Badurinu, Lisicu i Jelinić tereti se da su 76 radnika Adrije oštetili za 164 tisuće kuna

Slika korisnika admin
PIXSELL
Radnice su zbog ovog slučaja prosvjedovale čak i u Zagrebu

Zbog nedolaska prvooptuženog Nevena Badurine, sutkinja  Općinskog suda u Zadru, Sandra Radanović, jučer je odgodila prvo  ročište zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, te krivotvorenja  službene isprave za koje se, osim stankovačkog "kralja inćuna", tereti i  Jadranka Lisicu kao suvlasnika tvrtke Adrija Zadar 1 te pravnicu Rozanu  Jelinić.

Badurinu i Lisicu, koje šira javnost zna kao vlasnike atraktivnih hotela  u Lunu na Pagu te središtu Zadra,  zajedno s pravnicom, Općinsko državno odvjetništvo tereti da su u svojstvu odgovornih osoba tvrtke Adrije  Zadar 1 u prosincu 2012. godine protupravno odjavili 76 zaposlenika i na  taj način tvrtki pribavili protupravnu korist od najmanje 164 tisuće kuna.

Osim Badurine, na jučerašnje ročište nije se odazvala ni stečajna upraviteljica Adrije Zadar 1, odnosno pravne slijednice - tvrtke Adrija distribucija d.o.o. koja je u međuvremenu također otišla u stečaj pa je raspravna sutkinja odgodila ročište i prije čitanja optužnog akta. 

- S obzirom da nisu ostvareni procesni uvjeti za početak sudskog postupka, današnje ročište se odgađa se, a iduće će biti zakazano kad  tužiteljstvo dostavi izmijenjenu optužnicu, budući da je i pravni slijednik  u stečaju, rekla je sutkinja te u zapisnik unijela i podatak kako prvooptuženi Badurina nije preuzeo poziv.

Tužiteljstvo Badurini, Lisici i Jelinić na teret stavlja da su s ciljem pribavljanja imovinske koristi za suvlasničku tvrtku Adria Zadar 1 d.o.o.  neisplatom plaća radnicima namjeravali pribaviti najmanje 163.921,87  kuna koliko je bio mjesečni trošak za isplatu bruto plaća za ukupno 76  radnika. Badurina i Lisica su prema navodima tužiteljstva 10. prosinca  2012. godine u svojstvu direktora Adrije Zadar 1 d.o.o. od direktorice sektora za pravne i kadrovske poslove Rosande Jelinić zatražili da popuni  obrasce o prestanku-početku osiguranja za 76 radnika.

Tri mjeseca ranije potpisali su jednogodišnji ugovor o zakupu Adrije  d.d. s njegovim većinskim vlasnikom Miodragom Lacićem te sporazum  kojim su se obvezali da će preuzeti sve zaposlenike i isplatiti im njihova  do tada prispjela potraživanja.

No, oni su, smatra tužiteljstvo, dali ispuniti obrasce kako bi radnike  prebacili iz tvrtke Adria Zadar 1 d.o.o. na ranijeg poslodavca TD Adria d.  d. Tako je trećeokrivljena Rosanda Jelinić neovlašteno i mimo znanja zakupodavca TD Adria d.d., a uz pomoć zaposlenice Josipe Lacić, popunila  četiri ugovora o prestanku-početku osiguranja za 76 radnika tvrtke Adria  Zadar 1 d.o.o.. Popunjene obrasce neovlašteno je ovjerila pečatom Adrije  d.d., predala ih prvookrivljenom Nevenu Badurini koji ih je potpisao, a  onda dao drugokrivljenom Jadranku Lisici koji ih je predao na Zavod za  mirovinsko osiguranje kako bi temeljem neistinitih obrazaca ishodio  preregistraciju radnika sa svoje na tvrtku bivšeg poslodavca Adrije d.d.  prešućujući činjenicu da direktor Miodrag Lacić nije dao suglasnost za  to.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno