Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Đuro: Dalmatinci su oduvijek bili dobra, ali i opasno kritična publika

02.02.2017. 23:00
Đuro: Dalmatinci su oduvijek bili dobra, ali i opasno kritična publika


Autorska predstava Branka Đurića Đure, „Đurologija” večeras stiže u Zadar, u Hrvatsko narodno kazalište. Ova najgledanija predstava u regiji nastavlja obarati sve rekorde gledanosti, a iako ju je već u rasprodanim dvoranama u godinu dana pogledalo preko 80 tisuća ljudi, zanimanje za Đurićev jedinstven i originalan humor ne jenjava. Autor predstave u kratkom je intervjuu najavio večerašnje gostovanje.
Koji je recept uspjeha vaše predstave Đurologija, koja očito umije posvuda nasmijati naše ljude?
– Pa i kada bih znao recept, ne bih ga baš tako javno objelodanio. (smijeh) Mislim da se ljudi jednostavno prepoznaju u predstavi. Pronađu sve one sitne detalje iz svog života, koji su ponekad nevjerojatno smiješni ili suludi, a oni nikada nisu na njih gledali na takav način.
Ponovno ste na turneji u Hrvatskoj. Zanimljivo je da Dalmatinci tako dobro reagiraju na vas humor. Čemu to pripisujete?
– Možda zato što ja dobro reagiram na Dalmaciju?! Dalmatinci su oduvijek bili dobra, ali i opasno kritična publika. Nije vas lako nasmijati nekim jeftinim folovima i sjećam se da smo još u vremenu turneja Top Liste Nadrealista ovdje kod vas uvijek dobro prolazili.
Čemu se vi privatno smijete?
– Oduševi me i nasmije dobra gluma u (još boljem) kazališnom komadu ili na filmu. Kada se poklopi dobra situacija i kada je glumac iskoristi na najbolji mogući način, to je uvijek nešto što mi izmami smijeh.
Kako se opuštate? Vi ste čovjek koji radi punim plućima. Kad se odmarate, što radite?
– Pa ima i težih poslova od ovog mog, iskreno. Ne kažem da je jednostavno to što radim, ali te dobre reakcije publike i njihov smijeh – to mi odmah vrati energiju koju sam potrošio. Ja se hranim veseljem moje publike. Inače, kao i svi drugi, slobodno vrijeme provodim s obitelji i to najradije upravo na Jadranu.
Kako je Đurologija nastala? Jeste li namjenski krenuli pisati ovaj komad, ili se to desilo pa posložilo?
– Nastala je slučajno na poziv organizatora iz Australije, koji mi je predložio da “malo pobjegnem od zime” i tako je cijela obitelj u jedanaestom mjesecu 2015. otputovala “tamo dolje”, gdje sam odigrao šest predstava koje su praktično nastajale pred publikom. Tekst sam sastavljao još mnogo prije, ali sam ga završio u zadnjem trenutku – na avionu od Dubaija do Sydneyja. Proveli smo se divno u tih nekoliko tjedana i vratili smo se puni dojmova. Djeca su donijela razne suvenire, a ja – novu predstavu.
Vaša poruka Zadranima za kraj…
– Ne znam znaju li, ali moja barka ima zadarsku registraciju. Eto vidite kako smo povezani (smijeh).
Planirate li uskoro u Dalmaciji i zasvirati s Bombaj štampom pa se vratiti u Split ili Zadar?
– Bombaj Štampa još uvijek svira nekoliko koncerata godišnje i ako nas netko pozove, doći ćemo s oduševljenjem jer u Dalmaciji nismo svirali stvarno dugo.