Zadarski zaštitnik Isusa je držao u naručju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Uoči mise blagoslovljene su svijeće

Svečano misno slavlje na blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio je upravitelj svetišta don Josip Lenkić. Uoči svete mise blagoslovljene su svijeće, a potom je uslijedio kratki svećenički ophod kroz svetište.

 Crkva se na blagdan Svijećnice sjeća Kristova prikazanja u jeruzalemskom hramu, gdje su ga, prema Mojsijevu zakonu, Djevica Marija i njezin zaručnik Josip donijeli i predali u ruke starca Šimuna, budućeg zadarskog zaštitnika. To se dogodilo 40 dana nakon Isusova rođenja. Pravedni i bogobojazni starac Šimun prepoznao je u Isusu Otkupitelja svijeta.

Svijeća je slika ljudskog života

- Događaj Svijećnice nama Zadranima neprestano je prisutan, a uprisutnjuje ga starac Šimun, čije neraspadnuto tijelo čuva ova crkva, brižno i s ljubavlju. Četrdeset je dana kako smo slavili radost utjelovljenja Boga, Božić, rođenje Boga u liku malenog djeteta Isusa. Na Svijećnicu slavimo trenutak kada su Marija i Josip donijeli dijete Isusa na prikazanje. Majka Marija je svoga vječnog Sina prikazala u hramu, a starac Šimun nadahnut Duhom Svetim proglasio ga je slavom Izraela i svjetlom naroda, naveo je don Josip Lenkić.

- Simbolika svjetla trajno je prisutna u religioznom doživljaju i izričaju. Svijeća svijetleći svijetli i nestaje. To je slika našeg ljudskog života. Dok drugima svijetlimo, nestajemo, ali i nanovo se rađamo. Stari je grčki mudrac tražio svjetlo po danu. Svi ljudi traže životno svjetlo koje ne dolazi s jutrom i kozmičkim suncem. Nama treba životno svjetlo koje će nam posvijetliti i osmisliti sadašnjost i budućnost, istaknuo je.

Život pun neizvjesnosti

- Život u kojem živimo je pun neizvjesnosti, muke i truda. Jedino u Bogu možemo tražiti istinsku i pravu radost. Jedino nam Bog može dati potpunu sreću. Stoga neka i ove svijeće koje smo upalili na početku svete mise budu simbolični znak Kristovog osvjetljavanja naših putova i konačni svjetionik do onoga kojemu želimo doći, u svjetlosti, zaključio je don Josip Lenkić.

Na blagdan Svijećnice, Crkva slavi i Dan posvećenog života. Stoga je u srijedu u crkvi Sv. Šime u Zadru, Svečanu Večernju predvodio o. Jozo Milanović. Na njoj su se okupili redovnici, redovnice i osobe posvećenog života te su obnovili svoje redovničke zavjete i posvećenje Bogu.

"Današnji izazovi koji idu uz posvećen život nisu mali i bezazleni. Upravo je to izazov našeg poziva - uvjerljivije svjedočiti kršćansku nadu i radost što smo izabrani", poručio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u svom dopisu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno