Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sanader od Hypa primao milijune šilinga provizije?

02.02.2011. 23:00
Sanader od Hypa primao  milijune šilinga provizije?


Što se tiče provizije od Hypo banke, ORF navodi da Sanadera austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu sumnjiči da je “sudjelovao kod odobravanja kredita Hypo banke hrvatskim vladinim institucijama i poduzećima”


Austrijski državni odvjetnici trebali bi sutra u pritvoru u  Salzburgu ispitati bivšeg hrvatskog  premijera Ivu Sanadera o sumnjama  da je preko dva računa u austrijskim  bankama prao novac. Uoči tog ispitivanja, austrijska radio-televizija  ORF jučer je objavila da tužiteljstvo  u Klagenfurtu raspolaže novim indicijama da je Sanader devedesetih  tražio i dobivao provizije od Hypo  banke. Ispitivanje Sanadera o sumnjama da je preko računa u austrijskim bankama prao novac, već je  bilo zakazano, no Sanader je posljednji put tražio odgodu da se može  pripremiti. Riječ je o prijavi koju su  protiv Sanadera podigle banke u  kojima su, po zahtjevu USKOK-a za  međunarodnom pravnom pomoći,  nađeni računi s otprilike 1,3 milijuna  eura, a od kojih jedan glasi na ime Ive  Šarića, oca Sanaderove supruge Mirjane.
Što se tiče provizije od Hypo  banke, ORF navodi da Sanadera  austrijsko državno odvjetništvo u  Klagenfurtu sumnjiči da je “sudjelovao kod odobravanja kredita  Hypo banke hrvatskim vladinim institucijama i poduzećima”. Za to je,  tvrdi ORF, po odobrenju nekadašnjih  čelnika Hypoa Wolfganga Kulterera i  Guentera Stridingera, primao provizije, u visini od više milijuna šilinga.  Službeni izvori austrijskog tužiteljstva, međutim, nisu htjeli jučer potvrditi ili opovrgnuti te informacije.  Nisu niti htjeli otkriti je li Sanader  osumnjičen, navodeći da u predmetu  Hypo imaju preko 60 osumnjičenika  čije identitete i dalje drže tajnim.ORF najavljuje da, ako se sumnje pokažu točnima, Sanaderu prijeti  i mogući postupak zbog lažnog svjedočenja pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta, pred  kojim je ustvrdio da nije primao  nikakve provizije. No, sve to ne bi  trebalo predstavljati zapreku za  izručenje bivšeg premijera Hrvatskoj,  gdje je istraga protiv njega već poodmakla.
Austrijsko pravosuđe produljilo je  pritvor Sanaderu do 18. ožujka, do  kad se očekuje da bi mogla biti  donesena odluka o izručenju.