Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predstavljen katalog-vodič za promatranje ptica u Paškim blatima i Ninu

02.02.2011. 23:00
Predstavljen katalog-vodič za promatranje  ptica u Paškim blatima i Ninu


Javna ustanova za brigu o zaštićenim područjima prirode Zadarske županije dovršivši projekt valorizacije Paških blata, kroz projekt COAST financiran iz UNDP-a, s lokalnim samoupravama i TZ-ima sačinila je i lijepi vodič za promatranje ptica koje obitavaju u ovim paškim močvarnim biserima


Jučer je u Domu županije javnosti  predstavljen katalog – vodič za promatranje ptica: lokalitet Paška blata  i okolica Nina. Katalog su predstavili  Mirko Đinđić i Morana Babajko,  ravnatelj i stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje  zaštićenim dijelovima prirode u Zadarskoj županiji.
– Gordan Lukač, autor vodiča, koji  zbog bolesti nažalost nije prisutan,  godinu dana je s našim ljudima  proučavao područje te uz prethodna  iskustva sačinio ovaj specifičan vodič  usmjeren i namijenjen promatranju  ptica (birdwatching) na području  Paških blata (Veliko, Malo i Kolansko blato) te uvale Plemići uz Pag  odnosno Ljubač, i prostor Paške i  Ninske solane. Dio je to projekta  koji je sa 120 tisuća kuna financirao  UNDP putem COAST programa uz  potporu lokalnih samouprava i turističkih zajednica otoka Paga, Kolana i Povljane. Projekt je išao prema  valorizaciji ornitoloških rezervata i  njihovoj prezentaciji prema  održivom korištenju, kazao je uvodno Đinđić.
Četrdeset godina  Ramsarske konvencije
 Predstavljanje je održano na  Međunarodni dan močvarnih staništa koji je ustanovljen Ramsarskom konvencijom potpisanom 2.  veljače 1971. godine. Hrvatska je od  1991. godine članica Ramsara što  dovoljno govori o shvaćanju nužnosti valorizacije i zaštite močvarnih  staništa kao prostora iznimno  značajne bioraznolikosti i neophodnog za opstanak niza bioloških vrsta.
 Kriteriji uvrštenja u listu ramsarske konvencije su iznimno strogi te je  na listama iz Hrvatske PP Kopački  rit, Lonjsko polje, Ornitološki rezervat Crna Mlaka te skorašnji PP  delta Neretve.
Zadarsko područje ima četiri bitna močvarna staništa – dio Ornitološkog rezervata u sklopu PP  Vransko jezero te naznačena blata,  odnosno močvarna staništa i okružja  solana. Nadamo se kako će se ramsarski kriteriji ublažiti te još neka  područja ući na ovu listu.
– Projekt s UNDP-om donio je  smeđu signalizaciju, odnosno usmjeravanje ka blatima na Pagu,  uređenje promatračnica,  pješačkih-šetačkih staza, klupica i  koševa te postavljanju informativnih  tabli. Ovom prilikom vas pozivamo  da ih posjetite. Područje je to na  kojem se može vidjeti oko 160 od 400  vrsta ptica registriranih u Hrvatskoj.  Ovaj vodič opisuje najzanimljivije od  njih, ali ima listu svih, vrijeme u  kojem ih je moguće vidjeti…  Objašnjava jesu li u preletu ili se tu i  gnijezde te u kakvom su tretmanu  glede ugroženosti, kazao je Đinđić.
Katalog – vodič tiskan je uz financijsku potporu lokalnih samouprava i TZ-a Paga. Valorizira mnogima nepoznate bisere Paga koje  većina doživljava kao otok golog kamena i bure, a eto ima vrijedna  močvarna staništa. Grafiku vodiča  odradio je Igor Gluić, a tiskan je u  tisuću primjeraka.
Riznice života i  bioraznolikosti
Morana Babajko prisutnima je  pobliže objasnila koncept kataloga  naglasivši:
– U vremenima smo promjene pogleda spram močvarnih staništa koja  su tretirana kao smrdljiva, štetna i  izvor bolesti. I riječ malarija u nas  dolazi od “male arije” odnosno lošeg  močvarnog zraka. Danas znamo da  40 posto svjetskih vrsta obitava na  ovakvim staništima koja su iznimno  bitna za bioraznolikost jer zbog velikog vrenja života na relativno malom prostoru udomaćuju ogroman  broj vrsta. Mediteranske i močvare u  toplim primorskim krajevima napadnute i turizmom i intenzivnom poljoprivredom nestaju, a ovom ih se  konvencijom nastoji očuvati. Ovdje  se ističe njihova posebna važnost za  ptičji svijet.
Projekt u valorizaciji i očuvanju  ovih staništa računa i na, u nekim  europskim zemljama iznimnu popularnost promatranja ptica, a takvim zaljubljenicima vodič omogućava da ne vuku debele enciklopedije već u ovom malom, lijepom i  vrijednom izdanju nađu sve ovdašnje vrste. Plan je vodič izdati na  engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.
Od pojedinih vrsta posebna je  pažnja novinara bila usmjerena na  vlastelicu – svojevrsnu “plemkinju”  među močvaricama sa svojom ljepotom i elegancijom te činjenicom  da je ugrožena vrsta koja se mrijesti  samo na preostalim solanama. Niz  vrsta koje je moguće vidjeti na ovim  našim blatima su iznimno ugrožene,  a za vidjeti je u preletima i vrste koje  su na području Hrvatske, kao udomaćene, već izumrle poput  prelijepe zlatovrane.