Sramota cijeloga Zadra, Musapstan se opet guši u smeću (FOTOGALERIJA)

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PLUĆA GRADA
O divljim odlagalištima na Musapstanu pišemo već godinama, pa se čini kako je to problem za kojeg nema rješenja, jer apelirati na savjest onih koji smeće odlažu na Musapstanu očito je uzaludan posao
Fotografija čitatelja
Šumarija Zadar je za sanacije bespravno odloženog otpada predvidjela 316.242 kuna
I dok je ministar u Zadru jučer predsavljao plan gospodarenja otpadom po kojem će do 2020. građani reciklirati do 50 posto svog  otpada, naši čitatelji poslali su nam fotografije koje najbolje ilustriraju  "gospodarenje otpadom". 

"Ovo je najmanje sramota ljudi koji su to napravili (iako je i njihova)  već sramota lanca gradska vlast - policija - sudstvo!!! Na Google Maps  naziv joj je Park šuma Musapstan. Nije centar grada, kao Central park u  New Yorku ili Hyde park u Londonu, ali mogla bi postati kad se grad  proširi na 300.000 stanovnika. E, sad zamislite kako bi uprava grada i  NYPD reagirala na ovakve gadosti u Central parku!? Mogu samo reći da  smo ogorčeni, mi (Maraton klub Festina lente) koji provodimo dnevno i  po dva sata u ovom parku", napisao je predsjednik Festine lente na svom  facebook profilu, apelirajući na nadležne da nešto poduzmu.

O divljim odlagalištima na Musapstanu pišemo već godinama, pa se  čini kako je to problem za kojeg nema rješenja, jer apelirati na savjest  onih koji smeće odlažu na Musapstanu očito je uzaludan posao. Logično  je pitanje zašto onda nadležni takve pojedince ne kažnjavaju drakonskim kaznama?

- U razdoblju 2017. do 2018. godine Šumarija Zadar podnijela je 36  prijava protiv nepoznatog počinitelja PU zadarskoj za bespravno  odloženi otpad. Na području gj Musapstan sedam prijava, gj Škabrnja  pet prijava, gj Lovinac šest prijava, gj Zemunik Gornji jedna prijava, gj  Ražanac - Vrsi osam prijava i gj Nin - Kožino četiri prijave. Tijekom 2017.  godine u vlastitoj režiji i uz pomoć vanjskih izvođača izvršena je sanacija  otpada na području gj Škabrnja i gj Musapstan ukupne vrijednosti  45.900 kuna. Tijekom siječnja 2018. s vanjskim izvođačem izvršena je sanacija otpada životinjskog porijekla, klaonički otpad, na području gj Lovinac ukupne vrijednosti 4.635 kuna, a u godišnjem planu poslovanja za  2018. godinu Šumarija Zadar je za sanacije bespravno odloženog otpada  predvidjela 316.242 kuna. Hrvatske šume podnesu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, no vrlo često inspekcija naplati kaznu Hrvatskim  šumama d.o.o., uz dodatne troškove otpreme i odlaganja otpada, s obzirom da pravi počinitelji rijetko budu otkriveni, odgovorili su iz Hrvatskih  šuma koje su nadležne za Musapstan napominjući kako je ovo problem  s kojim se bore već godinama.

Šumari Musapstan čiste barem 2 do 4 puta godišnje, što je, kažu iz Hrvatskih šuma, uz mnoštvo ostalih radnih zadataka velik angažman, s obzirom da nisu komunalno poduzeće i ne raspolažu pravom mehanizacijom za takve aktivnosti. Osim s divljim odlagalištima sličan problem ova  državna tvrtka ima i s namjernim podmetanjem šumskih požara, a oba  planiraju riješiti kamerama.

- Hrvatske šume uložit će dodatna sredstva u videonadzor šuma.  Međutim, bez temeljite promjene ekološke svijesti kod stanovništva, bojimo se da do većih promjena u odnosu prema okolišu neće doći, zaključili su. 

Odnos prema okolišu svjedoče fotografije naših čitatelja koje su na  Musapstanu snimili ovih dana, a na kojima se može vidjeti da neodgovorni pojedinci ne biraju što dovoze, ali i da se ne radi samo o pojedincima nego i nekim većim "igračima". Tako uz uobičajene prizore kauča,  madraca, plastičnih posuda, odbačenih prezervativa ljubavnika koji  traže skrovite lokacije za akciju, šetači, trkači i ostali na Musapstanu prolaze i kroz građevinski, ali i animalni otpad, koji bi se trebao odvojeno  zbrinjavati. Osim što smrdi, predstavlja opasnost zbog širenja zaraza i  bolesti.

Ovog problema svjesni su i u Gradu Zadru, iako kažu kako nisu nadležni za njega. Ono što oni poduzimaju je Zelena čistka jednom godišnje u ovoj park šumi, međutim, da bi pluća grada konačno prodisala  ništa od ovoga što se sada poduzima nije dovoljno.

Smeće besplatno odvezite u  reciklažno dvorište!

Iz gradske komunalne tvrtke "Čistoća" pozvali su Zadrane još jednom da sav otpad  slobodno besplatno dovezu u reciklažna dvorišta. Građani čak i manje količine  građevinskog otpada mogu besplatno dovesti i odložiti, a mali i veliki gospodarstvenici mogu naručiti odvoz od "Čistoće" po vrlo povoljnim cijenama. Građani će uskoro  jednom godišnje besplatno imati i uslugu odvoza glomaznog otpada do dvije tone s  adrese.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika darza
Ja sam lugara jednom u životu vidio gore, a često sam na Musapstanu. Gore nama nikakvog reda; baca sew smeće, neodgovorni lovci uzurpiraju puteve, pucaju naslijepo, bacaju čahure i sl. Također, i partijaneri u samoj šumi partijaju, ostavljaju i smeće i svašta rade. Na prilazu šumi, na finim livadam gdje bi se djeca mogla igrati rade svoje glupave labirinte-krugove od kamenja, tako da se tuda ne može uopće proći i predstavlja opasnost za šetače. Šuma umjesto da je mjesto mira i opuštanja, mjersto je buke bubnjeva, tehna, mjesto za odlaganje smeća, mjesto narkomana i sl. Što rade dežurne službe; Hrvatske šume, policija i inspektori?? Šumari dođu samo kad treba posjeći fina stabla, za ostalo ih nije briga. Nažalost, svatko radi što hoće, a ovo nam je jedina veća šuma koja se sustavno uništava. Građani, progovorite, ako vam je imalo stalo!