Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mega pobjeda vrijedna o(p)stanka!?

03.02.2019. 19:28
Mega  pobjeda  vrijedna  o(p)stanka!?


Velika pobjeda Zadra na gostovanju u Srijemskoj Mitrovici nad petoplasiranom Megom Bemax. Pobjeda je to s kojom se nakon poraza od Krke utopijski plan za spašavanje ostanka sada čini potpuno realnim, a da je tomu tako Zadrani trebaju zahvaliti i posrtanjima Cibone, Igokee i Petrol Olimpije u ovom 18. kolu. Ipak ako se izostave konkurenti i pozabavi dobitkom iz ove velike pobjede onda za Antu Nazora uz dva boda još veći razlog za veselje donosi činjenica da mu je momčad nakon dugo vremena odreagirala kao je i sam zamišljao prije utakmice. Praktički svi koje je poslao na parket Pinki hale u Srijemskoj Mitrovici su pokazali da su zaboravili ono antikošarkaško izdanje protiv Krke i da mogu igrati na napadačkoj razini koja je uistinu bila na visini protiv Mege što i konačnih 97 poena potvrđuje. Jesu li tomu razlog i bolja izdanja na gostovanjima koja ih prate cijele sezone pokazat će se već u subotu kad će morati potvrditi ovu pobjedu u sudaru s direktnim konkurentom u borbi za ostanak, zagrebačkom Cibonom na Višnjiku.
 
20 bacanja u prvom dijelu
 
Zadar je do prvih poena stigao tek nakon dvije minute, ali je zato u narednih 18 zabio čak 48. U tome su mu uvelike pomogli i domaći igrači koji nisu bili na onoj prepoznatljivoj razini, a posebno im je nedostajalo agresivnosti koja ih inače krasi kao i ubojiti dvojac Adam Mokoka i Kostja Mushidi.  A u tom jednom pospanijem stanju i kretnje igrača Mege u obrani su bile malo sporije, pa sucima nije bio teško naći razloga za brojne prekršaje koje su im dosudili u prvom poluvremenu. Na taj način omogućili su Zadru čak 20 izlazaka na liniju za bacanja od kojih je ubačeno 17, a šteta je zapravo što te beneficije nisu u potpunosti iskoristili igrači Ante Nazora. Posebno kroz prvu četvrtinu u kojoj su u jednom trenutku imali i sedam viška (8:15). Ton igri u početnim minutama je davao američki tandem, Vaughn i Little, koji su zabili 11 od ukupno 15 poena svoje momčadi. Iako je  Zadar imao do osme minute i lijepu razliku i četiri napadačka skoka kao i nijednu izgubljenu loptu dozvolili su Megi mekanijim pristupom u obrani zaključiti prvu dionicu s minimalnim zaostatkom (19:20). Popravak dojma s kraja prve četvrtine stigao je na otvaranju druge dionice. Povukao je kapetan Špralja ubacivši tricu pa dvicu dok mu se s dva vezana poena pridružio i Žorić koji je prosjedio praktički devet minuta u komadu zbog brze dvije osobne na otvaranju. Zadar je imao četiri viška (26:30) i naznačio da se ozbiljno misli potući za dva iznimno bitna boda. Nadovezao se na zadarske centre i raspoloženi Brzoja s čijih sedam poena u nizu Zadar po drugi put u utakmici bježi Megi na sedam prednosti (33:40). No, kao i prvi put domaćin se brzo rekuperao. Tako je nakon Cerovine u prvoj četvrtini zaostatak ovaj put nadoknadio Aščerić. Otopljena je prednost Zadra na mršava dva poena (38:40), no Nazorovi igrači imali su u rezervi još jedan pozitivni niz s kojim su ipak koliko-toliko naplatili bolju igru s vodstvom pred ulazak u drugi dio. Velik doprinos je bila igra racionalnog, ali učinkovitog Vaughna. Pumpao je loptu do pred kraj napada i u probijanju iznuđivao prekršaje nakon kojih bi  često završio na liniji za bacanja. Uz seriju njegovih bacanja i Dašićev projektil iza perimetra, Zadar se po treći put našao na sedam plusa (40:47). Iako je Aščerić umalo razbio i taj pokušaj bijega gostiju pogodivši tricu za 43:45, u završnici je Žoriću uspjelo osigurati zalihu od pet poena pred nastavak utakmice (45:50).
 
Serija Vukovića
 
Ako je dojam iz prvog poluvremena bio da Zadrani nisu naplatili na pravi način sve ono što su konačno u jednoj utakmici dobro odradili, onda u nastavku svakako jesu. Iako je i Mega podigla razinu htijenja i pokazala odlučniji napor da zavlada situacijom na parketu u momčadi Zadra je uvijek bio netko tko bi im pomrsio planove. Nije praktički ni krenula treća četvrtina, a Nazorovi momci su pobjegli domaćinu na nevjerojatnih 15 razlike (50:65). Proradila je tranzicija iz koje su nakon nekoliko dobrih obrana poentirali Little, Božić, pa Dašić. Milojević je odlučio minutom odmora zaustaviti nalet Zadrana i pogodio, jer su njegovi igrači vrlo brzo prepolovili zaostatak. Mišković i Marjanović su bili neumoljivi iza perimetra (58:65) i Zadar se našao u maloj krizi tako da je sve ukazivalo na Megin potpuni povratak. Ipak u ovakvim utakmicama karakterni igrači uvijek donesu jezičac na vagi poput kapetana Špralje čija trica je donijela toliko traženu konsolidaciju, ali i povratak na 10 viška (61:71). Sve upornije domaćini su nastojali pronaći novu priliku, i ukazala im se na otvaranju četvrte četvrtine. Aščerić i Mišković dovukli su Megu do tri zaostatka (72:75),  a i Žorić je morao izvan igre zbog petog prekršaja. Činilo se da je pala zavjesa na nade Zadra u ovoj utakmici, ali se onda ukazao dotad neprimjetni Vuković koji je praktiči sam izvukao momčad iz teške situacije. Pogodio je mladi Riječanin tricu, pa nakon toga i jedan nemogući koš te je poentirao za zaključak serije od 9:1 s kojom su Zadrani zapravo prelomili pitanje pobjednika. Imali su  11 prednosti (73:84), šest minuta do kraja, ali po govoru tijela domaćih igrača jasno je bilo da će bodovi spasa ipak put Dalmacije. U jednoj momčadskoj pobjedi teško je izdvojiti one najbolje, ali svakako je primat zaslužio najefikasniji Vaughn koji je uz 23 poena podijelio 8 asistencija i uhvatio sedam lopti. Žorić je zabio 15 poena dok su titulu malih junaka velike pobjede zaslužili kapetan Špralja (11 p i 5 sk), Dašić (11 p i 8 sk), Vuković ( 9 p i 3 sk), kao Brzoja i Marić za iznimno bitne role u pojedinim trenucima.