Na medicinsko osoblje viču, grizu ih i udaraju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
I u zadarskoj bolnici napadaju liječnike i medicinske sestre, ali i druge pacijente
Među ovim podacima, možemo navesti kako su u istom razdoblju od 2014. do 2019. godine zabilježena i tri ugriza od strane pacijenata prema zdravstvenom djelatniku, što također možemo okarakterizirati kao fizički napad koji podliježe daljnjoj epidemiološkoj obradi, istaknuli su iz OB Zadar
Ilustracija
Medicinske sestre najčešća su meta ljutih pacijenata
U povodu nedavnih napada na liječnike i medicinske sestre u nekim hrvatskim bolnicama, a na česte novinarske upite, jučer su se oglasili i iz Opće bolnice Zadar dopisom u kojem iznose podatke o broju napada na osoblje zadarske bolnice.

Nasilje kao problem cijelog društva

 -  Nasilje, koje je destruktivno prema drugoj osobi, veliki je problem javnog zdravlja i ljudskih prava. Osim ozljeda i smrti, nasilje može dovesti do raznih drugih zdravstvenih problema. To uključuje duboke posljedice mentalnog zdravlja, probleme u ponašanju kao što su poremećaji prehrane i spavanja. ICN (International Council of Nurses, odnosno Međunarodno vijeće medicinskih sestara) je još 2001. godine upozoravalo na povećanje broja napada na medicinske sestre na radnom mjestu, ali i porast broja nasilja na globalnoj razini, započeli su svoj dopis iz Opće bolnice Zadar te su nastavili - Zdravstveni radnici, posebice medicinsko osoblje, smatra se kako su izloženi većem riziku od zlostavljanja i nasilja na radnom mjestu. Razumijevanje čimbenika rizika važno je u smanjenju težine nasilja. Sve je više dokaza da je nasilje povezano s urbanizacijom, fragmentacijom obitelji, siromaštvom, deprivacijom i društvenim stresom. Nejednakosti među ljudima, osjećaji obespravljenosti, strah, nesigurnost i frustracija doprinose faktorima nasilja. Budući je nasilje višestruki problem, niti jedna profesionalna skupina ne može učinkovito upravljati njime. Borba protiv nasilja zahtijeva vještine i stručnost raznih stručnjaka i podršku cijele zajednice. Multidisciplinarni tim trebao bi uključivati predstavnike iz zdravstvenog sektora, obrazovanja, socijalnih i pravnih službi, tijela za provedbu zakona, organizacija poslodavaca, sindikata, nevladinih organizacija i vođa zajednice kako bi se osigurao sveobuhvatan pristup prevenciji, intervenciji i liječenju, stoji u dopisu iz OB Zadar.

Baza podataka o napadima

U OB Zadar od 2014. godine vode Bazu podataka o napadu kao neželjenom događaju. Bitno je napomenuti kako napad evidentiramo na tri razine: verbalni napad, materijalni napad i fizički napad, dok se ovaj posljednji kvalificira u tri podkategorije: napad bez posljedica, lakši napad i teži napad.

 - Od 2015./2016. godine smo krenuli u aktivno promicanje prijavljivanja napada, ali i ostalih oblika neželjenih događaja, od strane svih profila djelatnika OB Zadar, putem edukacijskih programa. U navedene dvije godine provedeni su tečajevi "Kvalitetna komunikacija" u koji su bili uključeni psiholozi, pravnici, predstavnici Udruge za zaštitu prava pacijenata i naravno osoblje naše Ustanove. Među ovim podacima, možemo navesti kako su u istom razdoblju od 2014. do 2019. godine zabilježena i tri ugriza od strane pacijenata prema zdravstvenom djelatniku, što također možemo okarakterizirati kao fizički napad koji podliježe daljnjoj epidemiološkoj obradi, istaknuli su iz OB Zadar .

