Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ustajala voda – leglo tigrastog komarca

02.02.2011. 23:00
Ustajala voda – leglo tigrastog komarca


Na klimu ne možemo utjecati, no zato apeliramo na pučanstvo da ne drže vodu u svojim okućnicama, osobito ne duže od 10 dana jer ustajala voda idealna je za razmnožavanje tigrastih komaraca, kaže dr. Šarunić Gulan


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić  odobrio je zaključivanje ugovora o stručnom nadzoru nad  provedbom mjera obvezne  preventivne dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i monitoringu tigrastog komarca  (Aedeas albopictus) na području Zadra u tekućoj godini.
Tim povodom dr. Jagoda  Šarunić Gulan, voditeljica  Odjela dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije u zadarskom  Zavodu za javno zdravstvo,  pojasnila je da se tigrasti komarac na zadarskom području  prati od 2005. godine. Priča o  tigrastom komarcu aktualizirala se prošle godine, nakon  što se na Pelješcu pojavila  tropska denga groznica koju  on prenosi.
– Monitoringom smo utvrdili da tigrasti komarac potiskuje domaćeg komarca i  uzima primat. Njegovu razmnožavanju pogoduje toplo i  kišno vrijeme. Na klimu ne  možemo utjecati, no zato apeliramo na pučanstvo da ne  drže vodu u svojim okućnicama, osobito ne duže od 10  dana, jer ustajala voda idealna  je za razmnožavanje tigrastih  komaraca, kaže dr. Šarunić  Gulan, dodajući da se ljudi  oglušuju na takve naputke, a  ne postoji pravni mehanizam  kojim bi se privatne osobe  sankcioniralo u slučaju ostavljanja vode u okućnicama.