Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Ovaj komad tune vi ne jedete, a mi ga plaćamo 300 eura po kilogramu”

02.02.2017. 23:00
“Ovaj komad tune vi ne jedete, a mi ga plaćamo 300 eura po kilogramu”


Ovaj komad tune je onaj najbolji, masni, odličan za sushi, kazao je chef Toshihiro Nakatsuji držeći u ruci svijetloružičasti komad jadranske tune.
– U Europi se ne jede, a u Japanu kilogram košta tri stotine eura, kazao je dok je učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te brojnim chefovima zadarskih restorana, koji su došli na prvi od ukupno tri dana edukacije u hotel Adriana, kako bi od ovog majstora učili tajne japanske kuhinje.
Nakatsuji je najprije pripremao nigiri sushi – malo okrugle japanske riže skuhane s octom i šećerom, wassabijem i, ovaj put dakako, komadom tune. Okupljeni su upijali tehnike rezanja komada tune cijelom dužinom noža i pod 90 stupnjeva, u odnosu na bijele žile tune. Za nigiri sushi režu se komadi od oko sedam milimetara debljine i trebali bi biti podjednaki. Pri pravljenju ove vrste sushija treba izričito paziti da komad ribe, koji je sirov, ne dotakne dlan kojem je temperatura u prosjeku 36 stupnjeva.
Sudionici radionice sat i pol vremena čekali su dolazak Nakatsuija i njegove pratnje. Kako su nas obavijestili iz Turističke zajednice, avion je zbog magle kasnio sa slijetanjem u Dubrovniku, a na putu je automobilu pukla guma i tako se dolazak oduljio.
– Ispričavam se svima i hvala što ste me čekali. Lani ste vi učili od mene, ali i ja sam puno toga naučio od vas. Ovaj put učit ćemo i o sosevima koji se lako mogu kombinirati i s hrvatskim receptima. Sve što me vi naučite ću, kao i lani, podijeliti s kolegama u svojim restoranima u Japanu, kazao je Nakatsuji.
Trodnevna edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela okupila je učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te chefove i kuhare zadarskih restorana i hotelskih kuća, njih gotovo dvadeset. Radionicu uz slavnog japanskog chefa vodi i njegov asistent Irino Kazuhiko. Nakatsuji je suvlasnik lanca restorana Ninnin u Japanu i jugoistočnoj Aziji, a član je i Japansko-hrvatskog društva razmjene (NPO JCEA) u Osaki. Svakog tjedna vodi u Japanu iznimno popularni i gledani TV kulinarski show ChiChin Puipui na televizijskom kanalu MBS. Prvog dana na radionici u hotelu Adriana pomagali su mu Terumi Miyake i Tomislav Begić, sushi majstori iz tvrtke Ginger Sushi iz Zagreba, a danas će im se pridružiti i sushi chef iz Ljubljane Yasu Tsunoda te Okamoto Masahiro, sushi chef i vlasnik sushi restorana Samurai u Splitu.