Dodaju kako je prepoznavanje agresivnog i nasilnog ponašanje na radilištima unutar svake zdravstvene ustanove od iznimne važnosti zbog usmjeravanja daljnjih aktivnosti koje se provode planski. Iz dosadašnjeg iskustva mogu kazati kako se gotovo u pravilu radi o radilištima na kojima su pacijenti i obitelj pod stresom, gdje se duže čeka na pregled ili dijagnostičku pretragu, gdje su osobe u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droga. Na sreću velika većina napada je verbalna, što ne znači, kažu, da ne ostavlja posljedice. Ističu kako kao društvo, a posebno kao zdravstveni radnici trebamo težiti nultoj stopi tolerancije prema nasilju što naravno nije lako, ali nije nemoguće.

Analiza kritičnih situacija

 - Nasilje je veliki društveni i financijski teret za pojedinca, obitelj i zajednicu. Izračunavanje troškova nasilja učinkovit je način upozoravanja kreatora politike na ozbiljnost problema i važnost prevencije. Trošak nasilja nadilazi financijski gubitak i uključuje gubitak ljudskih potencijala. Utjecaj nasilja u emocionalnom i mentalnom zdravlju uključuje gubitak samopoštovanja, povećanu tjeskobu i stres, nefunkcionalni obiteljski život i održavanje zlostavljanja iz generacije u generaciju. Na web stranicama OB Zadar nalazi se Anketa o zadovoljstvu pacijenata koja je lako dostupna i koju nudimo pacijentima kako bi saznali koje su nam kritične točke na kojima trebamo dodatno raditi i unapređivati sustav, zaključuju iz OB Zadar dodavši kako je Hrvatska Komora medicinskih sestara za 2019. godinu u planu obvezne trajne edukacije posebno istaknula teme vezane za komunikaciju. Pojašnjavaju kako je poželjno  da zaposlenici i poslodavac zajedno analiziraju kritična radilišta, te izrade plan prevencije mogućih napada. U tom smislu moguće je ugrađivati alarmne sustave, kao i pouzdani sustav odaziva po aktivaciji alarma; promtno reagiranje kada se napad dogodi; poticanje prijavljivanja svih oblika napada na djetatnike od strane pacijenata, ali i suradnika na poslu. Iskustva kolegica koje rade u zdravstvenim ustanovama koje su na visokorizična mjesta uposlili zaštitare, kazuju kako se broj napada na zdravstvene djelatnike smanjio i za 50% samim prisustvom zaštitara.

 - Ukoliko ne budemo radili na poboljšanju sigurnosti na radnom mjestu vremenom će doći do slabijeg odaziva za obrazovanje stručnog kadra, ali i gubitka radne produktivnosti zbog izostanaka s posla kod onih koji su u procesu rada, rekao je zamjenik ravnatelja, Edi Karuc, dr. md. 

 

 
 

Napadi u bolnici

Godina Verbalni napad materijalni napad fizički napad
2015. 2 0 1
2016.   6 1 1
2017

15 (zdravstveni djelatnici)

7 (nezdravstveni djelatnici)

1 1
2018.

13 (zdravstveni djelatnici)

22 (na nezdravstvene djelatnike)

0 3 (1 bez posljedica; 1 lakše posljedice; 1 teže posljedice)
2019 1 verbalni napad na  nezdravstvene djelatnike    

 

 - Od 2017. godine  s ciljem evidentiranja što točnijih podataka napade registriramo kao napade na zdravstvene i nezdravstvene djelatnike. Također smo počeli provoditi edukaciju na razini OB Zadar, te je održan tečaj pod nazivom "Primjena mjera prisile", koji je uključivao teme komunikacija u kriznim stanjima, primjenu deeskalacijskih tehnika (tehnike smirivanja) i samoobranu, napisali su iz OB Zadar.  Osim toga, 2018. je održano predavanje u sklopu trajne edukacije medicinskih sestara koju propisuje Hrvatska Komora medicinskih sestara i tehničara, pod nazivom "Terapijska i neterapijska komunikacija u sestrinstvu".
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno