Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Primijenit će se zakon, srpska manjina imat će vijećnika

Autor: Nives Rogoznica

02.02.2013. 23:00
Primijenit će se zakon, srpska manjina imat će vijećnika

Foto: Filip BRALA



Nakon provedenih izbora Županijsko izborno povjerenstvo će utvrditi je li, sukladno zakonu, postignuta zastupljenost srpske nacionalne manjine u Skupštini Zadarske županije i ako utvrdi da nije, primijenit će se zakon, rekao je ministar Bauk
U Županijskoj skupštini Zadarske županije na sljedećim će lokalnim izborima biti izabran jedan vijećnik iz redova srpske nacionalne manjine. Potvrdio je to ministar uprave Arsen Bauk navodeći kako Zakon o lokalnoj upravi, donesen u prosincu prošle godine, osigurava nacionalnim manjinama veća prava u odnosu na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, te ističući kako odredbe zakona kojima se ovo uređuje ne ostavljaju mjesta za dvostruka tumačenja kakva su se pojavila na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.
 5 posto nije uvjet
– Ovdje se postavljalo pitanje je li moguće Zakonom o lokalnim izborima popisati veća prava u odnosu na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Ustavni zakon, kao organski zakon, propisuje minimum prava i zakonom se ne mogu propisati manja prava od onih u Ustavnom zakonu. Maksimum prava propisuje Ustav i Zakonom o lokalnim izborima nije bilo moguće propisati veća prava od onih u Ustavu, ali veća prava od onih u Ustavnom zakonu – jest, rekao je ministar Bauk.
Podsjetimo, na sjednici Županijske skupštine usvojen je novi Statut iz kojeg su brisane odredbe po kojima su, temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno udjela u broju birača pripadnici srpske manjine na prošlim lokalnim izborima ostvarili pravo na zamjenika župana i četvero vijećnika u Skupštini. Temeljem Zakona o lokalnim izborima, u kojem se pravo na zastupljenost temelji na udjelu u broju stanovnika, pripadnici srpske manjine, s obzirom na to da u broju stanovnika Zadarske županije sudjeluju s manje od 5%, gube pravo na zamjenika župana. Podatak po kojem u ukupnom broju stanovnika sudjeluju s manje od 5%, odnosno sa 4,81 %, ne priječi ih, međutim, kako je to bilo na sjednici Skupštine tumačeno od strane župana Stipe Zrilića, da ostvare pravo na jednog vijećnika u novom sazivu Skupštine. Iznoseći ovakvo tumačenje Zrilić se pozvao na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji manjinama s udjelom od 5% u stanovništvu jamči pravo na zastupljenost, što je odredba koja je ugrađena i u Zakon o lokalnim izborima, no ova odredba u Zakonu o lokalnim izborima nema ograničavajući karakter.
 Vjerojatno kooptiranje
Naime, Zakon o lokalnim izborima propisuje, na što je na sjednici Skupštine podsjetio vijećnik Veselko Ćakić (SDSS), kako se izračun broja vijećnika dobiva množenjem udjela pripadnika manjine u broju stanovnika s brojem članova predstavničkog tijela, pa se u slučaju Skupštine Zadarske županije pomnoživši 4,81 % sa 41, koliko Skupština ima vijećnika, dobije 1,97. Zakon nadalje propisuje zaokruživanje na cijeli broj bez decimalnog ostatka što znači da pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo na jednog vijećnika.
– Upravo je ovakav primjer izračuna izrijekom napisan u obrazloženju zakona. Podsjećam da je Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u amandmanu zatražio da se zaokružuje na veći broj, ali taj amandman nisam prihvatio jer su već ovakvim izračunom propisana veća prava u odnosu na Ustavni zakon, dodao je Bauk.
Članak Statuta Zadarske županije u kojem je ovo pravo trebalo propisati, umjesto toga donosi uopćenu formulaciju u kojoj se navodi kako se “izbori, trajanje mandata te ostala prava i obveze članova Skupštine uređuju zakonom”.
– Nakon provedenih izbora Županijsko izborno povjerenstvo će utvrditi je li, sukladno zakonu, postignuta zastupljenost srpske nacionalne manjine u Skupštini Zadarske županije i ako utvrdi da nije, primijenit će se zakon, rekao je ministar Bauk.
To znači da će, ne bude li među izabranim vijećnicima najmanje jedan pripadnik srpske manjine, biti kooptiran vijećnik s one liste koja bi primjenom D’Hondtove metode, sljedeća stekla mandat. Ne bude li vijećnik srpske nacionalnosti ‘pronađen’ među listama koje su prešle izborni prag, bit će kooptiran, primjenom principa iste metode, s liste koja nije prešla prag. Tek ako ni na jednoj listi koja se natjecala na izborima za Skupštinu ne bi bilo kandidata koji je pripadnik srpske nacionalne manjine, bili bi raspisani dopunski izbori.