Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zemuničani se boje zaraze

02.02.2011. 23:00
Zemuničani se boje zaraze


Bojimo se zaraze, naši će mještani oboljeti od raznih zaraznih bolesti, jer su iznad strvina uočljivi brojni insekti prenosnici bolesti. Ovaj se problem treba hitno staviti pod kontrolu, vidno uznemiren govori Brcanija dodajući kako bi i stočari, mesari i svi drugi, životinjske ostatke i strvine trebali prevesti na predviđeno odlagalište


Unatoč  zimi i hladnom vremenu posljednjih se dana dijelom Zemunika Donjeg širi nesnosan  smrad, a uzrokuju ga strvine  uginulih ovaca koje nesavjesni  vlasnici “na crno” odlažu na  nešto slabije posjećenim dijelovima sela, uglavnom uz šumske putove Bubića gaja i  Drašćice uz brzu cestu Zadar 2  – Gaženica, koja Zadar spaja s  autocestom, na ulazu u Zemunik Donji iz pravca Zadra.  Općinski komunalci imaju pune ruke posla, a proteklih dana, potvrđuje nam načelnik Josip Marušić, uredovali su na  čak četiri različite lokacije.
– Unatoč tomu što su s ušiju  ovaca odrezane markice s brojevima koji su evidentirani u  centralnoj matičnoj evidenciji  Hrvatskog stočarskog centra,  dio ostataka ćemo prikupiti i  predati Veterinarskoj inspekciji u Zadru, dok će preostale  strvine biti uništene u Biljanima Donjim gdje se i zbrinjava otpad životinjskog podrijetla. Vjerujemo da ćemo  uskoro imati krivca koji će sukladno zakonu biti kažnjen,  govori Marušić koji je zajedno  s kumunalcima nakon dojave  građana osobno obišao sporne  lokacije na jugoistočnoj periferiji Zemunika.
Ovakva odlagališta šire neugodan smrad, privlače insekte,  ptice, štakore, pse i mačke lutalice te kao potencijalni izvori  zaraze predstavljaju opasnost  za zajednicu.
Legla zaraze
– Zimi se to nekako može trpjeti, jer je hladno, pa je manja  mogućnost zaraze i nema tog  užasnog smrada. Sada dolaze topliji dani i prijeti nam zaraza, ali i  taj smrad, odraz je nemara nesavjesnih građana i to ruglo se  neće moći trpjeti, kažu nam Zemuničani Davor Brcanija, Ante  Mijatović i Borislav Perić koji su  zabrinuto zbog mogućeg legla zaraze, jučer zvali redakciju Zadarskog lista te nam potom i  pokazali pet, šest strvina ovaca  odbačenih u šumarku, neposredno uz trasu regionalnog plinovoda.
Zemuničani kažu da se boje za  svoje zdravlje, da je situacija ozbiljna i da je na ivici ekološke  katastrofe.
– Bojimo se zaraze, naši će  mještani oboljeti od raznih zaraznih bolesti, jer su iznad strvina  uočljivi brojni insekti prenosnici  bolesti. Ovaj se problem treba  hitno staviti pod kontrolu, vidno  uznemiren govori Brcanija dodajući kako bi i stočari, mesari i  svi drugi, životinjske ostatke i  strvine trebali prevesti na predviđeno odlagalište.
Ako se problem ne riješi u  skorije vrijeme, već možemo  najaviti proteste i cjelodnevno  blokiranje puta, odnosno i noćno  dežuranje kada su primijetili da  se uginule životinje dovoze, kažu  naši vodiči Brcanija, Mijatović i  Perić.
Klaonički otpad veliki  problem Zemunika
– Ostaje nam se zapitati, dokle  je čovjek spreman ići u sustavnom  uništavanju prirode i svega lijepoga što nam je Bog dao? Kakvu  poruku šaljemo generacijama koje dolaze, pita se Borislav Perić  dodajući kako nesavjesni građani  izbjegavaju legalno riješiti strvine  životinja i ostatke klaoničkog otpada, jer se ta usluga naplaćuje.
Divlja odlagališta su velik problem našeg društva. Živimo u potrošačkom društvu čiji vrhunac  proizvodnje predstavlja proizvodnja smeća.
– Umjesto u spalionicama, kao  što je to praksa u zemljama Europske unije, životinjski otpad  najčešće završava na divljim deponijima, u potocima, pokraj puteva, u šumama, na nelegalnim  grobljima životinja, ali i u stočnoj  hrani. Stručnjaci upozoravaju da  organski ostaci, bačeni na otvoreno, trule i raspadaju se, prijeteći  da postanu izvorište zaraze. Strvine i klaonički otpad mogao bi  prouzrokovati ekološku katastrofu u Zemuniku, boje se naši sugovornici.
U vremenu povećanja bolesti  koje se prenose i s mrtvih životinja iz svega ovoga nameće se  zaključak da unatoč svim naporima i novcem koji se ulažu u  očuvanje okoliša i sanaciju divljih  odlagališta, ekološki nesavjesnih,  zapravo bezobraznih građana,  nažalost, još uvijek ima.
– Da je čovjek najveći zagađivač koji svoj kućni otpad baca gdje god stigne to i vrapci na  grani već odavno znaju. Smeće,  očito, mnogima ne znači ništa,  osim onoga u njihovim dvorištima. Trajno rješenje za odlaganje  otpada predviđa se unutar budućeg županijskog odlagališta  otpada, ma gdje ono bilo, zaključio je načelnik Joso Marušić.