Zadarski sushi višestruko jeftiniji od japanskog

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Sudionici pripreme japanskih delicija

Japanski sushi majstori Nakatsuji i Komori demonstrirali su sinoć učenicima drugih i trećih razreda Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar kao i nekolicini zadarskih kuhara u prostoru škole izradu rolanog sushija i wasabija na prvoj od nekoliko predviđenih radionica drugog zadarskog "Tuna, sushi & wine" festivala. Uz pomoć asistentice Fujikaw kuhari s Dalekog Istoka korak po korak obučavali su buduće zadarske kuharice i kuhare, kao i već afirmirane kolege, na koji način pravilno rezati tunu, koji dio upotrijebiti, na koji način pripremiti wasabi, kako pripremiti za tu svrhu posebnu rižu te u konačnici finalizirati popularno japansko jelo.

- Četiri dana, koliko smo mi ovdje, kratko su vrijeme za primjerenu obuku i ne može se puno toga naučiti, no dat ćemo sve od sebe da polaznicima naših radionica pokažemo što više, naglasili su Nakatsuji, Komori i Fujikaw.

Kuhanje i druženje

Prvoj radionici, koja je osim učenika i kuhara okupila i brojne druge ljubiteljice i ljubitelje japanske kuhinje, predhodio je i kratak protokolarni uvod, u okviru kojeg je okupljene pozdravila ravnateljica škole Jadranka Brkić Vejmelka. Izrazivši zadovoljstvo ovom, kako je istakla, jedinstvenom edukativnom prilikom za njene učenike, Brkić Vejmelka nije propustila istaknuti kako je, osim specifičnog okusa, blagodat japanske kuhinje i njena kvaliteta, što je posebice odražava na životni vijek Japanaca koji je najduži na svijetu.

Demonstraciju je vodila i prevodila Jelena Yamasaki iz Japansko-hrvatskog društva razmjene, koje stoji u organizaciji ovog događanja.

- Ove godine smo cijelu priču digli na jedan viši nivo što znači da ćemo, osim same demonstracije izrade japanskih jela, organizirati i mnogo intenzivnije druženje naših i japanskih kuhara kako bi njihova međusobna interakcija rezultirala u konačnici, kako povećanim brojem japanskih gostiju, tako i većim zanimanjem naših ljudi za japansku kuhinju.

Japancima pristupačna cijena

Potencijali su veliki kada uzmemo u obzir naše cijene, mogućnost da japanskim gostima ponudimo vrhunski kulinarski proizvod po, za njihove prilike, nevjerojatno niskim cijenama. Za usporedbu, objed koji kod nas ne bi došao više od 1.500 kuna, a tu cifru uzimam jer smo jedan takav objed radili u našem restoranu, u Japanu bi došao 30 puta više, naglašava šef kuhinje restorana Foša Damir Tomljanović.

Dodaje, kako je značajan iskorak ovogodišnjeg festivala i večera koja će se održati sutra u Arsenalu i na kojoj je japanski gosti biti u prilici prezentirati japanska jela na adekvatan način, za razliku od prošle godine kada su to radili na otvorenom, na Narodnom trgu, gdje nije bilo moguće primjereno demonstrirati svu čar dalekoistočne kuhinje.

- Držim da je ovaj festival prilika da pozicioniramo Zadar na gastro karti japanske kuhinje te kroz sva događanja koja su predviđena oživimo grad u ovom zimskom periodu, zaključio je Tomljanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno