Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za medicinskim kanabisom u Zadru nema potražnje

03.02.2019. 13:56
Za medicinskim  kanabisom u  Zadru nema  potražnje


Otkako je prije par godina, nakon dosta polemika i podjela u  javnosti, u Hrvatskoj  ipak legalizirana prodaja medicinskog kanabisa, te  je ovaj pripravak putem recepta postao dostupan bolesnicima s teškim  oblikom određenih bolesti, interes za ovim lijekom vrlo je slab, gotovo  nikakav. U zadarskim ljekarnama koje smo kontaktirali navode kako nisu imali zahtjeve pacijenata za kupovinom medicinskog kanabisa, ali da  ovaj proizvod u slučaju potrebe mogu naručiti.
– Medicinski kanabis ne držimo u ljekarni, kao ni ostale vrlo skupe lijekove, koji se posebno naručuju samo u slučajevima kada nam dođe  kupac kojemu je ovaj proizvod liječnik propisao, pojašnjavaju u jednoj  zadarskoj ljekarni, gdje kažu kako je cijena medicinskog kanabisa koji  dolazi u uljnoj otopini oko tisuću kuna. S obzirom na tako visoku cijenu,  dodaju u ljekarni, pretpostavke su da se medicinski kanabis nabavlja ilegalnim putem. Kako nema potražnje, tako na policama zadarskih ljekarni nema ni medicinskog kanabisa kojeg farmaceuti naručuju samo prema potrebi.
Ulje kanabisa pomaže kod brojnih bolesti
– Iako je u Hrvatskoj od 2015. godine medicinski kanabis legalno dostupan u ljekarnama pod strogo kontroliranim uvjetima, njegova visoka  cijena očito utječe na malu potražnju, kažu još ljekarnici i dodaju da se  prije par godina pokrenula velika polemika oko potrebe legalizacije ove  biljke u medicinske svrhe, no praksa pokazuje da su rijetki pacijenti kojima se ovaj lijek smije propisati.
– Medicinski kanabis je indiciran za vrlo malu skupinu bolesnika, potvrđuje i dr. Damir Biloglav, predsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu pri HUP-u, te dodaje da se medicinski kanabis može dobiti isključivo na recept, te uz strogo ispunjenje svih  smjernica koje su propisane kako bi pacijent mogao dobiti ovaj lijek na  preporuku liječnika specijalista.
Kapsule ispunjene uljem kanabisa hrvatski liječnici tako smiju propisivati samo za točno određene bolesti, a za sada se smatra kako ulje medicinskog kanabisa pomaže kod multiple skleroze, te za ublažavanje bolova od karcinoma, mučnine prilikom primanja kemoterapije i radioterapije, olakšavanja liječena oboljelima od AIDS-a, te pomaže kod još nekih teških medicinskih stanja.
S obzirom, dakle, na premali broj dijagnoza za koje se trenutačno  može propisati liječenje na bazi kanabisa, kao i na činjenicu da trošak  ovog pripravka ne pokriva HZZO, pa je cijena za većinu oboljelih prilično  visoka, ljekarnici i nadalje ne očekuju značajniji interes za medicinskim  kanabisom.


 


 




 


Sve više europskih država pokazuje  zanimanje za proizvode na bazi  kanabidiola


U Hrvatskoj medicinski kanabis malo tko od liječnika propisuje, a Povjerenstvo za  medicinski kanabis se od 2016. nije sastalo iako nije rasformirano. Iako je tržište  medicinskog kanabisa, kao i ostalih proizvoda na bazi kanabisa, najraširenije u SAD- u i Kanadi, i sve više europskih država pokazuje zanimanje za proizvode na bazi kanabidiola, CBD-a koji je aktivni sastojak vlakana biljke Cannabis sativa L. iz skupine  kanabinoida. CBD nema psihički utjecaj na mozak kao THC, a njegova ulje služi kao  lijek u borbi protiv negativnih učinaka kemoterapije, artritisa, glavobolja i nekih drugih medicinskih problema. Inače, najveći promet medicinskim kanabisom trenutačno se ostvaruje u Nizozemskoj, Danskoj i Njemačkoj.