Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tankerska plovidba, Kali Tuna i Ilirija predstavljaju Zadar

02.02.2012. 23:00
Tankerska plovidba, Kali Tuna i Ilirija predstavljaju Zadar


Tvrtke su izabrane iz djelatnosti u kojima je Zadarska županija značajna za hrvatsko gospodarstvo


Gospodarsko vijeće HGK-Gospodarske komore Zadar izabralo je tri svoja predstavnika u Skupštinu Hrvatske gospodarske komore, a koji će odlučivati o budućem sastavu i vodstvu HGK.
 – Zadarsko gospodarstvo u čelnom tijelu Hrvatske gospodarske komore predstavljat će Tankerska plovidba, Kali Tuna i Ilirija, odnosno predstavnici koje tvrtke odrede. Naš izbor je reguliran tako da mi određujemo tvrtku, a ona bira svog predstavnika, a obično tu bude čelni čovjek tvrtke, iako ne mora biti tako, kazao nam je Denis Ikić, tajnik HGK-Gospodarske komore Zadar.
Milin, Mirković i Ražnjević
Ako se primijeni uobičajena praksa, to bi dakle trebali biti Lenko Milin, do prije nekoliko dana na čelu Uprave Tankerske plovidbe, dok je to dosad bio Ive Mustać, iz Kali Tune Miro Mirković te iz Ilirije Goran Ražnjević.
Zadarska komora dakle, daje tri predstavnika u Skupštinu od ukupno 77 što odražava značenje ovog područja u gospodarstvu Hrvatske. Temeljni je princip da područne komore daju predstavnike iz ključnih djelatnosti, odnosno tvrtki u kojim su značajni za cjelokupno nacionalno gospodarstvo, odnosno djelatnosti koje dominiraju na samom njihovom području.
Najjače brodarstvo i marikultura u RH
 Zadarska županije ima prvu hrvatsku tvrtku iz brodarstva, Tankersku plovidbu, odnosno promet i veze ovdje imaju udjel od preko 10 posto u ukupnom gospodarstvu. Hotelijerstvo, odnosno turizam (usluge smještaja i prehrane) u ovom području bitno značajnije sudjeluje u toj djelatnosti u Hrvatskoj nego je udio Zadra u općim gospodarskim kretanjima u zemlji. Odluka vijeća je da to bude Ilirija.
U poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu Zadarska je županija dominantna u zemlji kada su u pitanju ribarstvo, marikultura i riboprerada te je delegirana najsnažnija tvrtka u uzgoju tuna, “sukrivac” za iznimno dobru bilancu vanjsko-trgovinske razmjene cijele ribarske branše, dakle Kali Tune.
Izvan toga, naravno, ostaje u Zadru i Zadarskoj županiji ipak dominantna djelatnost trgovine, ali je očito da su i u drugim regijama, pa i zemlji, trgovci najjača branša, a ovi u Zadarskoj županiji nisu ipak dominirajući na nacionalnoj razini.