Trajektni promet seli u Gaženicu, ali otočani će dvaput dnevno imati liniju za gradsku luku

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Trajektni prijevoz iz zadarske gradske luke trebao bi se tijekom ožujka premjestiti u luku Gaženica, od koje će se za prijevoz putnika do grada pobrinuti gradski prijevoznik Liburnija, izvijestilo je u utorak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na današnjem sastanku Ministarstva i Lučke uprave Zadar s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, te autobusnog prijevoznika Liburnija i Jadrolinije dogovoreno je da se putnicima u vršnim razdobljima omogući da pristižu direktno u gradsku luku, u ranojutarnjim i popodnevnim satima, kad bi bile uspostavljene dvije linije u vrijeme odlaska u školu i na posao, te također po dvije linije za prijevoz putnika, učenika nakon školske nastave, te građana koji se vraćaju kući iz središta grada nakon radnog vremena.

Otvaranjem luke Gaženica u potpunosti se rasterećuje luka u središtu grada za ulazak i izlazak domaćih i međunarodnih putničkih brodova, čime se državna luka u Zadru specijalizira u luku za ro-ro i putnički promet te prihvat cruisera, a luka u središtu grada bit će namijenjena razvoju nautičkog turizma.

Krajem siječnja obavljen je tehnički pregled u luci, dok se tijekom veljače očekuje uporabna dozvola, priopćeno je iz Ministarstva. Vrijednost infrastrukturnih radova je 1,08 milijardu kuna, a privremene zgrade putničkog terminala u Gaženici 5,2 milijuna kuna.

Agencija za obalni i linijski promet donijet će novi red plovidbe, a planira se održati još nekoliko radnih sastanaka kako bi se uskladili svi detalji pred početak rada nove luke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno