Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sveučilište ne zna što bi sa studijem novinarstva

Autor: Ante Rogić

02.02.2013. 23:00
Sveučilište ne zna što bi sa studijem novinarstva

Foto: Sebastian GOVORČIN



To su neka premišljanja. Još uvijek se ne zna što će se napraviti, razmatra se reforma studija, no nikakva odluka još nije donesena. A da bi uopće došlo do neke promjene, treba se uputiti prijedlog Senatu, čega još uvijek nema, kazala nam je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru


Na Sveučilištu u Zadru već određeno vrijeme postoje kadrovski problemi, kad su u pitanju profesori, nositelji kolegija. Od nekadašnjeg Filozofskog fakulteta nastali su odjeli, a odmah potom počeli su se osnivati novi, te studiji na već postojećim, ali i novim odjelima. Jedan od novoosnovanih diplomskih studija je Novinarstvo i odnosi s javnošću, koji je od samog početka pobudio velik interes kod studenata. Upravo zbog ovog studija su se mnogi upisivali na preddiplomski na Odjelu za turizam i komunikacijske djelatnosti, kako bi nastavili na ovom diplomskom. I donedavno je sve dobro išlo. A onda je u mirovinu otišao osnivač odjela dr. sc. Josip Vidaković, a relativno nedavno je odjel i navedeni studij napustio spiritus muovens dr. sc. Stjepan Malović. Svoj odlazak navodno su najavili i dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar i dr. sc. Nenad Prelog i tu počinju problemi. U javnosti se sve više čuje kako bi se ovaj studij mogao ugasiti, no na Sveučilištu o tome još nema nikakve službene potvrde.
– To su neka premišljanja. Još uvijek se ne zna što će se napraviti, razmatra se reforma studija, no nikakva odluka još nije donesena. A da bi uopće došlo do neke promjene, treba se uputiti prijedlog Senatu, čega još uvijek nema, kazala nam je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru.
Svaki novi studij traži da se program dorađuje, no u ovoj situaciji teško je raditi na nečemu kad je neizvjesnost najvažnijeg kadra u pitanju. Na Odjelu se razmišlja što učiniti, kako napraviti program koji bi bio prema potrebama studenata i u sklopu tog odjela. Sigurno je jedino da će postojeći studij do kraja moći završiti već upisani studenti. Trenutačno je na Odjelu preddiplomski studij kulture i turizma, te diplomski studiji ekologija u kulturi i turizmu, kulturna baština i turizam, novinarstvo i odnosi s javnošću i poduzetništvo u kulturi i turizmu.