 129 mina, a tijekom proteklih 12 mjeseci nakupilo se i 38.126  komada streljiva za dugo ili kratko naoružanje te 19,3 kilograma eksploziva.

U svega mjesec dana tekuće godine,  odnosno u siječnju policija je skupila  dvije automatske i jednu poluautomatsku  pušku, 50 komada rasprskavajućeg naoružanja od čega su 23 ručne bombe te  3.647 komada raznog streljiva.

- Naglašavamo da ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova organizira u  suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj te  da kampanju financira Europska unija  kroz regionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na  području jugoistočne Europe" - izvijestila je policija, ističući da je cilj akcije  senzibilizirati javnost i potaknuti građane  na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Policija napominje da su  građani koji nedopušteno posjeduju oružje kategorije A, B i  C dužni posjedovanje takvog  oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Policija: Oružje vratite  bez sankcija

- Dragovoljna predaja odnosi  se na sve vrste oružja, a naročito  na oružje kategorije A: automatsko vatreno oružje, vatreno  oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno  oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo - ističu iz  policije, podcrtavajući još jednom da se  takvo oružje može predati bez straha od  ikakvih sankcija, za razliku od situacija  kada osobama takvo oružje zateknu prilikom policijskih intervencija.

Oružje koje građani žele predati policiji ne moraju osobno donijeti u policijske prostorije kako ne bi došlo do  njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već je dovoljno o posjedu oružja  policiju izvijestiti osobno ili telefonski  obavijestiti na broj 192, nakon čega će,  ističu u PU zadarskoj, na dojavu uputiti  stručne i osposobljene policajce koji će  preuzeti oružje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno